Οι αποφάσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι απόλυτα συνυφασμένες με τη δημιουργία και συντήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να... υποφέρει, ενώ από το ύψος του «κουρέματος» και το είδος (εθελοντικό ή μη) θα εξαρτηθεί το μέγεθος των θυσιών που θα υποστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η επόμενη μέρα του «κουρέματος» φέρνει επίσης και μια πιο αυστηρή εποπτεία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται

Οι αποφάσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι απόλυτα συνυφασμένες με τη δημιουργία και συντήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να... υποφέρει, ενώ από το ύψος του «κουρέματος» και το είδος (εθελοντικό ή μη) θα εξαρτηθεί το μέγεθος των θυσιών που θα υποστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η επόμενη μέρα του «κουρέματος» φέρνει επίσης και μια πιο αυστηρή εποπτεία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η τρόικα θα έχει πλέον μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα για να ελέγχει την υλοποίηση του Μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράξει 3 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά που θα δαπανήσει το κράτος το 2012, ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Την ίδια ώρα, το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα δημιουργήσει ένα «ρήγμα» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα –που θα καλυφθεί μέσω της ανακεφαλαιοποίησής του– και θα αφήσει μια «ρετσινιά» στην Ελλάδα, με τις αγορές να παραμένουν κλειστές για αρκετά χρόνια.

Στο Δημόσιο αναμένεται να περιοριστούν οι δαπάνες για τόκους. Είναι η σημαντικότερη θετική συνέπεια από το «κούρεμα», αφού εκτιμάται ότι θα «ανακουφίσει» τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως. Θα συνεχιστεί, όμως, η μείωση των υπόλοιπων δαπανών του κράτους. Στόχος είναι να περιοριστούν κατά 15 - 20 δισ. ευρώ οι δαπάνες αυτές μέχρι το 2020.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα πιο σκληρές. Δεδομένου ότι οι τράπεζες θα υποστούν ένα ισχυρό κεφαλαιακό «σοκ», θα καταστεί δυσκολότερος ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ετσι, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση από τις αγορές εύκολα, με επακόλουθο να μη διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά διατηρώντας και επιτείνοντας τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Βέβαια, εάν οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, όλα τα παραπάνω θα φαντάζουν «όαση», μπροστά στις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/10/2011)
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr