Βρετανός Υπ. Αρμοστής: Στην Ατζέντα του Διαλόγου για το Κυπριακό και οι Υδρογονάνθρακες

Βρετανός Υπ. Αρμοστής: Στην Ατζέντα του Διαλόγου για το Κυπριακό και οι Υδρογονάνθρακες
του Aνδρέα Πιμπίσιη
Τρι, 16 Δεκεμβρίου 2014 - 09:11
Μια θέση στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο μπορεί να βρεθεί και για τους υδρογονάνθρακες. Αυτή τη θέση εκφράζει ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Ρικ Τοντ, που υποστηρίζει ότι η διαχείριση αυτού του ζητήματος στις διαπραγματεύσεις εναπόκειται στις δύο πλευρές

Μια θέση στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο μπορεί να βρεθεί και για τους υδρογονάνθρακες. Αυτή τη θέση εκφράζει ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Ρικ Τοντ, που υποστηρίζει ότι η διαχείριση αυτού του ζητήματος στις διαπραγματεύσεις εναπόκειται στις δύο πλευρές. Υπογραμμίζει πως «όλοι είναι οικείοι με τα θέματα της διακυβέρνησης, της περιουσίας, της ασφάλειας και το εδαφικό. Όταν σκέφτεσαι τις συνομιλίες μέσα από αυτούς του όρους είναι λογικό να κοιτάζεις και ότι θα εμπλέξεις και άλλα ζητήματα που είναι προς όφελος των κοινοτήτων».

Ο Βρετανός διπλωμάτης διαμηνύει ότι «ολόκληρος ο τομέας των υδρογονανθράκων θα υποβοηθηθεί πάρα πολύ από μια λύση», μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την πάγια θέση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι «οι υδρογονάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού». Ο κ. Τοντ τοποθετείται και στο θέμα του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, επιχειρηματολογώντας υπέρ του ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24, καθότι θεωρεί ότι μόνο μέσα από το διάλογο αυτών των ζητημάτων θα μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει αυτά που ζητά από την Τουρκία.

- Παρόλο ότι αυτή την περίοδο δεν έχουμε συνομιλίες, εντούτοις θα ξεκινήσω απ' αυτό. Πιστεύετε ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν όσο πιο σύντομα γίνεται;
- Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει όχι απλώς να επαναρχίσουν, αλλά να είναι μέσα σε μια σωστή και θετική ατμόσφαιρα. Έχουμε μια κατάσταση που και οι δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, εκφράζουν τη βούλησή τους για λύση. Υπάρχει ισχυρή στήριξη από συμμάχους και γείτονες, από την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Αμερικανούς, τα Ηνωμένα Έθνη. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση προς εξεύρεση λύσης του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει μόλις αυτό γίνει κατορθωτό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μετά την εγχείρησή του και ελπίζουμε να τον δούμε πίσω στην Κύπρο πολύ σύντομα.

- Οι λόγοι για τους οποίους έχουν ανασταλεί οι συνομιλίες είναι γνωστοί. Πιστεύετε ότι όταν επαναληφθούν, αυτοί οι λόγοι θα έχουν εκλείψει ή θα πρέπει οι δύο πλευρές να προχωρήσουν χωρίς να λαμβάνουν τι άλλο συμβαίνει στην περιοχή;
- Πιστεύω πως είναι δυνατόν οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν μέσα σ' ένα θετικό πνεύμα. Εγώ θα έβλεπα πως πρώτον όλοι συμφωνούν ότι μια διευθέτηση θα είναι προς όφελος της Κύπρου, των Κυπρίων και της περιοχής. Δεύτερον δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την περιοχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και τι γίνεται 40-50 μίλια ανατολικότερα. Το στάτους κβο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι βιώσιμο. Όπως το έθεσε ο κ. Άιντα, εάν η κατάσταση στην Κύπρο δεν βελτιωθεί η επίτευξη λύσης θα καταστεί πιο δύσκολη. Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους Κύπριους με την επίτευξη λύσης, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από μελέτες και είναι κάτι που το πιστεύουν και οι επιχειρηματίες με τους οποίους έχω επαφές. Και φυσικά ολόκληρος ο τομέας των υδρογονανθράκων θα υποβοηθηθεί πάρα πολύ από μια λύση.
Τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι τα πιο δύσκολα. Κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά, διακυβέρνηση, ασφάλεια, περιουσιακό, είναι συμπτώματα της έλλειψης λύσης. Η διευθέτηση θα επιλύσει όλα αυτά.

