Οι Ενεργειακές Ειδήσεις της Εβδομάδας από το Energia.gr Δεν βλέπετε το newsletter σωστά;
Δείτε το online

newsletter

Φωτοβολταϊκά σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας από Oμάδες Παραγωγών

Φωτοβολταϊκά σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας από Oμάδες Παραγωγών

Την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, παράλληλα με τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας προτείνει υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Ιανουαρίου.  Ειδικότερα, η προωθούμενη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών (νομικά πρόσωπα) να μπορούν να εγκαταστήσουν σε γεωργικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως  500 kW (κιλοβάτ), παράλληλα με μονάδες αποθήκευσης, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κλπ.

Οι ΑΠΕ Συγκρατούν τις Τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας Παρά την Άνοδο της Ζήτησης

Η, έστω, καθυστερημένη είσοδος στην αμιγώς χειμερινή περίοδο δημιουργεί συνθήκες αύξησης της ζήτησης και εντείνει την πίεση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερησία αγορά του ΕΧΕ. Έτσι η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 108,44 ευρώ/MWh για σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024, με αξιοσημείωτη άνοδο 12% από χθες Δευτέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 353,99 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχεί το φυσικό αέριο, αν και με σημαντική υποχώρηση σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Προκήρυξη Διαγωνισμού για την Ενίσχυση Έργων ΑΠΕ 200 MW σε Γειτονικές Χώρες

Στην προκήρυξη διαγωνισμού προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την ενίσχυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) 200 Μεγαβάτ τα οποία θα εγκατασταθούν σε γειτονικές χώρες, υπό την προϋπόθεση ενεργού διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας με αυτές. Στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, δίχως να ορίζεται ελάχιστο ποσοστό προκριθέντων έργων ανά τεχνολογία, όπως  ισχύει για τους κοινούς διαγωνισμούς για μονάδες ΑΠΕ οι οποίες εγκαθίστανται στην Ελλάδα. Τα έργα που θα λάβουν μέρος στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να διαθέτουν σύμβαση σύνδεσης σε ισχύ ή Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.

Δείτε ακόμη

Καθοδικά το Πετρέλαιο Καθώς οι Μειώσεις Τιμών στη Σ. Αραβία Επισκιάζουν τις Εντάσεις στη Μ. Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα χθες Δευτέρα καθώς η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης για τις εξαγωγές πετρελαίου τον Φεβρουάριο επισκίασε τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το αργό Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου, υποχώρησε 3,9% στα 75,70 δολάρια το βαρέλι αφού το Ριάντ το Σαββατοκύριακο μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησής του. 

70.000 Χλμ. Αγωγών Φυσικού Αερίου Κόστους 194 Δις Δολ. Κατασκευάζονται Σήμερα Παγκοσμίως

Αγωγοί φυσικού αερίου μήκους 70.000 χιλιομέτρων βρίσκονται υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο και τον οποίων το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε περίπου 194 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της εν εξελίξει κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου βρίσκεται στην Ασία,όπως δείχνουν τα με στοιχεία της έκθεσης «Global gas pipeline expansion» του Global Energy Monitor (GEM), δεξαμενή σκέψης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο

EDF Energy: Προς Παράταση Λειτουργίας των Πυρηνικών της Μονάδων στη Βρετανία

Η EDF Energy στοχεύει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών της εργοστασίων στη Βρετανία και να επενδύσει επιπλέον 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στον επιχειρησιακό πυρηνικό στόλο της στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διατηρήσει την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη

Οι Βρυξέλλες Ενέκριναν Γερμανική Κρατική Ενίσχυση για το Εργοστάσιο Μπαταριών Northvolt

Η σουηδική εταιρεία παραγωγής μπαταριών Northvolt θα λάβει 902 εκατομμύρια ευρώ σε γερμανική κρατική βοήθεια, καθώς οι Βρυξέλλες κάνουν για πρώτη φορά χρήση πιο ευέλικτων κανόνων κρατικών ενισχύσεων για να αποτρέψουν την εκτροπή των επενδύσεων από την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε τη γερμανική κρατική βοήθεια για να επιτρέψει στη Northvolt να κατασκευάσει ένα gigafactory παραγωγής κυψελών μπαταριών

Αγορά Ηλεκτρισμού: Σε Πτώση η Μέση ΤΕΑ-Ανοδικά η Ζήτηση  

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 7 Ιανουαρίου 2024 ανήλθε στα €86,84/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 9,42% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €116,07/MWh και στα €0,54/MWh αντιστοίχως.

Η Ευρωπαϊκή Αγορά Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας θα Ανακάμψει το 2024

Σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Commodity Insights, τα ευρωπαϊκά κράτη θα προχωρήσουν σε δημοπρασίες περίπου 50 GW νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων το 2024, κάνοντας σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου των 300 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2050. Αναμένεται ανάκαμψη μετά το 2023 που αποδείχθηκε προβληματικό για τον ευρωπαϊκό υπεράκτιο αιολικό τομέα. Παράγοντες όπως η εκτίναξη

Η Γερμανία Πρόσθεσε 17GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2023

Η εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 17GW σε συνολική ισχύ σχεδόν 170GW το 2023. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2022. Οι προσθήκες ηλιακής ισχύος το 2023 έφτασαν τα 14,1GW, διπλάσιες από αυτές που προστέθηκαν το 2022, κυρίως λόγω ιδιωτικών επενδύσεων.

Copyright © 2019 Editcom Ltd, All rights reserved. Διαγραφή

energia.gr
Αρχική Σελίδα - Επικοινωνία - Διαφημιστείτε

δ {accountaddress}