ΑΣΠΗ Ελλάς: Η Τροποποίηση Υφιστάμενων Συμβάσεων θα Οδηγήσει τον Τομέα των ΑΠΕ σε Απαξίωση

ΑΣΠΗ Ελλάς: Η Τροποποίηση Υφιστάμενων Συμβάσεων θα Οδηγήσει τον Τομέα των ΑΠΕ σε Απαξίωση
energia.gr
Τρι, 24 Ιουλίου 2012 - 17:34
Ο νέος σύνδεσμος ΑΠΕ, ΑΣΠΗ Ελλάς, αντιδρά στις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε αναδρομικές μειώσεις των επιδοτήσεων για τα φωτοβολταϊκά, με δελτίο τύπου που εξέδωσε. Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι τα μέτρα που εξετάζονται θα βλάψουν τις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και την αξιοπιστία του κράτους.

 

Ο νέος σύνδεσμος ΑΠΕ, ΑΣΠΗ  Ελλάς, αντιδρά στις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε αναδρομικές μειώσεις των επιδοτήσεων για τα φωτοβολταϊκά, με δελτίο τύπου που εξέδωσε. Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι τα μέτρα που εξετάζονται θα βλάψουν τις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και την αξιοπιστία του κράτους.

Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ενεργειακό σύστημα της χώρας μας, τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αναφορές σχετικά με τη λήψη μέτρων που θα αφορούν σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι αναδρομικές περικοπές των Feed in Tariffs, η επιβολή έκτακτης φορολογίας, η θέσπιση πλαφόν στις kWh που θα αποζημιώνονται με Feed in Tariff και άλλα παρόμοια είναι μερικά από τα μέτρα που φημολογούνται.

Ως προς αυτό το ενδεχόμενο, η θέση του ΑΣΠΗ ΕΛΛΑΣ είναι ότι επί της Αρχής η λήψη άμεσων ή έμμεσων μέτρων που θα επηρεάσουν δυσμενώς υφιστάμενες υπογεγραμμένες συμβάσεις θα κλονίσουν κατά τρόπο ανεπανόρθωτο την αξιοπιστία του Κράτους και θα συντελέσουν στη δραστική μείωση των επενδύσεων στο τομέα των ΑΠΕ. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως των μέτρων που τελικώς επιλεγούν, της τεχνολογίας και της ισχύος των εγκαταστάσεων στις οποίες θα αφορούν. Ακόμα κι αν τα μέτρα αφορούν σε μια συγκεκριμένη τεχνολογία ΑΠΕ είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί αβεβαιότητα και για τις υπόλοιπες τεχνολογίες αφού η επενδυτική κοινότητα θα γνωρίζει πλέον ότι στην Ελλάδα αθετήθηκαν από την Πολιτεία υπογεγραμμένες συμβάσεις και ελήφθησαν μέτρα που τις επηρεάζουν δυσμενώς.

Αυτή τη στιγμή, ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους στη Χώρα μας που διατηρεί αναπτυξιακές προοπτικές. Λαμβάνοντας υπόψη τα περιβαλλοντικά οφέλη, την αποφυγή εκροής συναλλάγματος -αφού δεν απαιτείται η αγορά καυσίμου- καθώς και το γεγονός ότι η Χώρα μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ανανεώσιμες πηγές, καθίσταται σαφές ότι ο τομέας των ΑΠΕ είναι ένας ζωτικός τομέας της Εθνικής Οικονομίας ο οποίος πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί και για τον οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξή του ιδιαίτερα κατά τη παρούσα περίοδο όπου παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση των νέων επενδύσεων εξαιτίας της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης.

Εάν λοιπόν στο οξύ πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης αντί της λήψης μέτρων ενίσχυσης προστεθεί η εφαρμογή μέτρων που θα κλονίσουν την αξιοπιστία του επενδυτικού περιβάλλοντος, είναι βέβαιο ότι ο τομέας των ΑΠΕ θα οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση, γεγονός που πρέπει να είναι απευκταίο τη στιγμή που η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης και κατ’ επέκταση η υλοποίηση νέων επενδύσεων αποτελεί κατά κοινή ομολογία μονόδρομος προκειμένου η Χώρα μας να εξέλθει από την κρίση.

Σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας, η σταθερότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη ανάπτυξης. Η μονομερής από πλευράς Κράτους τροποποίηση υπογεγραμμένων συμβάσεων κλονίζει κατά τρόπο ανεπανόρθωτο την εμπιστοσύνη προς τη Χώρα με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν άμεσα σε άλλες πιο ασφαλείς -από άποψη σταθερότητας- χώρες.

Αυτή τη στιγμή απαιτούνται ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας και ο τομέας των ΑΠΕ να διατηρήσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να μελετήσει την ενεργειακή αγορά εν συνόλω, να κοστολογήσει τα αποτελέσματα των στρεβλώσεων που υφίστανται σήμερα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις για την επίλυσή τους. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι βέβαιο ότι αφενός θα είναι πυροσβεστικού και άρα μη βιώσιμου χαρακτήρα κι αφετέρου θα ακυρώσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική.