Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου ένα χρόνο νωρίτερα προβλέπει στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μεταθέτει τα αντίμετρα για το... 2023. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν με βεβαιότητα ότι η μείωση θα έρθει ένα έτος νωρίτερα, το 2019, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου ένα χρόνο νωρίτερα προβλέπει στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μεταθέτει τα αντίμετρα για το... 2023. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν με βεβαιότητα ότι η μείωση θα έρθει ένα έτος νωρίτερα, το 2019, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με τους θεσμούς αλλά και ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο προέβλεπε τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.685 ευρώ (8.636 ευρώ σήμερα) το 2020 και ταυτόχρονη εφαρμογή των αντίμετρων ή διαφορετικά των καλών μέτρων.

Ωστόσο, οι προβολές που κάνει το Ταμείο με βάση τα δικά του στοιχεία μεταθέτει για το 2023 τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και με τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθεί το Ταμείο, το 2019 θα είναι ένας σκληρό έτος για τους φορολογουμένους καθώς εκτός των σκληρών φορολογικών μέτρων θα εφαρμοστούν και τα εργασιακά.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του αφορολογήτου όποτε και αν γίνει αυτή (δηλαδή το 2020 ή το 2019) θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Το Ταμείο αναφέρει ότι η μείωση του αφορολογήτου μαζί με άλλες κινήσεις που έγιναν για την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Σημειώνει δε, ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι ότι επιβάλλονται πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πάνω σε μια πολύ περιορισμένη φορολογική βάση.

Αναφορά γίνεται και για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπου το Ταμείο ζητεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 να εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Προκειμένου όμως να μη μειωθούν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές και στις κλίμακες του φόρου. Για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων το Ταμείο ζητεί τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως η διενέργεια πλειστηριασμών να γίνονται με τους ίδιους όρους που διεξάγονται οι πλειστηριασμοί για οφειλές μεταξύ ιδιωτών (π.χ. στην εμπορική αξία).

Για τα εργασιακά, το Ταμείο αλλά και η επικεφαλής του Κρ. Λαγκάρντ ζήτησαν επανεξέταση των αλλαγών που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης, το Ταμείο ζητεί να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")