Γιάννης Πανούσης: «Έχουμε Αλλαγή Κυβέρνησης και Όχι Καθεστώτος»

Γιάννης Πανούσης: «Έχουμε Αλλαγή Κυβέρνησης και Όχι Καθεστώτος»
στον Νίκο Χασαπόπουλο
Τρι, 4 Αυγούστου 2015 - 17:11
Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πολιτεύματος ή δημοκρατικής εκτροπής απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούσης μιλώντας στο «Βήμα»: «Υπενθυμίζω ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και όχι τη λαϊκή δημοκρατία. Εχουμε αλλαγή κυβέρνησης αλλά όχι αλλαγή καθεστώτος» λέει
Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πολιτεύματος ή δημοκρατικής εκτροπής απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούσης μιλώντας στο «Βήμα»: «Υπενθυμίζω ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και όχι τη λαϊκή δημοκρατία. Εχουμε αλλαγή κυβέρνησης αλλά όχι αλλαγή καθεστώτος» λέει. Και για όλους αυτούς που εξακολουθούν να προκαλούν επεισόδια με το πρόσχημα «επειδή η κυβέρνηση είναι αριστερή και κάνουμε ό,τι θέλουμε» αναφέρει: «Μερικοί ταυτίζουν την έννοια του αγωνιστή με τη ρίψη μολότοφ. Ε, δεν θα τους περάσει».

Τι προτείνει
Εν συνεχεία προτείνει στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα «να φτιάξει πρώτα το κράτος και μετά την Αριστερά. Να μην πηγαίνει αντίστροφα. Πρέπει πρώτα να εμπεδώσει τη Δημοκρατία και μετά να δώσει το αριστερό χρώμα στην κυβέρνησή του». Δεν διστάζει να ασκήσει αυστηρή κριτική εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί ότι διέπραξε το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγορεί ότι θέλει να υποκαταστήσει τον Πρωθυπουργό, και του Π. Λαφαζάνη, τον οποίο επικρίνει για άγνοια κινδύνου στα σχέδια που επεξεργάζεται.

Ο κ. Πανούσης θεωρεί αναγκαία τα εξής:

  • Τη δημιουργία θέσεως υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνου για την εφαρμογή των συμφωνημένων με τους θεσμούς, ο οποίος με τη βοήθεια διυπουργικών οργάνων θα παρακολουθεί καθημερινώς την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας.
  • Κυβέρνηση, σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνά ο τόπος, που να συγκροτείται από υπουργούς οι οποίοι αφενός πιστεύουν στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας και αφετέρου δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές: «Ετσι θα δίνουν αναφορά μόνο στον Πρωθυπουργό και όχι στους ψηφοφόρους τους».
  • Τη δημιουργία θέσεως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, την οποία να καταλάβει Ελληνας ευρωπαϊκού και διεθνούς κύρους, που ως αποστολή θα έχει την κατάρτιση ενός πενταετούς σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας.
  • Τη δημιουργία θέσεως υπουργού για ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης, όπως τα βλέπει η Αριστερά.
Κατά τον κ. Πανούση είναι ορατό πλέον το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας της ως τώρα αριστερής διακυβέρνησης: «Εξι μήνες τώρα η Αριστερά προσδιορίζεται με τα λόγια της και όχι με τις πράξεις της. Αλήθεια, ποια είναι η έως τώρα αριστερή πολιτική που εφαρμόστηκε σε κρίσιμα υπουργεία;» διερωτάται. Και όταν αναφέρεται σε «κρίσιμα υπουργεία», εννοεί πρωτίστως τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εργασίας. Χρειάζεται, αναφέρει, ριζική αλλαγή στο κράτος με αξιακές προϋποθέσεις, γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η αλλαγή του κράτους και των δομών του δεν πραγματοποιείται με αλλαγή προσώπων στα διοικητικά συμβούλια ούτε με τη διαμόρφωση δικτύων ημετέρων».

Σχετικά με την εσωκομματική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, που κορυφώνεται με το εσωτερικό δημοψήφισμα για τη συμφωνία, σημειώνει: «Η Αριστερά έκανε ιστορικά λάθη όταν ήταν αντιπολίτευση αλλά τώρα που είναι κυβέρνηση κινδυνεύει να κάνει εγκληματικά λάθη. Ηδη κυριαρχεί το σύνδρομο ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση. Ολοι έχουν συνειδητοποιήσει τις αγεφύρωτες διαφωνίες, πλην όμως καμία πλευρά δεν τολμά να κάνει το πρώτο βήμα που θα επιτρέψει στην άλλη πλευρά να της χρεώσει τη διάσπαση».

