Αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν, σε σχέση με το φυσικό αέριο και τη λύση του Κυπριακού. Η θετική προσέγγιση από πλευράς Κυβέρνησης στις αναφορές του Αμερικανού αξιωματούχου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης
Αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν, σε σχέση με το φυσικό αέριο και τη λύση του Κυπριακού. Η θετική προσέγγιση από πλευράς Κυβέρνησης στις αναφορές του Αμερικανού αξιωματούχου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η αντιπαράθεση ξεκίνησε από πλευράς ΔΗΚΟ το οποίο υποστήριξε πως η δημόσια ταύτιση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τις δηλώσεις Χόχσταϊν «ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ιδέας ενός αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία, συνδέοντάς τον ευθέως με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική». Για το ΔΗΚΟ «είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση να συμφωνεί ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου, κάτι που είναι πάγια τουρκική θέση».

Αντιδρώντας ο ΔΗΣΥ υποστήριξε πως «η αντιπολιτευτική μουρμούρα έγινε δεύτερη φύση στο ΔΗΚΟ» αφού «κατηγορούν την Κυβέρνηση ακόμα και όταν τα γεγονότα τους διαψεύδουν». Κατά τον ΔΗΣΥ «αντίθετα από ό,τι ισχυρίζεται το ΔΗΚΟ, η Κυβέρνηση όχι μόνο έχει κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον φυσικό υποθαλάσσιο πλούτο, αλλά προχωρά ήδη στη βάση των σχεδιασμών της για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Αυτό δείχνουν και αποδεικνύουν τόσο μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες όσο και ο νέος γύρος αδειοδοτήσεων».

Η Συμμαχία Πολιτών σημειώνει πως η ίδια είχε προειδοποιήσει «γι' αυτά τα ενδεχόμενα» γνωρίζοντας «την υποχωρητικότητα και τις παλινδρομήσεις Αναστασιάδη». Η Αλληλεγγύη «αναμένει από την Κυβέρνηση να μην ταυτίζεται ή να επικροτεί σιωπηρά δηλώσεις που τάσσονται υπέρ της ιδέας κατασκευής αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία». Οι Οικολόγοι υποδεικνύουν πως πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να πράξει ό,τι εκείνη θεωρεί σωστό στον ενεργειακό τομέα και εφόσον υπάρξει λύση του Κυπριακού, τότε αυτή η προίκα θα είναι για ολόκληρη την ενωμένη Κύπρο».

(Πηγή: Ο Φιλελεύθερος)