Η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Στο πλαίσιο της Τριμερούς, υπογράφηκε συμφωνία για τη συνεργασία των τριών κρατών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ κυπριακά μέσα υπογραμμίζουν τον κομβικό ρόλο που παίζει η Ιορδανία στην περιοχή

Η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της Τριμερούς, υπογράφηκε συμφωνία για τη συνεργασία των τριών κρατών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ κυπριακά μέσα υπογραμμίζουν τον κομβικό ρόλο που παίζει η Ιορδανία στην περιοχή, καθώς θεωρείται ως πυλώνας σταθερότητας.

Η Ιορδανία, ως χώρα η οποία έχει ανάγκη αγοράς φυσικού αερίου, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά. Ωστόσο, η Λευκωσία, από την πλευρά της, επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, λόγω της εμπλοκής και του Τελ Αβίβ, αφού η όποια ενδεχόμενη μεταφορά φυσικού αερίου μπορεί μόνο μέσω του Ισραήλ.

Η Τριμερής προκάλεσε ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις στα Κατεχόμενα, με την ηγεσία του ψευδοκράτους να χαρακτηρίζει «μη αποδεκτή» τη σύναψη ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή συνεργασίας και όχι σε περιοχή όπου γίνονται ενέργειες που προκαλούν εντάσεις, είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ιταλίας Andrea Cavallari.

Αναφέρθηκε ακόμα στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη λέγοντας ότι οι έρευνες γίνονται «μονομερώς» χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό προκαλεί ανησυχία.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι το πλοίο - γεωτρύπανο της Τουρκίας θα σταλεί το συντομότερο δυνατό στη Μεσόγειο για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.