Φίλιπ Κρίστοφερ: Τα Συμφέροντα της Κύπρου να Συμπίπτουν με των ΗΠΑ

Φίλιπ Κρίστοφερ: Τα Συμφέροντα της Κύπρου να Συμπίπτουν με των ΗΠΑ
Συνέντευξη στην Aντιγόνη Σολομωνίδου-Δρουσιώτου
Τρι, 29 Ιουλίου 2014 - 10:43
Τα αμερικάνικα συμφέροντα πρέπει να συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Κύπρου, δηλώνει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τονίζει πως για πρώτη φορά η Αμερική έχει την πρωτοβουλία στο Κυπριακό και υπάρχει αλλαγή πολιτικής
Τα αμερικάνικα συμφέροντα πρέπει να συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Κύπρου, δηλώνει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τονίζει πως για πρώτη φορά η Αμερική έχει την πρωτοβουλία στο Κυπριακό και υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Θεωρεί πως όσο περισσότερες αμερικανικές εταιρείες ενεργοποιηθούν στην Κύπρο, αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο την κυπριακή οικονομία αλλά περισσότερο στη λύση του Κυπριακού και τονίζει πως η Κύπρος μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ ΗΠΑ, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι ο Μπάιτεν θέλει να τρέξει για πρόεδρος το 2016, θέλει την οικονομική βοήθεια από όλους τους Ελληνοαμερικανούς και προσπαθεί να κάνει τους ομογενείς να αισθάνονται ότι είναι ο ήρωας του Κυπριακού.

-Με συμβολικό τρόπο στην είσοδο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, με στελέχη του Κογκρέσου κόψατε το «συρματόπλεγμα της ντροπής», που για σαράντα χρόνια χωρίζει την Κύπρο. Ποιο το μήνυμα που θέλατε να περάσετε;
Θέλαμε ως Ελληνοαμερικανοί και ως ΠΣΕΚΑ να στείλουμε ένα μήνυμα. Καταφέραμε και φέραμε όλες τις μεγάλες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις κάτω από την ΠΣΕΚΑ μαζί με την ηγεσία της Γερουσίας, μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής και στείλαμε το μήνυμα ότι 40 χρόνια είναι πολλά. Γι' αυτό κόψαμε το συρματόπλεγμα για να καταλάβουν ότι το πρόβλημα μας δεν είναι απλά δικοινοτικό, αλλά είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Τόνισα πως η επέτειος αυτή είναι μια θλιβερή ημέρα για τον ελληνισμό. Πριν από 40 χρόνια η Τουρκία, χρησιμοποιώντας αμερικανικής κατασκευής όπλα, κατά παράβαση των αμερικανικών νόμων, εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία κι από τότε κατέχει το 38% της Κύπρου, ενώ 200 χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

-Φέτος οργανώσατε το 30ό συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, μήπως κι εσείς δεν κάνατε τις απαιτούμενες κινήσεις;
Πάντοτε υπάρχει χώρος για καλυτέρευση, δεν ξέρω αν κι εμείς τα κάνουμε όλα σωστά. Το ενθαρρυντικό είναι ότι φέτος φέραμε πολλή νεολαία, η οποία θα μας βοηθήσει μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μας δώσει την ευκαιρία να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

-Εδώ είναι το κέντρο λήψεως αποφάσεων, τι δεν πάει καλά;
Το λέω συνεχώς και στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι εδώ πρεσβείες και τα προξενεία μας. Πρέπει να έχουμε ανθρώπους που να μπορούν να μας βοηθήσουν και κυρίως στις δημόσιες σχέσεις. Όταν είχα πει πριν 20 χρόνια ότι έπρεπε να ξοδεύονται 50 εκατομμύρια δολάρια στις δημόσιες σχέσεις στις ΗΠΑ, όλοι γελούσαν. Είναι σημαντικό, διότι εδώ δουλεύει το χρήμα.

