Τις Μεγάλες Προοπτικές του Ανεκμετάλλευτου Υδροηλεκτρικού Δυναμικού της Αλβανίας Ανέδειξε η Ημερίδα του ΙΕΝΕ στα Τίρανα

Τις Μεγάλες Προοπτικές του Ανεκμετάλλευτου Υδροηλεκτρικού Δυναμικού της Αλβανίας Ανέδειξε η Ημερίδα του ΙΕΝΕ στα Τίρανα
energia.gr
Πεμ, 9 Ιουνίου 2016 - 08:40
Τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του υδροηλεκτρικού τομέα της Αλβανίας ανέδειξε η ημερίδα που οργάνωσε το ΙΕΝΕ στα Τίρανα την περασμένη Παρασκευή, 3 Ιουνίου. Ενδεικτικό της σημασίας του ήταν ότι συμμετείχαν σε αυτό πάνω από 120 επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Αλβανία, την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, ενώ η ΔΕΗ, που ήταν ο βασικός υποστηρικτής της εκδήλωσης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, κ. Παναγιωτάκης, προανήγγειλε λίγες ημέρες μετά (βλ. εδώ) την ίδρυση θυγατρικής στη χώρα με στόχο τις επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά

Τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του υδροηλεκτρικού τομέα της Αλβανίας ανέδειξε η ημερίδα που οργάνωσε το ΙΕΝΕ στα Τίρανα την περασμένη Παρασκευή, 3 Ιουνίου. Ενδεικτικό της σημασίας του ήταν ότι συμμετείχαν σε αυτό πάνω από 120 επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Αλβανία, την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, ενώ η ΔΕΗ, που ήταν ο βασικός υποστηρικτής της εκδήλωσης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, κ. Παναγιωτάκης, προανήγγειλε λίγες ημέρες μετά (βλ. εδώ) την ίδρυση θυγατρικής στη χώρα με στόχο τις επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά.

Το workshop του ΙΕΝΕ, με τίτλο « Developing Albania' s Hydroelectricity Potential» (« Η Ανάπτυξη του Υδροηλεκτρικού Δυναμικού της Αλβανίας»), διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας της γείτονος και της ελληνικής πρεσβείας στην αλβανική πρωτεύουσα.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στον εν λόγω τομέα της αλβανικής ηλεκτροπαραγωγής είναι μεγάλες, καθώς το σχετικό δυναμικό παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο. Όπως υπογράμμισε στη δική του τοποθέτηση ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, επικαλούμενος στοιχεία της μεγάλης μελέτης αναφοράς, SE Europe Energy Outlook 2016, που πρόκειται σύντομα να εκδόσει το Ινστιτούτο, σήμερα χρησιμοποιούνται μόλις τα 1460 MW, από τα συνολικά επιβεβαιωμένα 4500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού της Αλβανίας. Εξάλλου, ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι, καθώς θα αναπτύσσεται περαιτέρω το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, βασισμένο κυρίως σε υδροηλεκτρικές μονάδες, θα χρειασθεί η υποστήριξη του Ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτος λειτουργία του. Όπως επισήμανε, η υποστήριξη αυτή θα βασιστεί τόσο σε διμερείς ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στην τεχνική βοήθεια και επενδυτική συνδρομή που μπορεί να προσφέρει η ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας κ. Gesim Musabelliu, αφού καλωσόρισε την πρωτοβουλία του ΙΕΝΕ αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στον ενεργειακό τομέα της χώρας δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκτενή , όπως είπε, υδροηλεκτρική υποδομή της.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Musabelliu αναφέρθηκε στις νέες υπό κατασκευή υδροηλεκτρικες μονάδες συνολικής ισχύος περί τα 400 MW, που περιλαμβάνουν μικρά υδροηλεκτρικά έργα αλλά και δυο μεγάλα στο Βόρειο τμήμα της χωρίς, που κατασκευάζονται κυρίως από ξένους επενδυτές αλλά και από την κρατική εταιρία ηλεκτρισμού KESh. Τέλος, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας υπογράμμισε τον ρόλο των διεθνών επενδυτών στον τομέα των υδροηλεκτρικών έργων καθότι μόνο με συνεχείς ξένες επενδύσεις μπορεί να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος τομέας λόγω του πολλού μεγάλου δυναμικού που διαθέτει.

Από την πλευρά τους, εξάλλου, με παρουσιάσεις και παρεμβάσεις, εκπρόσωποι της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού KESh, του Αλβανού Ρυθμιστή Ενέργειας, του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κ.ά. ανέδειξαν τ η δυναμική πορεία και τις πολύ σημαντικές επενδυτικές προοπτικές του υδροηλεκτρικού τομέα της Αλβανίας.

Στην ομιλία του στο workshop του ΙΕΝΕ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κος Μανώλης Παναγιωτάκης , αφού παρέθεσε ορισμένα βασικά στοιχεία για την οργάνωση και τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αναφέρθηκε στον ρόλο της Επιχείρησης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης είναι στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου ρόλου της που υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή του ΙΕΝΕ επιθυμώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει τις δυνατότητες για συνεργασία με Αλβανικούς φορείς στον τομέα του ηλεκτρισμού. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε τις δυνατότητες που διαβλέπει για μια επενδυτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στον υδροηλεκτρικό τομέα της Αλβανίας.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής της διεύθυνσης υδροηλεκτρικών της Επιχείρησης, κ. Γιάννης Αργυράκης πραγματοποίησε μια συνολική παρουσίαση και αποτίμηση των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

Υπήρξε, επίσης, σειρά παρουσιάσεων από στελέχη της ΔΕΗ αλλά και από την κ. Γιούλα Τσικνάκου, από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και από τον κ. Γιάννη Λέφα, της εταιρείας ΑΚΤΩΡ.

Το workshop του ΙΕΝΕ ολοκληρώθηκε με μια εκτενή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η οποία συντονίστηκε από τον κ. Perparim Kalo διευθυντή του γνωστού νομικού γραφείου της Αλβανίας Kalo & Partners.

Χορηγός του workshop του ΙΕΝΕ «Developing Albania' s Hydroelectricity Potentia l» ήταν η ΔΕΗ, ενώ υποστηρικτής ήταν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία.