Ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει αγώνα δρόμου για να ετοιμάσει τις οριστικές ρυθμίσεις για το νέο σχήμα ενίσχυσης των ΑΠΕ (feed in premium), είναι ορατό το ενδεχόμενο τελικά να μην υπογραφούν έργα με το νέο καθεστώς και η αγορά να περάσει κατευθείαν στα ...βαθιά νερά των διαγωνισμών
Ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει αγώνα δρόμου για να ετοιμάσει τις οριστικές ρυθμίσεις για το νέο σχήμα ενίσχυσης των ΑΠΕ (feed in premium), είναι ορατό το ενδεχόμενο τελικά να μην υπογραφούν έργα με το νέο καθεστώς και η αγορά να περάσει κατευθείαν στα ...βαθιά νερά των διαγωνισμών.

Πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι ακόμα και όταν περάσει η αγορά στο καθεστώς των διαγωνισμών θα υπάρξουν αρκετές εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα με τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
 
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του ΥΠΕΝ. Ορισμένες πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ίσως αυτό γίνει ακόμα και προς τα τέλη του μήνα, οδηγώντας ακόμα πιο πίσω την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο γγ του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος, στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εντός του Ιουλίου. Στην τελική μορφή του νομοσχεδίου υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή που είχε δημοσιοποιηθεί πριν λίγους μήνες, ως προς τις ταρίφες, το ποινολόγιο αποκλίσεων κτλ.

Το ζήτημα είναι ότι νέο νομοθετικό πλαίσιο συνεπάγεται και την έκδοση αρκετών Υπουργικών Αποφάσεων που θα εξειδικεύουν τις ρυθμίσεις του νέου νόμου (αποζημιώσεις, συμβάσεις κ.τλ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει να εξετάσουν τις σχετικές ΥΑ ώστε να δώσουν και το οριστικό «ΟΚ».

Αυτό αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Αυγούστου, αλλά καθώς και οι κοινοτικές υπηρεσίες «κατεβάζουν ρολά» στο μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου λόγω διακοπών, η διαδικασία έγκρισης θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, δεδομένου άλλωστε και του γεγονότος ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες έχουν στο «μικροσκόπιο» τους αντίστοιχες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες, όπου επίσης είναι σε εξέλιξη, σε διάφορα στάδια, η μετάβαση στο νέο καθεστώς των διαφορικών εγγυημένων τιμών.

Έτσι, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπογραφούν συμβάσεις με το διοικητικά οριζόμενο premium. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ΥΠΕΝ έχει δύο επιλογές: είτε να προσπαθήσει όσο είναι δυνατόν να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες και να υπογραφούν εντός του έτους συμβάσεις (PPA)με το νέο καθεστώς είτε να ζητήσει παράταση κατά τουλάχιστον ένα εξάμηνο (ως τα μέσα του 2017).

Αν και υπάρχουν ορισμένες πλευρές στην αγορά που θέτουν το αίτημα για παράταση ως και τα τέλη του 2017, αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθεί, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις τόσο στην ΕΕ όσο και εντός της κυβέρνησης, με «αιχμή« το ζήτημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα αιολικά, υπάρχει «ουρά» έργων συνολικής ισχύος 1,3 GW περίπου και ορισμένα απ' αυτά εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθούν γιατί δεν έχουν καλές αποδόσεις. Τα έργα που θα περάσουν στο τελικό στάδιο είναι αυτά με υψηλά capacity factors.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο πρώτος διαγωνισμός για νέα αιολική ισχύ αναμένεται προς τα τέλη του 2017. Ο κλάδος των αιολικών δείχνει να είναι μοιρασμένος στα δύο, καθώς υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να υπογράψουν συμβάσεις με το feed in premium, αλλά και επενδυτές που «αδιαφορούν» γι' αυτό το θέμα και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες, όποτε και αν αυτές ξεκινήσουν.

Αμφιβολίες υπάρχουν και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πρώτου διαγωνισμού για τα νέα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 50 MW. Ο αρχικός στόχος ήταν ο διαγωνισμός να γίνει τον Ιούνιο, κάτι που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε στην πορεία ανεφάρμοστο και ο νέος στόχος, πλέον, είναι να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός θα μετατεθεί για αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη του έτους. Ερωτηματικό αποτελεί και το αν θα υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για το σκέλος που θα αφορά τα μικρά έργα, δηλαδή από 500 KW ως 1 MW, ενώ για την κατηγορία άνω του 1 MW εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμμετοχή, ακόμα και μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα μας.