- Εκτιμάτε ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων θα πρέπει οι πλευρές να βρουν μια φόρμουλα για να το συζητήσουν, όπως το έθεσε και ο κ. Άιντα;
- Δεν θεωρώ ότι εναπόκειται σε μένα, ή το Η.Β., ή οποιονδήποτε άλλο πρωταγωνιστή να πει πώς θα πρέπει αυτό να γίνει. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο οι Κύπριοι θα αποφασίσουν. Ο κ. Άιντα είναι ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει.
Θα έλεγα ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν μια αντικειμενική πραγματικότητα, ότι δηλαδή υπάρχουν υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και η εκμετάλλευσή τους θα υποβοηθηθεί πάρα πολύ από μια διευθέτηση. Είναι προς το όφελος όλων στην Κύπρο να βρουν τρόπους για να το διαχειριστούν. Υπάρχει ήδη η συμφωνία ότι το οφέλη από τους υδρογονάνθρακες θα μοιραστούν ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ωστόσο το ζήτημα των υδρογονανθράκων πηγαίνει πολύ πιο πέρα από το καθαρά οικονομικό όφελος και είναι κι αυτό ένα σημαντικό κομμάτι της συζήτησης.

- Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για μια φόρμουλα για όλα αυτά τα ζητήματα. Είναι κάτι, κατά την άποψή σας, το οποίο θα πρέπει οι δύο πλευρές και οι άλλοι εμπλεκόμενοι να μελετήσουν;
- Έχω διαβάσει τις ενδιαφέρουσες δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου. Νομίζω ότι ήταν προσεκτικός να μην πει ποια ήταν ακριβώς η προτεινόμενη φόρμουλά του. Νομίζω ότι ξεκάθαρο ότι ο κ. Άιντα και άλλοι συζητούν ποια μπορεί να είναι, προσπαθώντας να βοηθήσουν την κατάσταση ώστε να μπορέσουν οι δύο ηγέτες να επαναρχίσουν τις συνομιλίες.
Όπως είπα και πριν, το Η.Β. δεν έχει άποψη για το ποια θα πρέπει να είναι η φόρμουλα. Αυτό που λέμε είναι πως πρέπει να υπάρξει μια φόρμουλα η οποία θα προκύψει μέσα από ομοφωνία έχοντας την υποστήριξη και των δύο πλευρών προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες κατά θετικό τρόπο.

- Μπορούν οι συνομιλίες να επαναρχίσουν χωρίς το θέμα των υδρογονανθράκων να εμπλέκεται;
- Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν. Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα ζήτημα και δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού. Το πώς διαχειρίζεσαι αυτό το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις εναπόκειται στις δύο πλευρές. Όλοι είναι οικείοι με τα θέματα της διακυβέρνησης, της περιουσίας, της ασφάλειας και το εδαφικό. Όταν σκέφτεσαι τις συνομιλίες μέσα από αυτούς του όρους είναι λογικό να κοιτάζεις και το πώς θα εμπλέξεις κι άλλα ζητήματα που είναι προς όφελος των κοινοτήτων.

- Και εναπόκειται στους δύο ηγέτες να σκεφτούν πώς θα εμπλέξουν κι άλλα ζητήματα;
- Ο κ. Άιντα είναι διαμεσολαβητής και ο ρόλος του είναι πως θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να φτάσουν σε μια συμφωνία. Δεν είπε ποτέ ότι ήρθε με ένα σχέδιο. Δεν επαναλαμβάνει την κατάσταση που υπήρξε το 2004. Προσεγγίζει το όλο θέμα λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση.

- Τον ερχόμενο Απρίλη οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν «εκλογές». Εκτιμάτε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, εάν οι συνομιλίες επαναρχίσουν εντός Ιανουαρίου, μέχρι τον Μάρτη να υπάρξουν συμφωνίες που θα καθιστούν τη λύση εφικτή;
- Πιστεύω πως εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες υπάρχει επαρκής χρόνος να επιτύχουν όση περισσότερη πρόοδο μπορούν. Το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν «εκλογές» δεν σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Άιντα θα δεχθεί να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για μετά τον Απρίλη. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος οι συνομιλίες να μη συνεχιστούν.

