Τα δέκα ακριβότερα ενεργειακά σχέδια στον κόσμο παρουσίασε πρόσφατα το αμερικανικό δίκτυο CNN σε ειδικό αφιέρωμα. Πρόκειται κυρίως για έργα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ενώ την μερίδα του λέοντος στο top-10 καταλαμβάνουν τα σχέδια που υλοποιούνται στην Αυστραλία και αφορούν την παραγωγή φυσικού αερίου και LNG.

Τα δέκα ακριβότερα ενεργειακά σχέδια στον κόσμο παρουσίασε πρόσφατα το αμερικανικό δίκτυο CNN σε ειδικό αφιέρωμα. Πρόκειται κυρίως για έργα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ενώ την μερίδα του λέοντος στο top-10 καταλαμβάνουν τα σχέδια που υλοποιούνται στην Αυστραλία και αφορούν την παραγωγή φυσικού αερίου και LNG.


10. Το Φράγμα των Τριών Ποταμών (Κίνα)

Αν και το ακριβές κόστος του έργου δεν είναι γνωστό λόγω της κινεζικής μυστικοπάθειας, εντούτοις οι υπολογισμοί το τοποθετούν κοντά στα 28 δις δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μακράν το πιο ακριβό υδροηλεκτρικό έργο όλων των εποχών.

Το Πεκίνο ενέκρινε το σχέδιο το 1992 και μετά από διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις, το φράγμα λειτουργεί πλήρως από το φετινό καλοκαίρι, έχοντας εγκατεστημένη ισχύ 22,5 GW.

 

9. Gladstone LNG (Αυστραλία)

Η Αυστραλία έχει δώσει την τελευταία δεκαετία μεγάλη έμφαση στο LNG, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης των σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει. Ένα από τα έργα αυτά, είναι το Gladstone, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού οι Total, Petronas, Santos και Kogas.

Περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς του αερίου από τα κοιτάσματα στη θάλασσα σε απόσταση 260 μιλίων μέχρι τον σταθμό υγροποίησης στην ξηρά. Το έργο στοίχισε περί τα 30 δις δολάρια, σύμφωνα με την κοινοπραξία.

 

8. Kearl (Καναδάς)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο εκμετάλλευσης της πετρελαϊκής άμμου στον Καναδά, το οποίο ανέλαβε η ExxonMobil και η Imperial Oil. Το κόστος ανέρχεται σε 33 δις δολάρια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου θα εξάγεται στις ΗΠΑ για κατανάλωση.

 

7. Queensland Curtis LNG (Αυστραλία)

Ακόμη ένα τεράστιο έργο LNG στην Αυστραλία είναι το Queensland Curtis LNG από την BG Group. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2014 και το κόστος εκτιμάται στα 34 δις δολάρια.

QCLNG Project overview from QGC - A BG Group business on Vimeo.

 

 

6. Wheatstone (Αυστραλία )

Με κόστος 35 δις δολάρια, το Wheatstone στη βορειοδυτική Αυστραλία είναι το δεύτερο ακριβότερο του είδους του. Στο σχέδιο συμμετέχουν οι εταιρείες Chevron, Apache, Tokyo Electic Power Compnay, Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company, Royal Dutch Shell και Kyushu Electric Power Company.

 

5. Australia Pacific LNG (Αυστραλία)

Στον χορό των δισεκατομμυρίων της Αυστραλίας, σειρά έχει το έργο Australia Pacific LNG, κόστους 37 δις δολαρίων. Την κατασκευή του έχουν αναλάβει οι ConocoPhillips, Sinopec και Origin, με την κινεζική εταιρεία να έχει συμφωνήσει να αγοράσει αέριο για μια περίοδο 20 ετών.

Το σχέδιο αφορά την εξαγωγή αερίου από ανθρακικά πετρώματα και στη συνέχεια την υγροποίηση και μεταφορά του.

 

4. Bovanenkovskoye (Ρωσία)

Το ομώνυμο κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται στη χερσόνησο Γιαμάλ της ρωσικής Αρκτικής και υπολογίζεται ότι περιέχει 173 τρις κ.π. φυσικού αερίου, δηλαδή τα διπλάσια από ότι ο σχηματισμός Μαρσέλους των ΗΠΑ. Το κόστος ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα υψηλό, στα 41 δις δολάρια, λόγω της απομακρυσμένης περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Gazprom αναγκάστηκε να κατασκευάσει σιδηρόδρομο μήκους 355 μιλίων για να μεταφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

3. Ichthys (Αυστραλία)

Η πρωτοτυπία του σχεδίου Ichthysπου αναπτύσσει η Inpex και η Total είναι ότι η υγροποίηση του φυσικού αερίου θα γίνεται σε πλωτή εγκατάσταση. Επειδή πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, το κόστος του έργου εκτινάσσεται στα 43 δις δολάρια.

 

2. Gorgon (Αυστραλία)

Ερχόμαστε στο μεγαλύτερο αυστραλέζικο σχέδιο, το λεγόμενο Gorgon, που έχουν αναλάβει τρεις μεγάλες πετρελαϊκές, η ExxonMobil, η Chevron και η Shell. Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε απόσταση 80-125 μιλίων από τις βορειοδυτικές ακτές της χώρας και συνολικά εκτιμάται ότι περιέχουν 40 τρις κ.π. φυσικού αερίου.

Το αέριο θα μεταφέρεται στη νήσο Μπάροου, όπου θα υγροποιείται και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2014. Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 57 δις δολάρια.

 

1. Kashagan (Καζακστάν)

Το τεράστιο πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος πετρελαίου Κασαγκάν στην Κασπία έχουν αναλάβει επτά διαφορετικές εταιρείες, οι KazMunayGas, Eni, Shell, Exxon, Total, ConocoPhillips και INPEX. Είναι μακράν το πιο ακριβό ενεργειακό project παγκοσμίως, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κόστος 116 δις δολαρίων σε βάθος αρκετών ετών.

Το Κασαγκάν όμως δικαιολογεί την τιμή αυτή, διότι είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών. Εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 38 δις βαρέλια πετρελαίου και όταν φτάσει στο ανώτατο σημείο της παραγωγής του θα αποδίδει 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει από το 2014.