Λακκοτρύπης: Δεν Μας Επηρεάζουν οι Τουρκικές Προκλήσεις

Λακκοτρύπης: Δεν Μας Επηρεάζουν οι Τουρκικές Προκλήσεις
στην ΠένηΧαλάτση
Τρι, 6 Ιουνίου 2017 - 15:40
Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης κινητικότητας για τις έρευνες στους υδρογονάνθαρκες στην Ελλάδα και την προσέλκυση μεγάλών ξένων επενυδτών ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλά στο insider.gr για την εμπειρία της Κύπρου και τις νέες προοπτικές που παρουσιάζονται για τους υδρογονάνθρακες

Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης κινητικότητας για τις έρευνες στους υδρογονάνθαρκες στην Ελλάδα και την προσέλκυση μεγάλών ξένων επενυδτών ο υπουργός  Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλά στο insider.gr  για την εμπειρία της Κύπρου και τις νέες προοπτικές που παρουσιάζονται για τους υδρογονάνθρακες. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τις τριμερείς συνεργασίες ενώ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρχουν και νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων. Οι τουρκικές προκλήσεις δεν επηρεάζουν τα ενεργειακά, όπως επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι για να υλοποιηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επιβάλλεται να επέλθει σταθερότητα στην περιοχή.

Το Κυπριακό παραμένει χωρίς λύση, το ίδιο και οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου.  Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι αυτό επηρεάζει την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο; 

Πρέπει να τονίσω εμφαντικά ότι σε καμία περίπτωση οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας δεν έχουν επηρεάσει τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Όπως είδατε πρόσφατα και με την ολοκλήρωση του Τρίτου Γύρου Αδειοδότησης, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα τις διαδικασίες για αξιοποίηση του υποθαλάσσιού μας πλούτου, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το έχει καταστήσει, άλλωστε, σαφές ότι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ουδέποτε έχει αποδεχθεί να τύχουν αμφισβήτησης ή διαπραγμάτευσης τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Βλέπουμε πολλούς κολοσσούς του ενεργειακού κλάδου να είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην κυπριακή ΑΟΖ.  Πώς το αξιολογείτε αυτό;

Το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, με οικονομικό βάθος και σημαντικές εμπειρίες, αποτελεί μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στο ενεργειακό δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ. Σήμερα, όπως ανέφερα προηγουμένως, μετά από τρεις Γύρους Αδειοδότησης (2007, 2012 και 2016) δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας, σε 7 διαφορετικά ερευνητικά Τεμάχια και στο κοίτασμα «Αφροδίτη», 5 κοινοπραξίες και μία εταιρεία.

Παράλληλα, στην Κύπρο έχουν ξεκινήσει εργασίες και κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπως η Schlumberger και η Halliburton.

Βρισκόμαστε στη φάση του τρίτου γύρου αδειοδότησης έρευνας για τα τεμάχια 6, 8, 10. Ποιες είναι οι προοπτικές των ερευνών από τα συγκεκριμένα τεμάχια;

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα έχουμε νέες ανακαλύψεις, όχι μόνο στα Τεμάχια που αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα, αλλά και στα υπόλοιπα. Πρέπει όμως, επαναλαμβάνω, να προχωρήσουμε με γεωτρήσεις για να έχουμε πλήρη εικόνα του υδρογονανθρακικού μας δυναμικού. Η κοινοπραξία των Total και Eni, λοιπόν, ξεκινά εντός Ιουλίου την ερευνητική γεώτρηση «Ονησίφορος» στο Τεμάχιο 11, ενώ και οι Eni/Kogas αναμένεται να τρυπήσουν περί τα τέλη του 2017 ή αρχές του 2018.

Εν πάση περιπτώσει, βάσει των προγραμμάτων που έχουμε συμφωνήσει με τους αδειούχους μας, τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενδεικτικά επισημαίνω ότι μόνο από τους αδειούχους του Τρίτου Γύρου έχουν καταρχήν συμφωνηθεί συνολικά 12 προτεινόμενοι γεωτρητικοί στόχοι.

Να αναμένουμε σύντομα κάποιες εξελίξεις και για το κοίτασμα «Αφροδίτη»;

Αρχικά να αναφέρω ότι οι διαπραγματεύσεις μας με την κοινοπραξία των Noble Energy, Shell και Delek Group, για οριστικοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος, βρίσκονται σήμερα σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Όπως έχουμε ανακοινώσει και δημόσια, στόχος μας είναι η πώληση του αερίου από το «Αφροδίτη» σε δυνητικούς αγοραστές στην Κύπρο και στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, λόγω και του μικρού μεγέθους της κυπριακής αγοράς πέραν του 80% των παραγόμενων ποσοτήτων θα πωλούνται στην Αίγυπτο. Κατά συνέπεια, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση προχωρά με τις απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, οι εταιρείες συζητούν με ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Η Κύπρος έχει ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής τους υδρογονάνθρακες. Είναι ένα θέμα που και ο πρόεδρος, κ. Αναστασιάδης «κουβαλά» μαζί του σε αναζήτηση επενδυτών και νέων προοπτικών. Θα θέλαμε ένα σχόλιο για αυτό…