-Τι ανέδειξε το 30ό συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που συνέπεσε με την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής;
To πιο σημαντικό πιστεύω είναι ότι για χρόνια τώρα προσπαθούσαμε να αναμίξουμε τις ΗΠΑ σε ηγετική πρωτοβουλία όσον αφορά στο πρόβλημα της Κύπρου. Πάντοτε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ακολουθούσε την Αγγλία και η χάραξη πολιτικής προερχόταν από την Αγγλία και όχι από το State Department. Για πρώτη φορά η Αμερική έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πιστεύω ότι τώρα θα είναι καλύτερα. Το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκε την Κύπρο έχει κάνει σημαντικές δηλώσεις, σημαίνει ότι υπάρχει μια αλλαγή πολιτικής. Βοηθά επίσης κάθε συμφωνία που γίνεται μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών και αυτή την στιγμή υπάρχουν 17 συμφωνίες.
-Για το φυσικό αέριο;
Ναι, και όχι μόνο. Όσο περισσότερες αμερικανικές εταιρείες αναμίξουμε στην Κύπρο για να υπάρχουν αμερικάνικα οικονομικά συμφέροντα, όπως είναι η Noble Energy, η Microsoft κ.λπ., αυτό βοηθά όχι μόνο την κυπριακή οικονομία αλλά περισσότερο στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Διότι η αμερικανική Κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύσει τα συμφέροντα των υπηκόων της. Υπάρχουν 150 αμερικάνικες εταιρείες αυτή τη στιγμή, οι οποίες έχουν γραφεία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Φανταστείτε αν δεν είχαμε αμερικανική εταιρεία να αντισταθεί ενάντια στις τουρκικές απειλές για το φυσικό μας αέριο.

-Αν κληθεί η Αμερική ποια συμφέροντα θα στηρίξει τα τουρκικά ή τα κυπριακά;
Θα προστατεύσει τα αμερικάνικα συμφέροντα.

-Ποια είναι;
Τα αμερικάνικα συμφέροντα πρέπει να συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Κύπρου.

-Μέχρι τώρα δεν γινόταν αυτό;.
Ναι, αλλά τώρα συμπίπτουν πολλά συμφέροντα. Και πιστεύω ότι όσες περισσότερες συμφωνίες, όσο περισσότερες οικονομικές συνδιαλλαγές γίνουν, θα είναι προς το καλό μας. Η Κύπρος πρέπει να βοηθήσει στο θέμα της γραφειοκρατίας, είναι ένα από τα θέματα που έχουμε θίξει ώστε να είναι εύκολο για Αμερικανούς να στήσουν εταιρείες στην Κύπρο, να σπάσει η γραφειοκρατία. Προσπαθούμε να γίνει αλλαγή της φορολογικής σύνδεσης, οι αμερικανικές εταιρείες να έχουν πλεονεκτήματα έχοντας την έδρα τους στην Κύπρο. Οι αμερικανικές εταιρείες, όπως βλέπουμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούν να ριψοκινδυνεύσουν να βάλουν την έδρα τους σε Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο, Ιράν, το μόνο που έμεινε είναι το Ντουμπάι, αλλά αν πάνε εκεί δεν θα έχουν το Ισραήλ, έτσι η Κύπρος μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ ΗΠΑ, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε. Ασχέτως με την οικονομική κρίση αν βαδίσουμε σε αυτό το δρόμο θα δούμε άσπρη μέρα.

-Πάντα υστερούμε στο να κάνουμε τη θεωρία πράξη...
Δυστυχώς δεν έχουμε δει μεγάλες αλλαγές ακόμη, αλλά έχουμε υποσχέσεις. Το καλό είναι ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί με τις εισηγήσεις μας και τώρα πρέπει να τις υλοποιήσει. Πρέπει να δείξουμε και εμείς εδώ έργο διότι δεν είναι αρκετό να ακούμε καλά λόγια από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν αλλά να μην βλέπουμε πράξεις.

-Είναι απλά δηλώσεις του αντιπροέδρου ή επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, του Κογκρέσου, της Γερουσίας;
Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ότι ο Μπάιτεν θέλει να τρέξει για πρόεδρος το 2016, θέλει την οικονομική βοήθεια από όλους τους Ελληνοαμερικανούς και προσπαθεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είναι ο ήρωας του Κυπριακού. Ξέρω τον χαρακτήρα του διότι τον γνωρίζω για πολλά χρόνια. Ξέρω τι πιστεύει. Κατέχει το πρόβλημα και δεν θα τολμούσε να πει όλα αυτά τα πράγματα χωρίς τη συγκατάθεση του προέδρου Ομπάμα και του State Department.

-Για πρώτη φορά οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ δεν έχουν μόνο επίκεντρο το Κυπριακό...
Ναι, και αυτό είναι καλό. Το φυσικό αέριο είναι η πηγή όλων. Στην ομιλία του ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ενεργειακή Διπλωματία, Έιμος Χοκστάιν, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν πολύ λίγο, οι Ελληνοκύπριοι νομίζουν ότι ξέρουν αλλά δεν ξέρουν, οι μόνοι που ξέρουμε το τι σημαίνει είμαστε εμείς εδώ και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

-Τι μπορεί να κρύβει;
Το ότι υπάρχει πολύ φυσικό αέριο στην Κύπρο και η γεωπολιτική θέση της χώρας μας με όλη αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία μας έχουν βοηθήσει.

