Έντονος προβληματισμός και ανησυχία για τη ΔΕΗ και τη βιωσιμότητά της εξέφρασε σήμερα η ηγεσία της ΝΔ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του ενεργειακού προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την παρουσίαση πραγματοποίησαν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος, κ. Κώστας Σκρέκας, και καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης, κ. Κώστας Κατσαφάδος

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία για τη ΔΕΗ και τη βιωσιμότητά της εξέφρασε σήμερα η ηγεσία της ΝΔ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του ενεργειακού προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την παρουσίαση πραγματοποίησαν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος, κ. Κώστας Σκρέκας, και καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης, κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση που καλύπτει όλες τις πτυχές του ενεργειακού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, ο οποίος σήμερα, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση, είναι ανύπαρκτος. Αντίθετα, τα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ υπογράμμισαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί απαραίτητο τον εν λόγω σχεδιασμό για την οργάνωση και σωστή λειτουργία του ενεργειακού τομέα, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μάλιστα, όπως τόνισαν, η ΝΔ, ως νέα κυβέρνηση, θα φέρει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Κυβέρνηση και Δανειστές Συμμετέχουν σε μία Παράλογη Συζήτηση για το Μέλλον της ΔΕΗ»

Το θέμα που, ωστόσο, κυριάρχησε στις ερωτήσεις και στη συζήτηση που ακολούθησε ήταν η ΔΕΗ και το μέλλον της, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επιμονή των δανειστών για πώληση «εδώ και τώρα» του 40% του παραγωγικού της δυναμικού (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες). Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα προχωρήσει η ΔΕΗ «την επόμενη μέρα», ενώ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι τελείως απαράδεκτο να επιχειρείται η μείωση του μεριδίου της απ’ το 90% σήμερα στο 50% ως το τέλος του 2020 χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο μετάβασης.

«Μας εκπλήσσει ιδιαίτερα το γεγονός», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «ότι και οι δανειστές συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση, η οποία για εμάς είναι τελείως παράλογη».

Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου» για το ότι η ΔΕΗ υποχρεώνεται να μειώσει τα έσοδά της από 5 σε 2, 5 δις ευρώ μέσα σε τρία μόνο χρόνια, χωρίς, την ίδια στιγμή, να μειώνει τις δαπάνες της, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό επισημαίνουν και στελέχη της Επιχείρησης.

Η όλη κατάσταση, τόνισε, οξύνεται και από τα συσσωρευμένα χρέη της ΔΕΗ, τα οποία από 1 δις ευρώ το 2014 έχουν εκτοξευθεί σήμερα στα 2,7 δις ευρώ, εξέλιξη την οποία απέδωσε αποκλειστικά και μόνο στην «παράλογη», όπως είπε, κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στο τι προτείνει η ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε πώληση μονάδων, αν και δεν αποτελεί προτεραιότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι κυρίως θα πρέπει να αλλάξει και το μοντέλο διοίκησης, ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

«Προτεραιότητα μια βασική εξυγιαντική παρέμβαση στη ΔΕΗ – Τα τέσσερα βήματα»

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί μια βασική εξυγιαντική παρέμβαση στον όμιλο της ΔΕΗ σε τέσσερα βήματα:

1. Άμεσα μέτρα για την επιβίωση της εταιρίας μέσω της αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου της έλλειψης ρευστότητας (π.χ. ισχυρά κίνητρα για την πληρωμή λογαριασμών).

2. Σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, που έχει καταστεί απαραίτητη λόγω των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, λόγω της προβληματικής εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά και της εις βάρος της ΔΕΗ μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε αφενός η ΔΕΗ να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση.

3. Αποδοτική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της μέσω νέας διοικητικής δομής.

4. Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ΔΕΗ μέσω της συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές.

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιβιώσει η ΔΕΗ στη διεθνή αγορά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σωθούν θέσεις εργασίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι περιοχές που εξαρτώνται από την παρουσία της ΔΕΗ θα έχουν ελπίδα και προοπτική. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα καινούριο περιβάλλον για καλύτερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και πιο ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την ενέργεια -Αναλυτικά

Κατεβάστε το ενημερωτικό σημείωμα εδώ

Κατεβάστε την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την ενέργεια εδώ

Κατεβάστε την εισήγηση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκη εδώ

Κατεβάστε την εισήγηση τουΤομεάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Σκρέκα εδώ

Κατεβάστε την εισήγηση τουαναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειαςκαι Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Κατσαφάδου εδώ

Κατεβάστε το φωτογραφικό υλικό εδώ