Το όνομα της ΜΕΤΚΑ αποσύρεται σήμερα από το χρηματιστηριακό «ταμπλό», παραμένει όμως άρρηκτα συνδεδεμένο με τον όμιλο Μυτιληναίος και δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο του, δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η νέα οργανωτική δομή μετά τη συγχώνευση των θυγατρικών
Το όνομα της ΜΕΤΚΑ αποσύρεται σήμερα από το χρηματιστηριακό «ταμπλό», παραμένει όμως
άρρηκτα συνδεδεμένο με τον όμιλο Μυτιληναίος και δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο του, δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η ΜΕΤΚΑ, ως Business Unit του ομίλου, θα έχει ανάλογη και ακόμα πιο δυναμική πορεία με αυτή στο εξωτερικό, προσέθεσε.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μυτιληναίος για τη συγχώνευση των θυγατρικών (ΜΕΤΚΑ, ΑτΕ, Protergia, Protergia Thermo) και ειδικότερα για την ΜΕΤΚΑ είναι η εξής: 

«Πριν 20 ακριβώς χρόνια, το καλοκαίρι του 1997, με την υποστήριξη του διακεκριμένου χρηματιστή Σπύρου Μπέλλου, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη μεγάλη επιθετική εξαγορά εισηγμένης εταιρείας από άλλη εισηγμένη. Η μόλις προ 3 ετών (1995) εισαχθείσα στο Χ.Α. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., το Δεκέμβριο του 1998 είχε ολοκληρώσει την εξαγορά της βιομηχανικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ, εισηγμένης στο Χ.Α. από το 1972. 

Από την πρώτη στιγμή το “τιμόνι” της ΜΕΤΚΑ ανέλαβε ο άξιος οραματιστής και απόλυτα στοχοπροσηλωμένος Γιάννης Μυτιληναίος, ο οποίος με τη σφιχτή και ικανή ηγετική ομάδα που δημιούργησε, έφτιαξε ένα από τα πιο αυθεντικά success stories της σύγχρονης Ελληνικής Οικονομίας. 

Η ΜΕΤΚΑ που από σήμερα περιλαμβάνεται μαζί με τις υπόλοιπες βασικές θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στο ενιαίο εταιρικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., είναι σήμερα 13 φορές μεγαλύτερη σε κύκλο εργασιών σε σχέση με το 1998, έχει 29 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία και απασχολεί υπερδιπλάσιους εργαζόμενους, στην πλειονότητά τους μηχανικούς. 

Όλα αυτά τα χρόνια, η ΜΕΤΚΑ, το διαμάντι του Ομίλου, όπως συνήθιζα να την αποκαλώ, έστησε την Ελληνική σημαία σε 29 διαφορετικές χώρες και αγορές, με αποτέλεσμα το 2011 να ανακηρυχθεί στην πρώτη 10αδα βάσει κύκλου εργασιών των εταιρειών EPC που ειδικεύονται σε ενεργειακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο! 

Είναι πλέον βάσιμη η προσδοκία ότι και στην ίδια της τη χώρα, η ΜΕΤΚΑ, ως Business Unit της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, θα έχει ανάλογη και ακόμα πιο δυναμική πορεία με αυτή στο εξωτερικό, μετά και την ολοκλήρωση της εκτεταμένης έρευνας των αρμόδιων αρχών, που αίρουν αντιξοότητες στον κατασκευαστικό κλάδο. 

Στη Γ.Σ. του Ιουνίου 2017, οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ, με συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων που ανήλθε σε 82,9%, ψήφισαν να ενταχθεί η εταιρεία στο ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, στο πλαίσιο της νέας μεγάλης και Ευρωπαϊκού επιπέδου οντότητας που δημιουργήθηκε. Η δυναμική του ενιαίου σχήματος η σύσταση του οποίου ολοκληρώθηκε τυπικά σήμερα, επιβεβαιώθηκε με τον πιο εύλογο τρόπο με την επιτυχία του μεγαλύτερου Ελληνικού Ομολόγου, ύψους € 300 εκ. πριν 10 ημέρες. 

Το όνομα της ΜΕΤΚΑ αποσύρεται σήμερα από το Χρηματιστηριακό ταμπλό, παραμένει όμως άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο του».

* Για τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από 12 Ιουλίου βλέπετε εδώ.

Νέα οργανωτική δομή

Σε συνέχεια της έγκρισης των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων και της λήψης όλων των απαιτούμενων από το νόμο εγκρίσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο εταιρικός μετασχηματισμός της Μυτιληναίος και ως επόμενο βήμα προχώρησε σε άμεση υιοθέτηση μιας νέας ευέλικτης οργανωτικής δομής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Αυτή έχει σχεδιαστεί και διαρθρωθεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, περιλαμβάνοντας τον ελάχιστο δυνατό αριθμό ανώτερων ιεραρχικών κλιμακίων και την δημιουργία Γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου με Γενικό Διευθυντή τον Φώτη Σπυράκο.

Η νέα οργανωτική δομή περιλαμβάνει με άμεση αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο:

Τέσσερις Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας (ΤΕΔ), από τους οποίους οι τρεις είναι βιομηχανικές δραστηριότητες και ο τέταρτος δραστηριότητα εμπορίας:

* Έργων EPC με Γενικό Διευθυντή τον Παναγιώτη Γαρδελίνο,

* Ηλεκτρικής Ενέργειας με Γενικό Διευθυντή τον Ντίνο Μπενρουμπή,

* Μεταλλουργίας με Γενικό Διευθυντή τον Δημήτρη Στεφανίδηκαι

* Εμπορίας Φυσικού Αερίου με Διευθυντή τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Πέντε Κεντρικές Υπηρεσίες από τις οποίες οι τρεις πρώτες, πέρα από την κάλυψη εταιρικών αναγκών και γενικής υποστήριξης των ΤΕΔ, θα διαθέτουν και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό παροχής μόνιμων υπηρεσιών στους ΤΕΔ:

* Ανθρώπινου Δυναμικού με Γενική Διευθύντρια την Δήμητρα Μπρακατσέλου,

* Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων με Γενικό Διευθυντή τον Ευάγγελο Χρυσάφη,

* Οικονομικών Υπηρεσιών με Γενικό Διευθυντή τον Γιάννη Καλαφατά,

* Στρατηγικής και Εξαγορών & Συγχωνεύσεων με Γενικό Διευθυντή τον Έλενο Καραΐνδρο και
Χρηματοοικονομικών με Γενικό Διευθυντή τον Χρήστο Γαβαλά.

ΔυοΚεντρικές Λειτουργίες:

* Επενδυτικές Σχέσεις και Εταιρική Διακυβέρνηση με Γενικό Διευθυντή τον Δημήτρη Παπαδόπουλο,

* Επικοινωνία & Στρατηγική Marketing με Διευθύντρια την Βίβιαν Μπουζάλη.