Εκείνο όμως που φαίνεται ότι ενοχλεί περισσότερο απ' όλα τον κ. Πανούση είναι η συμπεριφορά ορισμένων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Αστυνομίας: «Μερικοί άνθρωποι μισούν την Αστυνομία, επειδή μισούν τους νόμους και το κράτος. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι νόμοι, αλλά οι ίδιοι με διάφορες πλάτες να παραβιάσουν τους νόμους ελευθέρως, αφού σου λένε "έχουμε αριστερή κυβέρνηση και θα μείνουμε ατιμώρητοι". Αλλοι ταυτίζουν την έννοια του αγωνιστή με τη ρίψη μολότοφ. Ολα αυτά αποτελούν στρέβλωση και της Δημοκρατίας και της Αριστεράς, Βάλλομαι λες και είμαι επιχειρησιακά υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει. Ο απολογισμός ωστόσο των έξι μηνών σε σχέση με φθορές, τραυματισμούς κ.τ.λ., όπως διαπιστώνει αβίαστα κανείς, είναι ότι η στρατηγική της ήπιας διαχείρισης είναι καλύτερη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Παρά ταύτα είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ορισμένους "κόκκινους" δημοσιογράφους για την έννοια της Αριστερής Αστυνομίας, τα όρια και τους κανόνες της Δημοκρατίας. Γιατί όλοι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς κράτος και δίκαιο δεν μπορεί να υπάρξει κράτος δικαίου, το οποίο επαγγέλλεται η Αριστερά και το ζητούν όλοι οι πολίτες».

Οι αποφυλακίσεις
Δεν άφησε τέλος ασχολίαστο τον νόμο Παρασκευόπουλου, την αποφυλάκιση δηλαδή κρατουμένων με 67% αναπηρία, και βεβαίως τις νομοθετικές προτεραιότητες που έβαλε η κυβέρνηση, «αντί να διαχειριστεί πρωτίστως πολιτικά και αξιακά την κρίση». Χωρίς να κατονομάσει τον συνάδελφό του υπουργό, είπε: «Προφανώς υπάρχουν ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων. Αντιλαμβάνομαι τη σημειολογία αυτής της πολιτικής. Αλλά δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι οι προτεραιότητες της αριστερής κυβέρνησης σχετίζονται με μια σειρά αποποινικοποιήσεων, που αφορούν τη φυλακή, τα ναρκωτικά και ορισμένες κατηγορίες μεταναστών». Ελπίζει, όπως λέει, στα τριάμισι χρόνια που απομένουν ως την ολοκλήρωση της θητείας του ό,τι έχει πει ως τώρα να... διαψευστούν.

Πυρά
Ο Γιάνης, η Ζωή και η ηθική

Ο κ. Ι. Πανούσης εμφανίζεται αυστηρός έναντι του κ. Bαρουφάκη: «Η αποσταθεροποίηση του νομίσματος, η αποσύνδεση νομίσματος - ασφάλειας συναλλαγών και κατ' επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β' του Ποινικού Κώδικα (σ.σ.: στοιχειοθετείται το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας)».

Αλλά ο κ. Πανούσης δεν σταματά στα έργα και στις ημέρες του κ. Βαρουφάκη όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, αναφέρεται και μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση: «Στο ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης του όλου θέματος μετά την απομάκρυνσή του, διαπιστώνω στοιχεία ύβρεως, αχαριστίας και έλλειψης τιμής και στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην πορεία του κ. Λαφαζάνη και στα σχέδιά του για τη δραχμή (τα οποία περιελάμβαναν και... ριφιφί στο Νομισματοκοπείο), επισημαίνει: «Είναι ο Παναγιώτης ένας έντιμος άνθρωπος και σωστός σε αυτά που λέει. Απλώς στο οποιοδήποτε σχέδιό του, που δεν είναι ούτε ευκρινές ούτε κατανοητό, φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εθνικών κινδύνων, και ιδίως της μη νομιμοποίησής τους από τον ελληνικό λαό. Αλλά όλοι αυτοί που ανέφερα έχουν ακροατήριο και κάθε λίγο και λιγάκι θα πρέπει να τους πετούν σάρκα».

Οσον αφορά το πολιτικό μέλλον των κ.κ. Λαφαζάνη και Βαρουφάκη καθώς και της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο κ. Πανούσης επισημαίνει: «Κοινός παρονομαστής θα έπρεπε να είναι αυτό που ονομάζουμε ηθική της Αριστεράς. Η παραίτηση δηλαδή από το κόμμα και από τα αξιώματα και η απευθείας προσφυγή στον λαό (όποτε διεξαχθούν οι εκλογές), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις».

(tovima.gr, 02/082/2015)

Διαβάστε ακόμα