Τουλάχιστον 10 φορείς και συλλογικότητες της κοινωνίας της Λακωνίας αντιδρούν στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ για το μεγάλο έργο σύνδεσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Πελοπόννησο στην Κρήτη

Τουλάχιστον 10 φορείς και συλλογικότητες της κοινωνίας της Λακωνίας αντιδρούν στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ για το μεγάλο έργο σύνδεσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Πελοπόννησο στην Κρήτη.

Παρά το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει διαφορετική χάραξη του έργου από την αρχική, κάτοικοι και φορείς επανέρχονται με ψηφίσματα διαμαρτυρίας, ενώ έχουν ζητήσει και συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνο Σκουρλέτη.

Ανάμεσά τους, η Ενωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων, το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων «Ξένιος Ζευς» κ.ά., οι οποίοι θεωρούν ότι ακόμα και με τη νέα χάραξη του έργου ανοίγει ο δρόμος για τη μόνιμη κατασκευή αιολικών πάρκων.

Ειδικότερα σε επιστολή προς τον υπουργό, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Δεν αντιτιθέμεθα, βεβαίως, στους σχεδιασμούς για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Είμαστε, ωστόσο, κάθετα αντίθετοι στη συγκεκριμένη χάραξη της εγκατάστασης του καλωδίου κατά μήκος της χερσονήσου του Μαλέα. Η τυχόν άρνηση του ΑΔΜΗΕ να παρακάμψει τη Χερσόνησο του Μαλέα στους σχεδιασμούς του θα σημαίνει ότι υπάρχουν "δεύτερες" σκέψεις. Αναφερόμαστε στα εδώ και δεκαετίες σχέδια για εγκατάσταση αιολικών "πάρκων" κατά μήκος του Μαλέα, τα οποία φαίνεται ότι ουδέποτε εγκαταλείφθηκαν από κάποιους, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ, σε μακροσκελή επιστολή του που κοινοποιείται στους περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Κρήτης αλλά και σε έτερους φορείς (μεταξύ τους ο δήμαρχος Μονεμβάσιας), παρουσιάζει αναλυτικά τις λεπτομέρειες του έργου, που σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ θα έχει «μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς δεν θα παράγει στερεά/υγρά απόβλητα, αλλά ούτε και θα εκπέμπει αέριους ρύπους».

Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει πως με τη νέα χάραξη οι πυλώνες δεν θα διέρχονται μέσω αρχαιολογικών χώρων αλλά ούτε και από περιοχές ειδικής προστασίας (π.χ. Natura) και το έργο θα υλοποιηθεί κατά το πλείστον μέσω δασικών και άγονων εκτάσεων.

Σε αυτό το σημείο βέβαια υπάρχουν ενστάσεις από τους φορείς, καθώς κατηγορούν τον ΑΔΜΗΕ ότι οι πυλώνες θα περάσουν μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος, την ύπαρξη του οποίου, όπως λένε, αγνοούσε ο φορέας του έργου.

Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει πως τόσο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του έργου όσο και το μαγνητικό πεδίο θα βρίσκονται στα ελάχιστα από τα θεσμοθετημένα όρια, ενώ τονίζει για άλλη μια φορά την «κρισιμότητα και το επείγον της υλοποίησης του έργου εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματός του».

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τη σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η υποβολή της στο υπουργείο στο τέλος Ιουλίου.

(από efsyn.gr)