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον στο νησί μας. Μάλιστα, θεωρούμε ότι πέραν από τις πετρελαϊκές εταιρείες, πολλά υποσχόμενες είναι επίσης οι προοπτικές και οι επενδύσεις σε συναφείς τομείς της οικονομίας, όπως οι υποστηρικτικές υπηρεσίες που έχοντας ως βάση την Κύπρο μπορούν να εξυπηρετούν ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αρκετά πίσω στο θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες. Δεδομένου ότι παρακολουθείτε και την ελληνική ενεργειακή σκηνή, ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι λόγοι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη ως χώρα να σας «φθάσουμε»;

Προσωπικά παρατηρώ ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη πολλές από τις διαδικασίες που απαιτούνται και προχωρά πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Αυτό που πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας όταν μιλάμε για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, είναι ότι αναφερόμαστε σε μακροχρόνιες και πολύπλοκες διαδικασίες, αλλά και συμβόλαια. Άρα δεν θεωρώ ότι πρόκειται για μια κούρσα ταχύτητας, αλλά για έναν μαραθώνιο που ο μόνος τρόπος να τον τερματίσουμε είναι με τη συνεισφορά και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Να τονίσω, επίσης, ότι οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές για έρευνα, παραγωγή και μεταφορά υδρογονανθράκων, βασίζονται πάντοτε σε οικονομικά, τεχνικά και πολιτικά κριτήρια. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, για παράδειγμα, πέραν των γνωστών προκλήσεων πολιτικής αστάθειας, έχει να αντιμετωπίσει επίσης τις τεχνικές προκλήσεις που προκαλεί το μεγάλο βάθος των νερών της, καθώς και το δύσκολο οικονομικά κλίμα στο οποίο εργάζονται σήμερα οι εταιρείες ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Ο ανταγωνισμός για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων από διάφορα γειτονικά κράτη και η ύπαρξη κοιτασμάτων σε Αίγυπτο και Ισραήλ σε συνδυασμό με την αδυναμία συνεννόησης σε κάποια θέματα πώς μπορεί να αφήσει «καθαρό» έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη;

Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως για να υλοποιηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επιβάλλεται να επέλθει σταθερότητα στην περιοχή. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, η συνεργασία των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά οι επιχειρησιακές συνέργειες μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών. Ο στόχος μας άλλωστε είναι κοινός και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως τη δημιουργία του αγωγού EastMed που θα ενώνει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα με την Ιταλία, για μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Είναι, ακριβώς, για τους πιο πάνω λόγους που Κύπρος και Ελλάδα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τριμερείς συνεργασίες, ενώ καταβάλλεται και προσπάθεια διεύρυνσής τους.

Στο πρόσφατο ενεργειακό forum που έγινε στην Αθήνα, κατά την ομιλία σας αναφέρατε συγκεκριμένα «θα γίνουμε χώρα παραγωγής, θα έχουμε υποδομές, θα είμαστε χώρα διαμετακόμισης». Ποιες είναι οι προτεραιότητες της στρατηγικής του υπουργείου για το θέμα των υδρογονανθράκων;

Βασική προτεραιότητά μας σε αυτό το στάδιο είναι η εντατικοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τους υδρογονανθρακικούς μας πόρους. Για να είμαστε σε θέση να λάβουμε τις πιο σωστές αποφάσεις όσον αφορά στους τρόπους εκμετάλλευσης των γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και νέες ανακαλύψεις, πέραν αυτής του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Εξού και ολοκληρώσαμε τον Απρίλιο και έναν πολύ πετυχημένο Τρίτο Γύρο Αδειοδότησης, κατά τον οποίο υπογράψαμε τρία νέα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής με εταιρείες που έχουν σημαντικό οικονομικό βάθος και τεράστια τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων. Επισημαίνω εδώ ότι στο ερευνητικό Τεμάχιο 10 έχει αδειοδοτηθεί η κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Petroleum, ενώ στο Τεμάχιο 6 η κοινοπραξία των Eni και Total και στο Τεμάχιο 8 η εταιρεία Eni. Επιπρόσθετα, ήδη αδειοδοτημένες στην ΑΟΖ μας είναι οι κοινοπραξίες των Eni/Kogas στα Τεμάχια 2, 3 και 9, των Total/Eni στο Τεμάχιο 11 και, τέλος, των Noble Energy/Shell/Delek Group στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του Τεμαχίου 12.

(από www.insider.gr)