Ιδιαίτερα δελεαστικές είναι πλέον οι αποδόσεις μεγάλων ελληνικών εταιρικών ομολόγων, ανάμεσα στα οποία και αυτά των ενεργειακών ομίλων. Ειδικότερα, ο δείκτης εταιρικών ομολόγων μεγάλων ελληνικών εταιρειών της Τράπεζας Πειραιώς άγγιξε το τελευταίο διάστημα το 7%

Ιδιαίτερα δελεαστικές είναι πλέον οι αποδόσεις μεγάλων ελληνικών εταιρικών ομολόγων, ανάμεσα στα οποία και αυτά των ενεργειακών ομίλων. Ειδικότερα, ο δείκτης εταιρικών ομολόγων μεγάλων ελληνικών εταιρειών της Τράπεζας Πειραιώς άγγιξε το τελευταίο διάστημα το 7%.

Συγκεκριμένα, πολύ αυξημένη είναι η ζήτηση, αλλά και το ενδιαφέρον για πρώτη φορά μέσα στο 2016 για ομόλογα ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, εκτός χρηματιστηρίου ( over- the- counter), αλλά και σε ξένες πλατφόρμες λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σε εταιρικά ομόλογα. Μεταξύ των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, υπάρχουν και εκδόσεις μεγάλων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών ( Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ), οι οποίες έχουν όλες εξαιρετική συσχέτιση ρίσκου-απόδοσης.

Σύμφωνα με τον δείκτη εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς και σε συνδυασμό με το ρίσκο της χώρας, αλλά και με τον κίνδυνο αθέτησης ( default risk), οι αποδόσεις μεγάλων εταιρικών ομολόγων, κυρίως των μη χρηματοοικονομικών, έφτασε το 7% στις 11 Μαρτίου και σε σύγκριση με τις αποδόσεις αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων (λχ. στη Γερμανία μεταξύ 1,5%-1,8% και στη Γαλλία μεταξύ 1,8%-2%), η μεσοσταθμική απόδοση των ελληνικών εταιρικών ομολόγων της τάξης του 7% θεωρείται ως μία εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, σε σύγκριση ακόμη και με τα κρατικά.

Σε συνέχεια του πρώιμου αγοραστικού ενδιαφέροντος του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016 για εταιρικά ομόλογα κυρίως του ΟΤΕ, της Coca Cola AG και του Τιτάνα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων των ΕΛΠΕ και Motor Oil λόγω της δήλωσης της Goldman Sachs ότι η απόδοση του 8% του εταιρικού ομολόγου των ΕΛΠΕ είναι τεράστια επενδυτική ευκαιρία, σε συνδυασμό με την πορεία των αποτελεσμάτων τους και της τιμής του πετρελαίου.

Οι εξαγγελίες του Διοικητή της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, στις 10 Μαρτίου, ξανάφεραν στο προσκήνιο όχι μόνο την ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, αλλά και το ενδεχόμενο έκδοσης νέων από ελληνικές και ξένες τράπεζες. Η θετική πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάκαμψη της αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οδήγησε σε πτώση των επιτοκίων και αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και επιδείνωσε την θέση αρκετών διαχειριστών χαρτοφυλακίων, οι οποίοι προσπαθούν να πετύχουν τοποθετήσεις υψηλότερων αποδόσεων-ρίσκου, έχοντας αρχικά επενδύσει σε χαμηλότερες.