Εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το θέμα της ενδεχόμενης πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, όπως διαβεβαίωσε χθες ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, κατά την παρουσίαση των σχεδίων για το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Τον Δεκέμβριο πρέπει να γίνει ο απολογισμός για τα ΝΟΜΕ, τόνισε
Εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το θέμα της ενδεχόμενης πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, όπως διαβεβαίωσε χθες ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, κατά την παρουσίαση των σχεδίων για το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Πίεση για να πουληθούν μονάδες τώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει στην ατζέντα μας», απάντησε ο υπουργός όταν τέθηκε το σχετικό ερώτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν διαπιστώσει στασιμότητα σε ότι αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και πιέζουν την ελληνική πλευρά σε δύο μέτωπα:

- Καταρχάς, ζητούν αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθενται μέσω των ΝΟΜΕ, μέσω του σωρευτικού υπολογισμού και των ποσοτήτων που διατέθηκαν την περασμένη χρονιά. Για παράδειγμα, φέτος θα πρέπει να διατεθεί μαζί με το 12% της περυσινής κατανάλωσης Η/Ε και το 8% που διατέθηκε πέρυσι στην πρώτη δημοπρασία κ.ο.κ.

- Σε δεύτερη φάση και εφόσον τα αποτελέσματα των ΝΟΜΕ δεν είναι ικανοποιητικά, μπαίνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μέτρων ως πιο αποτελεσματικό μέτρο για το άνοιγμα του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά. 

Οι θεσμοί ζητούν να γίνει ο απολογισμός τον Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση, όπως είπε χθες και ο κ. Σταθάκης, ζητά ουσιαστικά περισσότερο χρόνο και θέλει αυτό να γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε θα έχει αλλάξει η εικόνα.

Εκτός από το θέμα των ΝΟΜΕ και της πώλησης μονάδων, από την πλευρά των θεσμών ασκούνται ισχυρές πιέσεις ώστε να προχωρήσει γρήγορα η υπόθεση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ που είναι στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει αυτό το ποσοστό στο Υπερταμείο, μαζί με το υπόλοιπο 34% που ελέγχει απευθείας το Δημόσιο, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι σε πολύ χαμηλό σημείο, με αποτέλεσμα και τα έσοδα από την πώληση του 17% να μην κρίνονται ικανοποιητικά.