Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia.gr τον Αύγουστο του 2009 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τους λεγόμενους «έξυπνους μετρητές», ώστε η εγκατάστασή τους να αρχίσει από τα μέσα του 2010. Μέσω των νέου τύπου μετρητών η ΔΕΗ σκοπεύει να αντικαταστήσει τα σημερινά «ρολόγια» με μετρητές οι οποίοι θα αποστέλλουν αυτόματα τα στοιχεία της κατανάλωσης των πελατών της μέσω ενός ασυρμάτου δικτύου εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, με την οποία και θα συναφθεί η σχετική σύμβαση, προς ένα κεντρικό υπολογιστή της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia.gr τον Αύγουστο του 2009 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τους λεγόμενους «έξυπνους μετρητές», ώστε η εγκατάστασή τους να αρχίσει από τα μέσα του 2010.

Μέσω των νέου τύπου μετρητών η ΔΕΗ σκοπεύει να αντικαταστήσει τα σημερινά «ρολόγια» με μετρητές οι οποίοι θα αποστέλλουν αυτόματα τα στοιχεία της κατανάλωσης των πελατών της μέσω ενός ασυρμάτου δικτύου εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, με την οποία και θα συναφθεί η σχετική σύμβαση, προς ένα κεντρικό υπολογιστή της Επιχείρησης. Η μέτρηση θα πραγματοποιείται ανά δεκαπέντε λεπτά και θα μεταδίδουν on line τις πληροφορίες.

Οι νέοι αυτοί μετρητές θα είναι εγκατεστημένοι εντός των οικιών και όχι εξωτερικά στις πολυκατοικίες, καθώς δεν θα χρειάζονται πλέον συνεργεία καταμέτρησης. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται οι «έναντι» λογαριασμοί, καθώς η Επιχείρηση θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ακριβές ύψος της κατανάλωσης κάθε καταναλωτή. Ταυτόχρονα και ο ιδιώτης θα μπορεί να ελέγχει μέσω της οθόνης της συσκευής την κατανάλωσή του, περιορίζοντας την άσκοπη χρήση ενέργειας.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται σε 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του Yπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, η σχετική δράση έχει προκηρυχθεί ήδη από το ΕΠΑΝ ΙΙ και έχει κληθεί η ΔΕΗ να προχωρήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την επιλογή του μετρητή και του λογισμικού που θα τον υποστηρίζει.

Μέσα από την εφαρμογή του μέτρου, η ΔΕΗ προσδοκά μακροπρόθεσμα να εισαγάγει ευέλικτα τιμολόγια με κόστος ανάλογο του χρόνου κατανάλωσης, με διαφοροποίηση δηλ. της τιμής της κιλοβατώρας στις ώρες αιχμής, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές του ΣΕΕΣ, η σταδιακή αντικατάσταση των ρολογιών της ΔΕΗ με ηλεκτρονικούς μετρητές αποτελεί τον πλέον αποδοτικό τρόπο για την μείωση των παρατηρούμενων εδώ και μία 15ετία θερινών αιχμών λόγω της αλόγιστης χρήσης κλιματιστικών μονάδων. Η λειτουργία ηλεκτρονικών μετρητών θα δώσει την δυνατότητα στην ΔΕΗ να χρεώνει με ιδιαίτερα υψηλά τιμολόγια την κατανάλωση οικιακού ρεύματος κατά την διάρκεια της ημέρας ευελπιστώντας έτσι στη μείωση του φορτίου.

Σε πρώτη φάση πρόκειται να εγκατασταθούν 60.000 μετρητές σε μεγάλους καταναλωτές χαμηλής τάσης, οι οποίοι μαζί με τους 8.000 εμπορικούς πελάτες της Επιχείρησης της μέσης τάσης αντιστοιχούν στο 30% της συνολικής κατανάλωσης στην χώρα μας, ενώ το πολύ υψηλό κόστος της αντικατάστασης των μετρητών στο σύνολο των 7,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ επιβάλλει την σταδιακή εφαρμογή της.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση των 60.000 μετρητών θα γίνει αποκλειστικά με έξοδα της Επιχείρησης.