Εναν πλανήτη που φωτίζεται από τέσσερα άστρα ταυτόχρονα ανακάλυψαν δύο ερασιτέχνες αστρονόμοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του τμήματος Πλανητικών Επιστημών της Αμερικανικής Ενωσης Αστρονόμων στη Νεβάδα. Πρόκειται για το πρώτο, γνωστό έως σήμερα, τετραπλό ηλιακό σύστημα, με κέντρο τον πλανήτη PH1, ο οποίος γυρίζει γύρω από δύο άστρα, ενώ άλλα δύο γυρίζουν γύρω από αυτόν
Εναν πλανήτη που φωτίζεται από τέσσερα άστρα ταυτόχρονα ανακάλυψαν δύο ερασιτέχνες αστρονόμοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του τμήματος Πλανητικών Επιστημών της Αμερικανικής Ενωσης Αστρονόμων στη Νεβάδα. Πρόκειται για το πρώτο, γνωστό έως σήμερα, τετραπλό ηλιακό σύστημα, με κέντρο τον πλανήτη PH1, ο οποίος γυρίζει γύρω από δύο άστρα, ενώ άλλα δύο γυρίζουν γύρω από αυτόν.

«Η πραγματικότητα μιμείται την επιστημονική φαντασία», μετέδιδε χθες το CNN, θυμίζοντας σκηνές από το «Star Wars», ενός διπλού ηλιοβασιλέματος σ’ έναν έρημο πλανήτη. Μόνο που η πραγματικότητα υπόσχεται πολύ περισσότερα... Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι Ρόμπερτ Γκαλιάνο και Κίαν Τζεκ συμμετείχαν, μέσω της ιστοσελίδας Planet Hunters, σε εθελοντικό πρόγραμμα εντοπισμού εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών που βρίσκονται έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Η ιδιαιτερότητα του εξωπλανήτη PHI –ενός γίγαντα αερίου που απέχει 5.000 έτη φωτός από τη Γη– είναι ότι κινείται σε τροχιά γύρω από ένα διπλό αστρικό σύστημα, την ώρα που ένα δεύτερο σύστημα δίδυμων άστρων κινείται γύρω από το πρώτο. Το φαινόμενο των διπλών αστρικών συστημάτων είναι πολύ σπάνιο από μόνο του, καθώς μόνον έξι έχουν εντοπιστεί έως τώρα. Η ανακάλυψη ενός τετραπλού συστήματος προκάλεσε εκρήξεις ενθουσιασμού στη NASA, ενώ αναμένεται να ωθήσει περισσότερο κόσμο να συμμετάσχει στο εν λόγω εθελοντικό πρόγραμμα. «Χαιρετίζω αυτήν την ανακάλυψη ως τον καρπό μιας παραδειγματικής συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και πολιτών, οι οποίοι αφοσιώθηκαν στο θέμα χάρη στην αγάπη τους για τα άστρα, τη γνώση και την έρευνα», δήλωσε μέλος της αρμόδιας επιστημονικής ομάδας της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 17/10/2012)