-Η Κύπρος μπορεί να καταστεί η πρώτη εξαγωγέας LNG με οικονομική αμερικανική βοήθεια;
Θέλω να πιστεύω πως ναι. Δεν θα γίνει αυτό αύριο. Αν είμαστε προσεκτικοί και κινηθούμε σωστά, πιστεύω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί στο μέλλον να είναι μια πλούσια χώρα της Ευρώπης.


Κοινή έκθεση με το εβραϊκό λόμπι

- Με το εβραϊκό λόμπι της Αμερικής άλλαξε η σχέση μας ;
Οι σχέσεις μας ήταν πάντα καλές, αλλά μας επηρέαζε η συμμαχία Τουρκίας με το Ισραήλ. Τώρα οι σχέσεις μας είναι είναι θερμές. Φέτος η Κυπριακή Ομοσπονδία θα τιμήσει το εβραϊκό λόμπι, ο υπουργός Κασουλίδης ήταν ο κύριος ομιλητής στο εβραϊκό λόμπι τον Μάιο, η πρώτη μέρα του Συνεδρίου μας έγινε στο Κογκρέσο μαζί με το εβραϊκό λόμπι, είναι σημαντικό το ότι συνεργαζόμαστε. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα γίνει έκθεση μεταξύ ΠΣΕΚΑ και εβραϊκού λόμπι που θα εγκαινιάσουν ο Νετανιάρχου και Αναστασιάδης μαζί, για τους Εβραίους που ήταν στην Κύπρο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

- Ποιους στόχους έθεσε το 30 ό συνέδριο της ΠΣΕΚΑ ;
Πρώτο, να προωθηθεί προς τον Λευκό Οίκο η αναγκαιότητα της επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα. Δεύτερο, να αξιοποιηθούν όλες οι θετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου Μπάιντεν και άλλων υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων για τη νέα φάση στρατηγικού συνεταιρισμού που βρίσκονται οι κυπρο-αμερικανικές σχέσεις. Τρίτο, η προετοιμασία των αντιπροσώπων εξ Αμερικής για το συνέδριο Αποδήμων στην Κύπρο, στις 25-30 Αυγούστου.

- Τι να αναμένουμε από το συνέδριο των αποδήμων , μια που ο κόσμος νιώθει ότι όλα έγιναν γραφικά ;
Η προσπάθεια της ΠΣΕΚΑ είναι να συνεχιστεί αυτό το θετικό κλίμα στη βάση των δηλώσεων του κ. Μπάιτεν, να χαράξουμε μια γραμμή η οποία να είναι αναβαθμισμένη όσον αφορά στην πορεία του Κυπριακού.


Ευελπιστούμε σε πρόσκληση Αναστασιάδη στον Λευκό Οίκο

-Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές;
Ο Ερντογάν θέλει να κερδίζει εντυπώσεις στον αραβικό χώρο, ας μην ξεχνούμε ότι πριν ένα χρόνο είχε τις καλύτερες σχέσεις με τη Συρία, τον είχε υποδεχτεί ο αιγυπτιακός λαός ως ήρωα, είχε επισκεφτεί τη Λιβύη και ήταν ο σύμμαχος του Καντάφι και το έπαιζε ως ο ηγέτης του αραβικού κόσμου. Όλα αυτά έχουν εξανεμιστεί. Η πολιτική Ερντογάν και Νταβούτογλου έχει αποτύχει και μας δίνεται αυτή η ευκαιρία τώρα να αγωνιστούμε. Η αμερικανική Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία οδηγείται προς τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Ενώ σήμερα βλέπουμε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή και κατοχή μέρους της Ουκρανίας, στην περίπτωση της Κύπρουδεν έκαναν τίποτα σε βάρος της Τουρκίας. Θέλω να πιστεύω ότι η λύση δεν μπορεί να είναι αντίθετη με τις αρχές της ΕΕ. Πώς μπορεί ένα μέλος της ΕΕ να έχει δυο αντιπροσώπους όπως θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, να έχει εκ περιτροπής πρόεδρο, όλα αυτά είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πώς μπορεί ο Βέλγος, ο Ιταλός, ο Γάλλος να πάνε στην Κερύνεια και εγώ που γεννήθηκα να μην μπορώ να πάω να κτίσω σπίτι στην ή να ψηφίσω ή να ζήσω εκεί; Πιστεύω ότι η αν λύση του Κυπριακού στηριχθεί στις αρχές της ΕΕ θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

