Κλεισμένη και οριστική θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία με τους θεσμούς για τη διάθεση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στο κείμενο της συμφωνίας που έχει συμφωνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία: Πρώτον θα γίνεται περιγραφή των περίφημων εναλλακτικών δομικών μέτρων που θα προβλέπουν έναρξη της διαδικασίας των διαγωνισμών για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Δεύτερον θα προσδιορίζεται ότι θα διατεθεί το 40% του λιγνιτικού διαγωνισμού σε δύο ή περισσότερα πακέτα

Κλεισμένη και οριστική θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία με τους θεσμούς για τη διάθεση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στο κείμενο της συμφωνίας που έχει συμφωνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

Πρώτον θα γίνεται περιγραφή των περίφημων εναλλακτικών δομικών μέτρων που θα προβλέπουν έναρξη της διαδικασίας των διαγωνισμών για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Δεύτερον θα προσδιορίζεται ότι θα διατεθεί το 40% του λιγνιτικού διαγωνισμού σε δύο ή περισσότερα πακέτα.

Τρίτον θα υπάρχει ρητό χρονοδιάγραμμα που θα ξεκινά με την έρευνα αγοράς (market test) το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρώνεται με τη μεταβίβαση των λιγνιτικών μονάδων στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τέταρτον θα υπάρχει ρήτρα ότι σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον ή εάν υπάρξει νέα αποτυχία στους στόχους για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά, θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών και άλλες μονάδες της ΔΕΗ (υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου).

Πέμπτον θα υπάρχουν "προσεκτικές" πολιτικά διατυπώσεις προκειμένου η συμφωνία να μπορεί να γίνει αποδεκτή και να περάσει από τη βουλή.

Με βάση το ενεργό λιγνιτικό δυναμικό σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 14 μονάδες ισχύος 3673MW, που σημαίνει ότι θα διατεθούν περί τα 1500MW. Αντίστοιχα τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ έχουν ισχύ άνω των 3000MW.

Market test
Με βάση τις προβλέψεις της συμφωνίας με τους δανειστές είναι σαφές ότι κομβικό ρόλο και ιδιαίτερη σημασία θα έχει το ορόσημο του Σεπτεμβρίου. Τότε θα διενεργηθεί η περίφημη έρευνα αγοράς, το αποκαλούμενο "market test" το οποίο και θα καθορίσει το μέλλον και τα επόμενα βήματα.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές οι προς πώληση μονάδες από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και θα ανιχνευτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των μονάδων αυτών. Θα διαπιστωθεί δηλαδή εάν, κατά πόσο και με ποιους όρους (οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, πρόσβασης σε ορυχεία κλπ) υπάρχει ενδιαφέρον για μια τέτοια διαδικασία.

Η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι τελικά θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και άρα θα αποφευχθεί το σενάριο της διάθεσης και άλλων μονάδων πχ υδροηλεκτρικών ή μονάδων φυσικού αερίου.

Κλεισμένη η συμφωνία στα ενεργειακά
Η συμφωνία για τους λιγνίτες της ΔΕΗ και οι υπόλοιπες προβλέψεις και ρήτρες που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, ουσιαστικά κλείνει τις ενεργειακές εκκρεμότητες της αξιολόγησης.

Βεβαίως υπάρχει πάντα το ερωτηματικό των εσωκομματικών και των συνδικαλιστικών αντιδράσεων. Ωστόσο είναι σαφές ότι αυτές σταδιακά οδηγούνται σε εκτόνωση ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει κοινωνική αποδοχή στην προοπτική για άνοιγμα της αγοράς και σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες. 

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία με τους δανειστές για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί στο μέλλον.

(από capital.gr, 29/03/2017)