Στα Τέλη του Μήνα η Πρώτη Παραλαβή Ιρανικού Αργού Από τα ΕΛΠΕ Μετά Από Συμφωνία με τη NIOC

Στα Τέλη του Μήνα η Πρώτη Παραλαβή Ιρανικού Αργού Από τα ΕΛΠΕ Μετά Από Συμφωνία με τη NIOC
του Δημήτρη Φάρου
Πεμ, 17 Μαρτίου 2016 - 15:21
Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παραλάβουν τα ΕΛΠΕ το πρώτο φορτίο αργού από το Ιράν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της χώρας. Παράλληλα, διαψεύδεται από την πλευρά του Ομίλου το δημοσίευμα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων περί ύπαρξης πρότασης για είσοδο εταιρείας από το Ιράν στο μετοχικό κεφάλαιο των «Ελληνικών Πετρελαίων»

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παραλάβουν τα ΕΛΠΕ το πρώτο φορτίο αργού από το Ιράν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της χώρας. Παράλληλα, διαψεύδεται από την πλευρά του Ομίλου το δημοσίευμα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων περί ύπαρξης πρότασης για είσοδο εταιρείας από το Ιράν στο μετοχικό κεφάλαιο των «Ελληνικών Πετρελαίων».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, o Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πετρελαίου της χώρας αρμόδιος για θέματα OPEC, Mehdi Asali, αναφέρει σε έκθεσή του ότι «η μεγαλύτερη ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία, τα ΕΛΠΕ, παραμένουν ένας παραδοσιακός πελάτης για το ιρανικό αργό και το πρώτο φορτίο πετρελαίου θα παραδοθεί στην ελληνική εταιρεία ως τα τέλη Μαρτίου 2016».

Η συμφωνία με τα ΕΛΠΕ έρχεται μετά την υπογραφή πετρελαϊκών συμβολαίων εκ μέρους της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν, NIOC, με ρωσικές, γαλλικές και ισπανικές εταιρείες. Το Ιράν σχεδιάζει να φτάσει τις εξαγωγές αργού ως τις 20 Μαρτίου στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχανί, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αλλά και ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν, Εσάκ Τζαχανγκιρί, από την πλευρά του, είχε διαβεβαιώσει την Τρίτη ότι οι πωλήσεις πετρελαίου της χώρας θα φτάσουν τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, αρμόδιος για τις διεθνείς και εμπορικές σχέσεις, Amir Hossein Zamaninia, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ελλάδα θα τακτοποιήσει σύντομα το χρέος της προς το Ιράν: «κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Ελλάδα, επετεύχθη μία προκαταρκτική συμφωνία για την εξόφληση των οφειλών των ΕΛΠΕ καθώς και σχετικά με την αγορά νέων ποσοτήτων πετρελαίου από το Ιράν».

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η αναφορά του τηλεγραφήματος στο ύψος των οφειλών των ΕΛΠΕ προς την NIOC. To πρακτορείο Mehr κάνει λόγο για οφειλή 755 εκατ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας σχετική δήλωση του Ιρανού Υπουργού Πετρελαίου Bijan Zanganeh, στη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, στην Τεχεράνη, τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν το σχετικό ποσό υπολογίστηκε σε 650 εκατ. ευρώ (τα 100 εκατ. εκ των οποίων θα εξοφληθούν το 2016).

Επίσης, το ίδιο τηλεγράφημα υπενθυμίζει τα περί πρότασης, από την πλευρά του Ιράν, για είσοδο ιρανικής εταιρείας και ειδικότερα της Tadbir Energy Development Group στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. Από την πλευρά τόσο του Δημοσίου όσο και του Ομίλου Λάτση, πάντως, διαψεύδεται η ύπαρξη μίας τέτοιας πρότασης κατά τη διάρκεια όλων των επαφών ανάμεσα στην  ελληνική και την ιρανική πλευρά.

Ας σημειωθεί, ότι ήδη στις 6 Μαρτίου το πρώτο τάνκερ εξήγαγε 1 εκατ. βαρέλια αργού από το Ιράν, σε διυλιστήριο στη νότια Ισπανία.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έφτασε συνολικά τα 2,9 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο, 38.000 βαρέλια υψηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με την έκθεση του OPEC για το μήνα Φεβρουάριο. Μετά την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στις 16 Ιανουαρίου, το Ιράν είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για την αύξηση της παραγωγής του κατά 1 εκατ. βαρέλια, διπλασιάζοντας το ως τότε επίπεδο παραγωγής.

Πριν την επιβολή των κυρώσεων, το 2012, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η Ευρώπη εισήγε συνολικά 400.000 βαρέλια ιρανικού αργού την ημέρα.