-Να αναμένουμε τον υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής το φθινόπωρο στην Κύπρο;
Ο Υπουργός Εξωτερικών ήδη έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφτεί την Κύπρο. Η ανησυχία μας είναι μην τυχόν η επίσκεψη του υπουργού Κέρι αλλάξει με κάποιο τρόπο το θετικό κλίμα που δημιούργησε η επίσκεψη Μπάιντεν, διότι έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες, προσωπικές ατζέντες, υπάρχει η ρήξη μεταξύ του State Department και του γραφείου του αντιπροέδρου. Όλα αυτά πρέπει να τα κοιτάξουμε. Θα επιμένουμε στην επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στον Λευκό Οίκο, ελπίζω να γίνει πριν το τέλος του χρόνου. Το ζητήσαμε και πιέζουμε διότι δεν έχει επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1996. Τότε είχε κάνει επίσημη επίσκεψη ο Γλαύκος Κληρίδης. Στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήταν πρόεδρος ο κ. Χριστόφιας, στάθηκε αδύνατο να πάρουμε πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο.


Είναι σημαντικό να έχουμε το θάρρος να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα

-Είστε επίτιμος δήμαρχος Κερύνειας στις ΗΠΑ εφ’ όρου ζωής.
Νιώθω περήφανος. Ως Αμερικανός πολίτης που ζω εδώ δεν έχω ξεχάσει ότι γεννήθηκα στην Κερύνεια και έφυγα 10 χρονών. Οι γονείς μου είχαν 6 παιδιά, 16 εγγόνια και 19 δισέγγονα και πέθαναν με το όνειρο να επιστρέψουν στην Κερύνεια. Ως επίτιμος δήμαρχος έχω καθήκον να βοηθήσω τον Δήμο Κερύνειας όσο περισσότερο μπορώ για να μην στερηθούν οι Κερυνιώτες κανένα ανθρώπινο δικαίωμα σε όποια λύση του Κυπριακού κι αν βρεθεί.

-Το σύνθημα «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια» κατάντησε ουτοπία;
Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά ας μην παραδεχτούμε ότι οι Κερυνιώτες δεν θα έχουν το δικαίωμα επιστροφής, δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζήσουν στην Κερύνεια. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν δικαίωμα να πάνε στην Πάφο και στη Λεμεσό. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε πώς η λύση δεν θα αλλάξει τον ελληνικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Πήγατε στην Κερύνεια;
Πήγα το 1989 με Αμερικανούς βουλευτές, μετά το 1992 και το 1996 πάντα με Αμερικανούς βουλευτές, αν και οι Τούρκοι έσβηναν πάντα το όνομά μου από τη λίστα για να μην πάω, έμπαινα μέσα στο αυτοκίνητο της πρεσβείας και πήγαινα.

-Είχατε μνήμες;
Ναι, διότι πήγαινα τα καλοκαίρια μέχρι το 1972.

-Ένας στόχος.
Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, του χρόνου το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ να είναι γιορταστικό, να μην είναι ακόμα ένας χρόνος εισβολής και κατοχής. Η ΠΣΕΚΑ είναι ένα συντονιστικό όργανο, ιδρύθηκε το 1976 από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο στόχος της δεν είναι ο απόδημος ελληνισμός αλλά να συσφίξει σχέσεις με οργανισμούς και άλλες οργανώσεις που θα βοηθήσουν στην λύση του Κυπριακού. Δεν ξέρω αν το πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια, εγώ είμαι ο τρίτος πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και στις ΗΠΑ αναπτύξαμε αυτές τις σχέσεις με εβραϊκό λόμπι, το αρμένικο, με Κούρδους. Προσπαθούμε να κρατούμε το κυπριακό πρόβλημα σε πρωταγωνιστική θέση, διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο. Οι βουλευτές λένε ότι παίρνουν 6 χιλιάδες γράμματα την ημέρα, e-mail για διάφορα προβλήματα, γι’ αυτό πρέπει να κρατήσουμε το Κυπριακό ως ένα πρόβλημα που να θέλουν να λύσουν οι ΗΠΑ.

-Κλείσαμε 40 χρόνια εισβολής, 50 χρόνια παρουσίας Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κουράστηκαν οι εμπλεκόμενοι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί κουράστηκαν, πολλοί είναι απογοητευμένοι, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε το θάρρος να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα.

(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")