Οικονομικός Ακόλουθος Πρεσβείας ΗΠΑ: Η Ελλάδα θα Προστεθεί στον Κατάλογο των Πελατών μας για Εισαγωγή LNG

Οικονομικός Ακόλουθος Πρεσβείας ΗΠΑ: Η Ελλάδα θα Προστεθεί στον Κατάλογο των Πελατών μας για Εισαγωγή LNG
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 15 Φεβρουαρίου 2018 - 18:44
Η δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών της πρώτης μέρας του φόρουμ με θέμα: «Ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή». Στο συνέδριο συμμετείχαν πρεσβευτές, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και εκπροσώποι μεγάλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας

Η δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών της πρώτης μέρας του φόρουμ με θέμα: «Ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή». Στο συνέδριο συμμετείχαν πρεσβευτές, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και εκπροσώποι μεγάλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

«Είναι γεγονός πως ο ενεργειακός τομέας στη χώρα μας αναμένεται να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις και πρέπει να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ. Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης σημείωσε, πως φέτος θα εκπονηθεί η στρατηγική της χώρας μας στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.Συνέχισε λέγοντας ότι, στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αυξημένο ρόλο θα έχειτο φυσικό αέριο, ενώ ο λιγνίτης αν και θα μειωθείθα παραμείνει βασικός παράγοντας σταθερότητας του ενεργειακού συστήματος. Παράλληλα, επεσήμανε την αύξηση της διείσδυσης των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό μείγμα ενώ όπως υπογράμμισε ότιμόνο την προσεχή διετία θα γίνουν, βάση του νέου θεσμικού πλαισίου, δημοπρασίες για φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος 2,6 GW που αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Υπουργός στην κύρωση από τη Βουλή των τεσσάρων συμβάσεων σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια Περιοχή 2 του Ιονίου και σε χερσαίες περιοχές της Αιτωλοακαρνανία,της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και της Άρτας-Πρεβέζης. Επιπλέον, με μεγάλο ενδιαφέρον ακούστηκαν τα όσα είπε για την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα καθώς με τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν θα διπλασιαστεί ο αποθηκευτικός του.

Για μεγάλο ενδιαφέρον στην εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας των συμμάχων των Η.Π.Α., έκανε λόγο ο οικονομικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Στίβεν Μπίτνερ, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα θα προστεθεί στον κατάλογο των πελατών των Η.Π.Α. για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Παράλληλα, αποκάλυψε πως ένας πρόσθετος παράγοντας της παρουσίας στην Άγκυρα του Τζέφρι Πάιατ, πρέσβη των Η.Π.Α στην Ελλάδα, είναι και το ζήτημα της Ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, τόνισε, πως το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις αξιόπιστες πηγές ενέργειας. Εκθείασε, μάλιστα, τη σημασία του Νότιου Διαδρόμου, που θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην διαφοροποίηση των πηγών και θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια.

Μια συνολικότερη εικόνα για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας M&M Gas Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Όπως, χαρακτηριστικά σημείωσε, η αύξηση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες: πρώτον, στις μειωμένες τιμές δεύτερον, στην ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και τρίτον στην αύξηση της διαθεσιμότητας φυσικού αερίου ανά πάσα στιγμή. Για την Ελλάδα μάλιστα, σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς καλύπτεται από το ρωσικό φυσικό αέριο, το 12% από το Αζερμπαϊτζάν και το ένα τέταρτο από υγροποιημένο αέριο.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην ομιλία του διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα, έγινε αναφορά στο –υπό μελέτη- έργο της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε σύνθετο θέμα. Ανακοίνωσε επίσης ο κ. Νίκας ότι, ο διαχειριστής εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στον διαγωνισμό για τη συντήρηση του LNG του Κουβέιτ.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί, πως με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή και τελευταία μέρα του φόρουμ με τις ομιλίες να επικεντρώνονται στις περιφερειακές εξελίξεις και στη βιώσιμη ανάπτυξη.