Είναι περίεργο το στοίχημα που παίζει ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπας Mohammad bin Salman. Διότι τη στιγμή ακριβώς που έχει εξαπολύσει εντός των συνόρων της χώρας του, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ένα μεγάλο κύμα εκκαθαρίσεων των πιθανών ανταγωνιστών του για την εξουσία, παράλληλα ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της περιφερειακής αντιπαράθεσης.

Είναι περίεργο το στοίχημα που παίζει ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπας Mohammad bin Salman. Διότι τη στιγμή ακριβώς που έχει εξαπολύσει εντός των συνόρων της χώρας του, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ένα μεγάλο κύμα εκκαθαρίσεων των πιθανών ανταγωνιστών του για την εξουσία, παράλληλα ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της περιφερειακής αντιπαράθεσης.

Συμβαίνει αυτά τα δύο να συνδέονται, με έναν τρόπο που μένει να διερευνηθεί – και πάντως στο εγχείρημά του αυτό ο φιλόδοξος πρίγκιπας δεν είναι μόνος.

Άλλωστε η έναρξη των εκκαθαρίσεων συνέπεσε με δύο άλλα αξιοπερίεργα γεγονότα: την υποβολή (με μήνυμα από σαουδαραβικού εδάφους και προς σαουδαραβικό κανάλι, μετά από συνάντηση με τον Mohammad bin Salman) της παραίτησης του Saad Hariri από τη θέση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, καθώς και την εκτόξευση από το έδαφος της Υεμένης πυραύλου εναντίον του αεροδρομίου του Ριάντ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Hariri (ο οποίος λίγο πριν κληθεί εσπευσμένα στο Ριάντ είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Ali Akban Velayati, απεσταλμένο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολλάχ Hamenei) συνόδευσε την παραίτησή του με μύδρους κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και κατά της συμμάχου της, σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Hezbollah, η οποία συμμετέχει με δύο υπουργούς στην κυβέρνησή του.

(Ο ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah από την πρώτη στιγμή διατύπωσε την άποψη ότι η παραίτηση του Λιβανο-σαουδάραβα Hariri επιβλήθηκε από το Ριάντ, ενδεχομένως για λόγους οικονομικούς ή εξαιτίας των δεσμών του με κλάδους της βασιλικής οικογένειας που έπεσαν σε δυσμένεια. Πάντως ο Hariri, για τον οποίο εκφράζονταν εικασίες ότι συμπεριλαμβάνεται στους κρατούμενους των εκκαθαρίσεων δεν εγκατέλειψε τη Σαουδική Αραβία παρά μετά από πιέσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών).

Ο Σαουδάραβας υπουργός για θέματα Περσικού Κόλπου, Thamer al-Sabhan, ο οποίος διακρίνεται για τον σουνιτικό σεκταρισμό του, είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα "εντυπωσιακές εξελίξεις”. Την Δευτέρα κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ τον Λίβανο ότι με τις ενέργειές του κήρυξε τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία, εφόσον περιλαμβάνει στην κυβέρνηση και δεν αφοπλίζει τη Hezbollah.

Επιπλέον, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson ο (και υπουργός Άμυνας) πρίγκιπας Mohammad bin Salman κατηγόρησε την Τρίτη το Ιράν ότι με το να χορηγεί στους αντάρτες Houthi της Υεμένης πυραύλους σαν αυτόν που εβλήθη το Σάββατο εναντίον του αεροδρομίου "Βασιλιάς Χάλεντ”, πραγματοποιεί ευθεία στρατιωτική επίθεση εναντίον του βασιλείου.

Στον Ισραήλ, πάλι, ο διπλωματικός συντάκτης του τηλεοπτικού καναλιού 10, Barak Ravid έφερε στο φως τηλεγράφημα με το οποίο τα υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις ανά τον κόσμο ισραηλινές πρεσβείες να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της οπτικής της Σαουδικής Αραβίας και να αναδείξουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η ενδυνάμωση του Ιράν, των Houthi και της Hezbollah.

Προφανώς, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε συντονισμό – και πιθανότατα αναζητούν εναλλακτικές για την ανάσχεση του Ιράν μετά την αποτυχία των επιλογών τους σε Συρία και Ιράκ. Tμήμα του "εκσυγχρονιστικού οράματος” του πρίγκιπα διαδόχου ενδεχομένως είναι η "νομιμοποίηση” μιας συνεργασίας που ούτως ή άλλως προχωρά εν κρυπτώ.

Ούτως ή άλλως, ο Σαουδάραβας διάδοχος σημάδεψε τα δυόμιση χρόνια της πορείας του προς την κορυφή με σπασμωδικά επιθετικές κινήσεις στο εξωτερικό που υπέκρυπταν αντι-ιρανική αιχμή, όπως ο αιματηρός πόλεμος της Υεμένης και ο αποκλεισμός του Κατάρ, αλλά και ένα βίαιο πνεύμα αντισιιτικού σεκταρισμού (βλ. λ.χ. τον αποκεφαλισμό του ηγέτη της σαουδαραβικής αντιπολίτευσης Nimr al Nimr).

Κάτι τέτοιο, δείχνει να έχει την ενθάρρυνση του Donald Trump, ο οποίος μέσω Twitter εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Σαουδάραβες ιθύνοντες "ξέρουν καλά τι κάνουν”. Άλλωστε ο προεδρικός γαμβρός Jared Kushner επισκέφθηκε εκτός προγράμματος την Σαουδική Αραβία, παραμονές των εκκαθαρίσεων, και είχε μακρά συνομιλία με τον Mohammad bin Salman.

Παράγοντες περισσότερο θεσμικοί όπως οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ έχουν πάντως αποφύγει να τοποθετηθούν. Αντίθετα η πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Nikki Haley (κατεξοχήν φερέφωνο των πιο σκληροπυρηνικών τάσεων του φιλοϊσραηλνού λόμπι) έχει ήδη υιοθετήσει τις σαουδαραβικές πληροφορίες περί των πυραύλων που φέρεται να χορηγεί το Ιράν στους Houthi.

(Πηγή: capital.gr)