- Γνωρίζετε ήδη πολύ καλά ότι υπάρχει έντονη αντίδραση από μέρους των Κυπρίων σε σχέση με την Τουρκία. Αυτές οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες ή πιστεύετε ότι Κύπριοι υπερβάλλουν;
- Μπορούμε να το δούμε από γεωγραφική και ιστορική σκοπιά. Γεωγραφικά είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος, όπως και να το δούμε, θα έχει πάντα ένα μεγάλο και ισχυρό γείτονα, λόγω  εγγύτητας, κι αυτός είναι η Τουρκία. Κατ' επέκταση οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και Κυπρίων και Τούρκων θα είναι πάντα σημαντικές. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει τόσο ενδιαφέρον για την Τουρκία όσο η Κύπρος. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων για την Τουρκία, λόγω ιστορίας και γεωγραφίας, τα οποία κάποιος μπορεί να αντιληφθεί. Το πώς ο καθένας αισθάνεται για την κατάσταση είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Προσωπικά σέβομαι τα αισθήματα που ο κόσμος έχει ακόμα κι όταν εγώ μπορεί να μην τα συμμερίζομαι.


Υγιές στοιχείο η διαφωνία

- Στο κεφάλαιο Ευρώπη γίνεται αρκετή συζήτηση για τη στάση της Βρετανίας.
- Κοιτάξτε, καθώς η Ευρώπη αλλάζει, πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε την υποστήριξη των ανθρώπων που εκπροσωπούμε. Και αυτή τη στιγμή, έχουμε την ευκαιρία να ρυθμίσουμε την κατεύθυνση την οποία θέλουμε να ακολουθήσουν αυτές οι αλλαγές για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλουμε τα έθνη της Ευρώπης να επιτύχουν. Κύπρος και Βρετανία επωφελούνται και κερδίζουν από το να είναι μέλη της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς στον κόσμο. Όμως θέλουμε μια ΕΕ πιο ανταγωνιστική, πιο ευέλικτη και δημοκρατικά υπόλογη.

- Υπάρχει όντως αγαστή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Η.Β. σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γιατί η εντύπωση που υπάρχει είναι πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνεχώς σε αντιπαράθεση.
- Ναι είναι όντως αγαστή η συνεργασία μας. Αυτή είναι η τρίτη φορά που είμαι πρέσβης σε κράτος μέλος της ΕΕ και έχω αρκετές εμπειρίες σε ευρωπαϊκά ζητήματα. Οι σχέσεις μεταξύ του Η.Β. και της Κύπρου σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι στενότερες απ’ ότι έχω βιώσει μέσα από τα προηγούμενα μου καθήκοντα. Υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που αυτό συμβαίνει. Πρώτα απ’ όλα γεωγραφικά Η.Β. και Κύπρος βρίσκονται στα δύο άκρα της ΕΕ. Σε πολλά ζητήματα νοιώθουμε το ίδιο, είτε αφορά τα οικονομικά, την κοινή αγορά, το εμπόριο, τη σημασία των υπηρεσιών και πως η ΕΕ θα πρέπει να συμπεριφέρεται εσωτερικά και εξωτερικά. Ακόμα και ζητήματα όπως είναι το τι νοιώθουν οι ψηφοφόροι για την ΕΕ. Δεν υπάρχει πιο σοβαρό ζήτημα από το ότι οι πολίτες της ΕΕ νιώθουν ότι δεν τους παρέχει ευημερία. Σε σχέση με την ΕΕ Κύπρος και Η.Β. έχουν πάρα πολύ στενές σχέσεις.
Επίσης υπάρχει στενή συνεργασία σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως είναι η περιφερειακή ασφάλεια, εξωτερική πολιτική κλπ. Το πώς οι δύο χώρες εργάζονται σ’ ότι αφορά τη χρήση των Βάσεων στον πόλεμο κατά του ISIL, είναι ένα ακόμα δείγμα. Το ότι συζητούμε επί όλων των θεμάτων και για ορισμένα υπάρχουν διαφωνίες είναι πολύ υγιές στις σχέσεις μας. Έτσι είναι οι φιλίες.


