Το Ισραηλινό Συμβούλιο Πετρελαίου συνέστησε χθες, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων της χώρας την έγκριση της συμφωνίας πώλησης των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ στην Energean Oil & Gas, δίνοντας και εκ μέρους του κράτους το «πράσινο φως» στην οριστικοποίηση της μεταβίβασης των δικαιωμάτων από τις εταιρείες Noble Energy και Delek

Το Ισραηλινό Συμβούλιο Πετρελαίου συνέστησε χθες, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων της χώρας την έγκριση της συμφωνίας πώλησης των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ στην Energean Oil & Gas, δίνοντας και εκ μέρους του κράτους το «πράσινο φως» στην οριστικοποίηση της μεταβίβασης των δικαιωμάτων από τις εταιρείες Noble Energy και Delek. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εταιρεία είχε προβεί στην αγορά των δύο κοιτασμάτων έναντι τιμήματος ύψους 148 εκατ. δολαρίων.

Όπως μεταδίδει η ισραηλινή Globes, ο αρμόδιος Ισραηλινός Υπουργός, κ. Yuval Steinitz δήλωσε ότι η έγκριση της πώλησης των κοιτασμάτων στην Energean αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του μονοπωλίου στο φυσικό αέριο σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα» του σχεδίου φυσικού αερίου, το οποίο επέβαλε στις εταιρείες Noble Energy και Delek να προχωρήσουν στην μεταβίβαση των πεδίων Karish και Tanin, τα οποία εκτιμάται ότι διαθέτουν συνολικά επιβεβαιωμένα κοιτάσματα 60 δις. κ.μ.

«Η είσοδος ενός νέου παίκτη στον τομέα του φυσικού αερίου θα βοηθήσει την ενίσχυση του ανταγωνισμού και στη διαφοροποίηση, ενώ θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια για την εγχώρια οικονομία και θα στηρίξει την δυνατότητα αντικατάστασης της χρήσης άνθρακα στις μονάδες της Χαντέρα με φυσικό αέριο, βελτιώνοντας έτσι την υγεία και την ευημερία του λαού του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Υπουργός Υπουργείο Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν το 2011 (Tanin) και το 2013 (Karish) στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, πλησίον τόσο του κοιτάσματος Tamar, το οποίο ήδη παράγει φυσικό αέριο, όσο και του κοιτάσματος Leviathan η ανάπτυξη του οποίου επίκειται.

Επίσης, ο κ. Steinitz ανέφερε ότι προχωρούν τα πρότζεκτ της κατασκευής αγωγών στην περιοχή της Μεσογείου προς την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ιταλία, χωρίς να προβεί, ωστόσο, σε περαιτέρω λεπτομέρειες.Εξάλλου ας σημειωθεί ότι το Ισραήλ στα μέσα Νοεμβρίου, ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής προσφορών για έρευνες σε 24 πεδία φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, το Ισραηλινό Συμβούλιο Πετρελαίου ενέκρινε και την μεταβίβαση του 3,5% εκ του μεριδίου των δικαιωμάτων που κατέχει η Noble Energy στα πεδία Τάμαρ και Νταλίτ στην κοινοπραξία Everest Infrastructure, ώστε να εκπληρωθούν οι σχετικές απαιτήσεις του σχεδίου φυσικού αερίου. Το τελευταίο επιβάλλει στην Noble Energy να μειώσει τη συμμετοχή της στα ως άνω πεδία στο 25%.

 

Επίσης, δόθηκε το «πράσινο φως» στο αίτημα της Ratio Oil Exploration (1992) να δηλώσει δικαιώματα εκμετάλλευσης και την ενεχυρίαση αυτών στην Ratio Finance ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του Λεβιάθαν.