Κοινοπραξία ΕΛΠΕ με ΕxxonMobil και Total θα Διεκδικήσει για Έρευνες Θαλάσσια Περιοχή Από Ν. Πελοπόννησο ως Γαύδο

Κοινοπραξία ΕΛΠΕ με ΕxxonMobil και Total θα Διεκδικήσει για Έρευνες Θαλάσσια Περιοχή Από Ν. Πελοπόννησο ως Γαύδο
energia.gr
Τρι, 23 Μαΐου 2017 - 16:15
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα ΕΛΠΕ μαζί με την ΕxxonMobil και την Total, έχουν συμφωνήσει να διεκδικήσουν μια τεράστια θαλάσσια περιοχή 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία εκτείνεται από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο. Οι τρεις εταιρείες καταρτίζουν αυτήν την περίοδο το σχετικό φάκελο, οποίος θα υποβληθεί με τη διαδικασία του fast track, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα ΕΛΠΕ μαζί με την ΕxxonMobil και την Total, έχουν συμφωνήσει να διεκδικήσουν μια τεράστια θαλάσσια περιοχή 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία εκτείνεται από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο. Οι τρεις εταιρείες καταρτίζουν αυτήν την περίοδο το σχετικό φάκελο, οποίος θα υποβληθεί με τη διαδικασία του fast track, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα Δ.Σ. των δύο πολυεθνικών έχουν ήδη εγκρίνει επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων εκάστη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ, υπό τον πρόεδρο του ομίλου κ. Στάθη Τσοτσορό και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γρηγόρη Στεργιούλη, έχουν θέσει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων τους τις έρευνες υδρογονανθράκων ως στρατηγικής προτεραιότητα για τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Το σημερινό ενδιαφέρον των Exxon και Total για συνεργασία με τα ΕΛΠΕ επήλθε τόσο μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, αναζωπυρώνοντας το διεθνές ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και μετά τις πολύμηνες επαφές της διοίκησης του Ομίλου με μεγάλο αριθμό πολυεθνικών, με στόχο τη συνεργασία.

Βάσει της διαδικασίας του fast track, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να καταθέσει αίτηση για συγκεκριμένη περιοχή προς το ΥΠΕΝ. Το Υπουργείο, στη συνέχεια, είναι υποχρεωμένο, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να δώσει τη δυνατότητα και σε πιθανούς άλλους επενδυτές να καταθέσουν προσφορές τη συγκεκριμένη περιοχή. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, η παραχώρηση κατακυρώνεται στον επενδυτή που προκάλεσε τον διαγωνισμό.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ- ΕxxonMobil – Total, τον ρόλο του operator θα τον έχει η αμερικανική πετρελαϊκή, επικεφαλής της οποίας ήταν, μέχρι τις αρχές του έτους, ο Ρεξ Τίλλερσον, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η κατάθεση του φακέλου θα γίνει τον Ιούνιο, ενώ στόχος της κοινοπραξίας είναι η όλη διαδικασία παραχώρησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο και να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κορυφαία στελέχη των δύο πολυεθνικών γνωστοποίησαν την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα παραπάνω σχέδια, σε συνάντηση, η οποία, μάλιστα, δεν γνωστοποιήθηκε.

Οι μόνες συναντήσεις στελεχών της Exxon και της Total για τις οποίες έγιναν επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ήταν, επίσης την περασμένη Παρασκευή, αυτές του αντιπροέδρου κ. Γιάννη Δραγασάκη και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός ότι οι δύο σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις έδωσαν βάρος στους «όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση» στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου τη χώρας, μαρτυρά προχωρημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Εξάλλου, Τotal και ExxonMobil είχαν αγοράσει σεισμικά δεδομένα από τη νορβηγική PGS το 2014 στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 υποθαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Η συνεργασία των ΕΛΠΕ με τους δύο διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς ήταν, επίσης, αποτέλεσμα επεξεργασίας παλαιότερων γεωλογικών και σεισμικών δεδομένων από όλη τη χώρα, και τα οποία έχουν στη διάθεσή τους τα «Ελληνικά Πετρέλαια», και τα οποία παρουσίασε η διοίκηση του Ομίλου στην αγορά κατά την αναζήτηση συνεταίρων.