Standard and Poor's: Επιβεβαίωση της Αξιολόγησης Β-/Β για την Ελλάδα - Επιφυλάξεις για το QE

Standard and Poors: Επιβεβαίωση της Αξιολόγησης Β-/Β για την Ελλάδα - Επιφυλάξεις για το QE
energia.gr
Σαβ, 21 Ιανουαρίου 2017 - 10:53
Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης Β-/Β για την Ελλάδα προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's, διατηρώντας σταθερό το outlook της αξιολόγησης

Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης Β-/Β για την Ελλάδα προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's, διατηρώντας σταθερό το outlook της αξιολόγησης.

O οίκος εκτιμά ότι, παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τους περισσότερους όρους του προγράμματος, αν και με σημαντική καθυστέρηση.

Ενώ καταγράφεται μια ήπια ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και ο τραπεζικός κλάδος υπό πίεση.

Η S&P εκτιμά ότι είναι απίθανο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και εφαρμοστούν κάποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα δεν υποθέτει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν επιλέξιμα φέτος. 

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι αν τελικά ενταχθεί η χώρα στο QE φέτος εκτός από τα κρατικά ομόλογα θα πιεστούν προς τα κάτω και οι αποδόσεις μη κρατικών τίτλων, δηλαδή των εταιρικών ομολόγων.

Η S&P προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό σχεδόν 3% την περίοδο 2017-2020, εφόσον δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αναστάτωση. Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για φέτος, 2,7% για το 2018, 3% για το 2019 και 3,2% για το 2020.

«Βασίζουμε την πρόβλεψη αυτή στην προσδοκία μας για σταδιακή ενίσχυση της αγοράς εργασίας, βελτίωση στη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα μετά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου και μία σταθερή, αν και σταδιακή, χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας: 

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να ενισχύσουν την καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη, όπως και η ολοκλήρωση των ορόσημων του προγράμματος και η αναδιάρθρωση του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών. Μία επιτάχυνση του εν εξελίξει προγράμματος ιδιωτικοποίησης, εάν υλοποιηθεί, θα προσέλκυε, επίσης, δυνητικά ξένα κεφάλαια στη χώρα και θα ενίσχυε την επενδυτική δραστηριότητα».

«Παρά τις προβλέψεις μας για σχετικά ισχυρή πραγματική ανάπτυξη, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία, η οποία έχει χάσει το ένα τρίτο του μεγέθους της από το 2009, θα είναι 15% μικρότερη σε σύγκριση με το 2008. Εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις θα ανέρχονται σε λιγότερο από 10% του ΑΕΠ το 2017 σε σύγκριση με περίπου 25% πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», σημειώνει ο οίκος. 

«Η ανάκτηση αυτής της χαμένης αξίας θα εξαρτηθεί, κατά την άποψή μας, από την ανάκαμψη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα που αντιμετωπίζει προβλήματα», προσθέτει.

Η S&P εκτιμά επίσης ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων του προγράμματος θα καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ποσού ύψους 2 δις ευρώ περίπου, τον ερχόμενο Ιούλιο, καθώς και της μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.