Η Κύπρος δεν  πρόκειται να γίνει  ένα νέο Κατάρ

- Πώς επηρεάζεται το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ μετά και την πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας κατά την επίσκεψή Πούτιν στην Τουρκία;
- Αυτό που διδάσκει η ρωσική συμπεριφορά έναντι της Ευρώπης είναι πως από καιρού εις καιρό η Ρωσία χρησιμοποιεί την προμήθεια φυσικού αερίου για πολιτικούς σκοπούς. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε, γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να τρόπους ώστε έχει νέες ασφαλείς πηγές που θα την προμηθεύουν με ενέργεια. Από τη μια υπάρχει η άποψη ότι η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής για την Ευρώπη και από την άλλη όμως υπάρχουν πολλές χώρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που υποστηρίζουν την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας.

- Πώς μπορούν οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου να βοηθήσουν την Ευρώπη;
- Η πιο πρόσφατη εικόνα που υπάρχει σ’ ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο είναι πως θα μπορεί μεν να προμηθεύσει μια ποσότητα αερίου προς την Ευρώπη αλλά δεν θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είναι μια σημαντική συμβολή που θα σημαίνει πολλά για την Κύπρο, αλλά δεν πρόκειται να γίνει ένα νέο Κατάρ. Τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν το μέγεθος του νάνου σε σύγκριση με άλλες χώρες της Υφηλίου. Ωστόσο οι ποσότητες αυτές έχουν τη σημασία τους για την ΕΕ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λίβανο, την Τουρκία και την Κύπρο.

- Γνωρίζετε τις συζητήσεις γύρω από την μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή προς την Ευρώπη.
- Η ρευστοποίηση του φυσικού αερίου, δηλαδή πώς μετατρέπεται σε χρήμα μετά την εξόρυξή του, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εξαρτάται από τις ποσότητες, τις τιμές του φυσικού αερίου παγκοσμίως, ποια οδό θα χρησιμοποιήσεις αν θα είναι αυτή του LNG ή του αγωγού. Είναι επίσης και θέμα ρίσκου. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το ρίσκο που θα αναλάβεις προκειμένου να το μεταφέρεις προς τις αγορές. Η σύγκριση δεν είναι μεταξύ ενός αγωγούς προς την Τουρκία, ενός αγωγού προς την Ιταλία, προς την Αίγυπτο ή το LNG. Το ερώτημα είναι αν για μια τέτοια κεφαλαιουχική δαπάνη θα μπορείς να πάρεις περισσότερο αέριο από τη νότια Αγγλία, από τον Καναδά ή την Μοζαμβίκη, την Κολομβία ή την Αυστραλία. Αυτό που περισσότερο απασχολεί τις εταιρείες δεν είναι εάν θα κάνει έρευνες για το κυπριακό φυσικό αέριο αλλά για τις επενδύσεις που θα χρειαστεί να κάνει και αν είναι πιο συμφέρον από κάπου αλλού. Εάν η απάντηση είναι ναι τότε θα βάλουν τα χρήματά τους στο κυπριακό αέριο. Γι’ αυτό η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι καθαρά οικονομική και εμπορική και καθόλου πολιτική.


Δεν είναι επιβράβευση αλλά πρόκληση για την Τουρκία

- Διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες αρκετή συζήτηση γύρω από το κατά πόσο θα πρέπει να ανοίξουν ή όχι νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια η δική σας άποψη;
- Χωρίς να θέλω να αποφύγω την ερώτηση, πιστεύω ότι θα πρέπει να δει κανείς ολόκληρη την εικόνα. Το θέμα της Τουρκίας απασχολεί εδώ και χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι υποψήφια για ένταξη χώρα και  διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου τη χαρακτηρίζουν ως σημαντικό εταίρο. Λέχθηκε κατ’ επανάληψη ότι επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα βοηθήσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να επιτύχουν πλήρως και υπάρχει μια διαδικασία που η Επιτροπή κάθε χρόνο συντάσσει μια έκθεση για τη διεύρυνση και αναπόφευκτα αυτό καλύπτει και την Τουρκία. Στη βάση όλων αυτών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ένα τακτικό πρόγραμμα συζητήσεων για την Τουρκία. Το γεγονός ότι θα υπάρξει συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένα γεγονότα αλλά αποτελεί μια συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που περιλαμβάνει την Κύπρο και την Ελλάδα, ότι η ΕΕ χρειάζεται και πρέπει να κτίσει ισχυρότερες και καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία και ότι θέλει την Τουρκία να κινηθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτή είναι η κατεύθυνση για την οποία και η ίδια η Τουρκία δηλώνει ότι θέλει να κινηθεί.

