Συντηρητικά φαίνεται να κινείται το ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, πρόβλημα το οποίο εγκυμονεί συνέπειες τόσο για την ίδια την αξιοπιστία του Διαχειριστή, όσο και για τη σύσταση και λειτουργία του ΛΑΓΗΕ, το φορέα που θα αναλάβει την εκκαθάριση της αγοράς, στο πλαίσιο της υιοθέτησης του μοντέλου ΙΤΟ, για την υποχρεωτική εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου

Συντηρητικά φαίνεται να κινείται το ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, πρόβλημα το οποίο εγκυμονεί συνέπειες τόσο για την ίδια την αξιοπιστία του Διαχειριστή, όσο και για τη σύσταση και λειτουργία του ΛΑΓΗΕ, το φορέα που θα αναλάβει την εκκαθάριση της αγοράς, στο πλαίσιο της υιοθέτησης του μοντέλου ΙΤΟ, για την υποχρεωτική εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Όπως έχει μεταδώσει ήδη το energia (7/10/2011), το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ υπολογίζεται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ (σε 150 εκατ. ευρώ το προσδιορίζει η ΡΑΕ) και η προσπάθεια για τη μερική απομείωση του θα γίνει προσωρινά έως τέλη του έτους, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, την προηγούμενη Παρασκευή, με τις δημοπρασίες για τα δικαιώματα ρύπων και την επιστροφή του ΦΠΑ που οφείλει το δημόσιο.

Επί της ουσίας, ανάσα για το ΔΕΣΜΗΕ θα είναι κυρίως τα έσοδα από τις δημοπρασίες, καθώς δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο πότε και εάν θα καταβληθεί η επιστροφή του ΦΠΑ, που είναι ένα υπολογίσιμο ποσό και φθάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, στο ΔΕΣΜΗΕ θα διατεθούν ως τα τέλη του 2011 περί τα 50 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν, ενώ εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση του ΥΠΕΚΑ με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να κλειδώσει, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η απόδοση στο Διαχειριστή «ενός μεγάλου μέρος αυτής της οφειλής».

Πράγμα που σημαίνει με απλά ελληνικά ότι ο ΔΕΣΜΗΕ θα μεταφέρει στον επόμενο χρόνο ένα σημαντικό έλλειμμα που θα φθάνει, κατά πώς φαίνεται, κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και προφανώς θα διευρύνεται, καθώς άγνωστο παραμένει πώς σχεδιάζει να κινηθεί το ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανησυχία, μάλιστα, προκαλεί στην αγορά η θέση που υποστήριξε ο υπουργός, ότι το 2012 θα είναι μια μεταβατική χρονιά, ότι στη διάρκεια της θα εξετασθούν μέτρα για το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ το υπουργείο προσδοκά να λυθεί οριστικά το πρόβλημα από το 2013, οπότε θα υπάρχουν πολύ μεγάλα έσοδα από το νέο τρόπο υπολογισμού του κόστους των ρύπων. Ουσιαστικά, λέει η αγορά, το ΥΠΕΚΑ «με ασπιρίνες προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια παθολογική κατάσταση».

Όμως, το συγκεκριμένο πρόβλημα συνιστά «αγκάθι» και για τη δημιουργία του ΛΑΓΗΕ, που θα αναλάβει το ρόλο της εκκαθάρισης της αγοράς. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερεί να συσταθεί ο φορέας αυτός, καθώς θεωρείται ότι δεν θα μπορέσει να πιστοποιηθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, με την κληρονομιά του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ. Και βέβαια η καθυστέρηση της δημιουργίας του ΛΑΓΗΕ συμπαρασύρει και την υιοθέτηση του μοντέλου ΙΤΟ, κάτι το οποίο συνιστά κοινοτική μας υποχρέωση, η οποία ήδη έχει πάει κατά πολύ πίσω. Σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχουν τεθεί, θα πρέπει ο ΛΑΓΗΕ να έχει πιστοποιηθεί ως τις αρχές Μαρτίου του 2012, κάτι το οποίο θεωρείται αδύνατο, υπό τις συνθήκες που περιγράφηκαν. Είναι τυχαίο, άραγε, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ότι η τρόϊκα στην τελευταία έκθεση της εγκαλεί το ΥΠΕΚΑ για σωρεία καθυστερήσεων για το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς;

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr