Νέα Δεδομένα στις Επενδύσεις για τα Εργοστάσια, καθώς οι Κινέζοι Κτυπούν τις Τιμές στα Φωτοβολταϊκά

Νέα Δεδομένα στις Επενδύσεις για τα Εργοστάσια, καθώς οι Κινέζοι Κτυπούν τις Τιμές στα Φωτοβολταϊκά
Του Σωτήρη Χιωτάκη
Τετ, 10 Δεκεμβρίου 2008 - 12:51
Η κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στο σύνολο της επενδυτικής δραστηριότητας και, προφανώς, και στις προσπάθειες να στηθούν στην χώρα μας εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, με φόντο και το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα.

Η κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στο σύνολο της επενδυτικής δραστηριότητας και, προφανώς, και στις προσπάθειες να στηθούν στην χώρα μας εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, με φόντο και το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα.

Αν και από την πλευρά των επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο δεν προκύπτει κάποια ένδειξη περί ουσιαστικών ανατροπών, εντούτοις είναι σαφές πως υπάρχει ένας προβληματισμός για το επιθετικό μπάσιμο αρκετών κινεζικών εταιρειών στην αγορά.

Χρησιμοποιώντας συχνά χαμηλότερης ποιότητας πυρίτιο, αρκετές κινεζικές εταιρείες με δεδομένο το σημαντικό στοκ που διαθέτουν χτυπούν τις τιμές δίνοντας στα μεγάλα, φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμη και κόστος της τάξης των 2 ευρώ ανά βατ.

Αυτό την στιγμή που οι τιμές σε ευρωπαϊκής προέλευσης φωτοβολταϊκά βρίσκονται στα επίπεδα των 2,7 ευρώ ανά βατ, έχοντας ήδη υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα των 3,2 ευρώ που βρίσκονταν προ εξαμήνου.

Οι αιτίες της υποχώρησης εντοπίζονται και στις γενικότερες οικονομικές συνθήκες αλλά και στην ωρίμανση, πλέον, μερικών από τις πλέον σημαντικές αγορές της Ευρώπης, όπως είναι η γερμανική και η ισπανική.  

Στην χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις από τρεις επιχειρηματικούς ομίλους για το στήσιμο δύο εργοστασίων στην Πάτρα και ενός στην Τρίπολη.

Στην Πάτρα, ο όμιλος Κοπελούζου έχει, μέσω των εταιρειών Piritiun S.A. και Silcio S.A. προγραμματίσει επενδύσεις της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρώτη εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στην χύτευση πυριτίου και στην δημιουργία wafers και η δεύτερη στην κατασκευή των solar cells και των modules που απαρτίζουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα.

Παρόλο που τα wafers προηγούνται στην αλυσίδα δημιουργίας, η Silcio είναι αυτή που θα ξεκινήσει πτώση, τον Μάρτιο, καθώς ο όμιλος έχει κλείσει συμφωνία για την προμήθεια wafers για την παραγωγή φωτοβολταϊκών 50 μεγαβάτ με τον κινεζικό κολοσσό LDK.

Επίσης στην Πάτρα η Solar Cells, συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Παναγάκου έχει ξεκινήσει μία επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία μονάδας παραγωγής wafers, solar cells και modules, η οποία θα έχει δύο γραμμές παραγωγής, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 60 μεγαβάτ.

Η πρώτη εκ των δύο γραμμών 30 μεγαβάτ είναι έτοιμη, η δεύτερη παρουσιάζει μια καθυστέρηση αλλά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως έχουν συναφθεί σημαντικές συμφωνίες για πρώτη ύλη και για την διάθεση της παραγωγής με χώρες όπως η Γερμανία.

Στην Τρίπολη, τέλος, ετοιμάζεται στο πρώτο τρίμηνο του 2009 να λειτουργήσει η επένδυση της «Ηλιόσφαιρα Α.Ε.», πρώην Next Solar, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ.Φακίδη, της Τράπεζας Πειραιώς και του αμερικανικού fund  Plainfield Asset Management.

H εταιρεία έχει εξασφαλίσει την συνεργασία της Oerlikon για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών τεχνολογίας thin film με ετήσια δυναμικότητα 60 μεγαβάτ σε ένα επενδυτικό σχέδιο της τάξης των 180 εκατ. ευρώ. Για τα thin film, πάντως, υπάρχει διεθνώς μια αβεβαιότητα, υπό την έννοια ότι πρόκειται για μη δοκιμασμένη ευρέως τεχνολογία, ενώ δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί αν και σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί από την κρίση το αμερικανικό fund.

(Από την εφημερίδα Η ΑΞΙΑ, 06/12/2008)