Διμερές χαρακτηρίζει η Κομισιόν το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η θέση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται σε απάντηση προς ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους

Διμερές χαρακτηρίζει η Κομισιόν το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η θέση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται σε απάντηση προς ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», στην απάντηση της Κομισιόν γίνεται αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τονίζεται ότι, εξ αφορμής των ερευνών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό διαφορών.

Στις επιλογές του ειρηνικού διακανονισμού συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, εφόσον αυτό απαιτείται, επιλογή με την οποία η κ. Θεοχάρους δεν συμφωνεί. Όπως τόνισε η Κύπρια ευρωβουλευτίς, δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, αντίθετα, η Τουρκία είναι εκείνη που θα πρέπει να υπογράψει και να θέσει σε εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, επί τη βάσει του οποίου, όπως πολύ ορθά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να καθοριστεί η ΑΟΖ σε διμερές επίπεδο. Δηλαδή, μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών της Κυπριακής και της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, η υπογραφή και η εφαρμογή από μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.


Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr