Κασσίνης: Τι Σημαίνει η Διακήρυξη του Καΐρου για Ελλάδα και Κύπρο

Κασσίνης: Τι Σημαίνει η Διακήρυξη του Καΐρου για Ελλάδα και Κύπρο
energia.gr
Δευ, 1 Δεκεμβρίου 2014 - 10:49
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα μιλά στο ΤheToc για τις τελευταίες εξελίξεις, τις τουρκικές προκλήσεις και τη σημασία της διακήρυξης του Καΐρου

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα μιλά στο ΤheToc για τις τελευταίες εξελίξεις, τις τουρκικές προκλήσεις και τη σημασία της διακήρυξης του Καΐρου.

Ο κ. Σόλων Κασσίνης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: Πρώην διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε σημαντική συμβολή στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Κύπρου με τις γειτονικές της χώρες, ενώ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τους υδρογονάνθρακες στα κυπριακά τεμάχια. Από τον Απρίλιο διατελεί πλέονσύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαράγια ενεργειακά θέματα.

Εν όψει της κρίσιμηςεπίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνακαι με τα ελληνοτουρκικά σε κρίσιμη καμπή, τοTheTOC συνομίλησε με τον κ. Κασσίνη, ζητώντας του έναν σύντομο σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων.

Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι έρευνες του Μπαρμπαρός;

«Το Μπαρμπαρός είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο πλοίο το οποίο μπορεί και κάνει σεισμικές έρευνες. Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσον οι έρευνες τις οποίες θα κάνει θα είναι τέτοιες έτσι ώστε να εντοπιστεί γεωλογική δομή στην οποία να καλέσουν πλατφόρμα για να την τρυπήσουν.Δεν πιστεύω ότι θα κάνει αρκετές φυσικές έρευνες ώστε να μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο» σημειώνει ο κ. Κασσίνης.

Σύμφωνα όμως με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, ούτε οι ίδιες πολυεθνικές εξορυκτικές εταιρίες θα εμπλακούν εύκολα σε μια τέτοια ιστορία: «Δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολο να εξεύρει ουσιαστική εταιρία η Τουρκία η οποία να εμπλακεί σε ζώνες οι οποίες δεν θα δέχονται το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο. Όλες οι πολυεθνικές εταιρίες πρώτιστα εξετάζουν τη γύρω περιοχή. Και όλες οι εταιρίες αυτές δεν δέχονται ότι θα γίνει κάτι το οποίο αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο. Ξέρουμε, όμως, ότι με τις προκλήσεις της η Τουρκία δείχνει εδώ και αρκετά χρόνια την έντονη αντίθεσή της και την ενόχλησή της σε αυτό που προσπαθεί να κάνει η Κύπρος. Ήδη από το 2008 ενεπλάκη στις έρευνες τις δικές μας, απειλώντας ότι θα στείλει πλοία και αεροπλάνα στη γύρω περιοχή. Αυτή η κατάσταση συνεχίζει να γίνεται και σήμερα».

Ποιά η σημασία της διακήρυξης του Καΐρου;

Σύμφωνα με τον κ. Κασσίνη, η κοινή διακήρυξη των αρχηγών κρατών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου έχει τεράστια σημασία διότι θα κλείσει σύντομα ένα ανοιχτό μέτωπο που αφορά τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

«Με την αρχηγία του Αλ-Σίσι υπάρχει αποδοχή από την Αίγυπτο ότι και τα σύνορα της Ελλάδας βασίζονται στις αρχές του δικαίου της θάλασσας», σημειώνει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. «Η διακήρυξη είναι τεράστιας σημασίαςκαι γιατί θα προσδιορίσει τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθορίζοντας το τρι-διεθνές εκείνο σημείο στο οποίο πρέπει να συνυπάρχουν και οι τρεις χώρες για να καθοριστεί πού έχουν σύνορα. Από την άλλη με αυτόν τον διακανονισμό, με την ανακήρυξη των ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο αποκλείεται η είσοδος της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Άρα, ως εκ τούτου, είναι μεγάλη εξέλιξη. Και οπωσδήποτε αυτό πρέπει να τύχει της αναγκαίας αξιοποίησης από τους πολιτικούς μας και να αποφασίσουν ανάλογα», σημειώνει ο κ. Κασσίνης.

Πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο;

«Η Ελλάδα»,σημειώνει ο κ. Κασσίνης, «συνεργαζόμενη με όλες της χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μαζί με την Κύπρο αλλά και τώρα πρόσφατα με το Ισραήλ, μελετούν τοενδεχόμενο δημιουργίας αγωγούμεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, Αττικής ο οποίος στη συνέχεια θα ενωθεί με τον TAP για να πάει και στην Ιταλία. Είναι ένας τρόπος, μια διαδρομή η οποία μπορεί να αξιοποιήσει αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και να οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης. Να δημιουργηθεί ο“τέταρτος διάδρομος”όπως τον ονόμασε και ο πρόεδρος της ΕΕ έτσι ώστε να υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια διαφοροποίηση της προμήθειας του φυσικού αερίου από την Ρωσία. Αυτό το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή μελετάται και θα υποβληθεί και αίτημα προς την ΕΕ για να χρηματοδοτηθεί έτσι ώστε να γίνει τεχνοοικονομική μελέτη. Μην ξεχνάτε ότι η δημιουργία αγωγού από την Ιταλία για την προμήθεια πρόσθετου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αποφεύγοντας την Ουκρανία, έχει ατονήσει τελευταίως. Και άρα αυτό το δικό μας το προτεινόμενο έργο παίρνει ιδιαίτερη σημασία».

Περαιτέρω, υπάρχουν βεβαίως και οιπρόσφατες προτάσεις από την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κασσίνης, «η Κύπρος συζητά να διαθέσει φυσικό αέριο στα δύο τερματικά υγροποίησης που έχει η Αίγυπτος, που σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια, λόγω του ότι δεν έχουν αρκετές ποσότητες να διαθέσουν για υγροποίηση. Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεκινήσει περιφερειακά η διάθεση του φυσικού αερίου της Κύπρου. Δεν σημαίνει, όμως, ότι απεμπολούμε τις άλλες λύσεις μεταξύ των οποίων και η δημιουργία αγωγού μέσω της Ελλάδας προς την ΕΕ, αλλά και η θέση την οποία εγώ προκρίνω και υιοθετώ, η δημιουργίαενεργειακού κέντρου υγροποίησηςστην Κύπρο».

Πώς προχωρά η αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων;

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά και αρκετά. Έχει δώσει έξι τεμάχια προς το παρόν για διερεύνηση και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της. Αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασίες μελέτης και αδειοδότησης για τα 20 τεμάχια τα οποία έχει διαμοιράσει από την Νότια-Δυτική Κρήτη μέχρι το Ιόνιο πάνω και αναμένεται μετά το αίτημα προς την ΕΕ να εγκριθεί και σύντομα να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Άρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», αναφέρει ο κ. Κασσίνης.

Το πρόβλημα όμως της οριοθέτησης των ΑΟΖ με την Τουρκία παραμένει:«Νομίζω ότι κάπου, κάποτε πρέπει να γίνει οριοθέτηση. Δεν γίνεται να συνεχίσει αυτή η διελκυστίνδα που οι Τούρκοι δεν δέχονται το οτιδήποτε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα θέματα και η συνάντηση του Καΐρου μας έδωσε μια αφορμή, ένα έναυσμα το οποίο μπορούμε να μελετήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε το τι μέλει γενέσθαι και με την Τουρκία. Όμως ας ξεκινήσουμε τώρα από αυτές τις περιοχές στις οποίες φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για υδρογονάνθρακες, όπως το Ιόνιο. Και αν δούμε ότι πράγματι είναι έτσι η κατάσταση, μπορούμε να ξεκινήσουμε από την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Αλβανία, την Ιταλία και ούτω καθεξής, έτσι ώστενα το αφομοιώσει πλέον η Τουρκίαότι αυτό θα υιοθετήσουμε και στην περίπτωση της Ελλάδας,θα εφαρμοσθεί το δίκαιο της θάλασσαςκαι αυτή θα είναι η πρακτική που θα ακολουθηθεί».

(από www.thetoc.gr)