Υπουργείο Οικονομίας: Εξετάζεται η Επιδότηση των Συσσωρευτών Αποθήκευσης Ενέργειας στα Φωτοβολταϊκά

Υπουργείο Οικονομίας: Εξετάζεται η Επιδότηση των Συσσωρευτών Αποθήκευσης Ενέργειας στα Φωτοβολταϊκά
energia.gr
Τρι, 15 Δεκεμβρίου 2015 - 08:03
Η δυνατότητα κατάρτισης προγράμματος για την επιδότηση συστημάτων συσσωρευτών τα οποία χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκά συστήματα για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, με στόχο το άνοιγμα μιας νέας αγοράς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα, εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα, με εκπροσώπους της Greenpeace

Η δυνατότητα κατάρτισης προγράμματος για την επιδότηση συστημάτων συσσωρευτών τα οποία χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκά συστήματα για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, με στόχο το άνοιγμα μιας νέας αγοράς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα, εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) Ευγενία Φωτονιάτα, με εκπροσώπους της Greenpeace.

Αφορμή της συνάντησης ήταν έκθεση που παρουσίασε πρόσφατα η οικολογική οργάνωση για την υλοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και εξοικονόμησης ενέργειας.

Στη συνάντηση έγινε λεπτομερής ενημέρωση από τον υφυπουργό για τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ που θα διατεθούν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, τα οποία αφορούν στον οικιακό τομέα και στα δημόσια κτίρια.

Συζητήθηκε, ακόμα, η αξιοποίηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το πρόγραμμα Jessica, με προοπτική μεταξύ άλλων να ενισχυθούν έργα τα οποία βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα δίνοντας έμφαση στον τριτογενή τομέα και τη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η δυνατότητα κατάρτισης προγράμματος για την επιδότηση συστημάτων συσσωρευτών.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η χώρα, παρά την κρίση, έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου το 20% από το σύνολο των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που της αναλογούν σε παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 30% την υποχρέωση της χώρας βάσει των διεθνών συμφωνιών.

Με βάση τις νέες εξελίξεις που προκύπτουν ύστερα και από τη διεθνή συμφωνία που υπεγράφη στην Παγκόσμια Σύνοδο στο Παρίσι για το Κλίμα, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη χώρα, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, συμβάλλοντας τόσο στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.