-Οι αποφάσεις της ΕΕ ζητούν συγκεκριμένα πράγματα.

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του επαναλαμβάνει συνεχώς την αξιολόγηση της προόδου που πέτυχε η Τουρκία, τα σημαντικά πράγματα που γίνονται και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Την ίδια ώρα είναι σαφές ότι υπάρχουν τομείς που η ΕΕ θέλει να δει την Τουρκία να αλλάξει. Κάποια είναι οικονομικά, αρκετά για το δικαστικό σύστημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό προς τις μειονότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα επαναλαμβάνει συνεχώς όλα αυτά. Την ίδια ώρα επαναλαμβάνει συνεχώς πως η Τουρκία θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Και στα τελευταία συμπεράσματα καταγράφηκε η θέση του Συμβουλίου ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Οι συζητήσεις που έχουμε με την Τουρκία και για την Τουρκία συνεχίζονται εντός των ξεκάθαρων παραμέτρων που τέθηκαν από την ΕΕ. Και δεν υπάρχει καμιά διαφωνία για το τι θα πράξει η ΕΕ με την Τουρκία. Μπορεί να υπάρχει διαφωνία για το ποια θα είναι η τελική κατάληξη όμως υπάρχει συμφωνία ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη πορεία με την Τουρκία. 

- Υπάρχει από τη μια η άποψη ότι είναι δικαιολογημένο το πάγωμα κεφαλαίων και από την άλλη η άποψη που λέει ότι για να γίνουν κινήσεις από την Τουρκία θα πρέπει να ανοίξουν κεφάλαια ώστε να προχωρά η διαδικασία.

- Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση γι’ αυτό το θέμα εντός της ΕΕ. Αρχές Οκτωβρίου ετοιμάστηκε η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση στην οποία περιλαμβάνεται και η Τουρκία. Ακολούθησε η γνωστή διαδικασία μέσα από τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι μια διαδικασία συζητήσεων σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στα κράτη μέλη. Όλοι εντός της ΕΕ εμπλέκονται σ’ αυτή τη συζήτηση που στόχο έχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει στην καλύτερη απόφαση με την οποία μπορεί να συμφωνήσει. Το θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων έχει συζητηθεί και ο καθένας γνωρίζει ποιες είναι θέσεις όλων των άλλων. Η αποστολή της Επιτροπής και της Προεδρίας σ’ αυτό το Συμβούλιο όπως και σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να καταλήξει σε ένα κείμενο με το οποίο να συμφωνούν και οι 28 αρχηγοί κυβερνήσεων. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που τους απασχολούν στα οποία περιλαμβάνονται Ουκρανία, ο ιός Εμπολα, Συρία και λοιπά. Για να μην αναφερθώ στο τεράστιο θέμα που είναι στο μυαλό όλων μας, στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

- Ποια είναι η θέση του Η.Β. πάνω σ’ αυτό το θέμα;
- Η άποψη του Η.Β. και πολλών άλλων κρατών-μελών, είναι ότι το άνοιγμα δεν αποτελεί επιβράβευση αλλά μια πρόκληση για την ίδια την Τουρκία. Προκειμένου να πράξει αυτό που ομόφωνα το Συμβούλιο κατ’ επανάληψη της έχει ζητήσει να πράξει. Όλοι συμφωνούν και σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και η Κύπρος και η Ελλάδα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους να βελτιώσουν τα πράγματα στον τομέα της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  να αποδίδουν σεβασμό στο δίκαιο και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αυτά είναι τα ζητήματα που καλύπτονται από τα κεφάλαια 23 και 24. Η κυβέρνηση της Κύπρου, όπως της Κροατίας, του Η.Β., της Φινλανδίας, όλοι λένε ότι θέλουν να εργαστούν με την Τουρκία για να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

- Άρα μας λέτε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να γίνει;
- Ένας από τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό είναι να βρούμε τα σημεία αναφοράς (benchmarks) που θα χρησιμοποιήσουμε για να αξιολογούμε τη δουλειά που θα γίνεται με την Τουρκία.
Επαναλαμβάνω, το να συζητάς τέτοια θέματα με την Τουρκία είναι μια πρόκληση για την ίδια την Τουρκία και για μας.

(από την εφημεριδα "Φιλελεύθερος", 15/12/2014)

Διαβάστε ακόμα