Επ’ ευκαιρία της χθεσινοβραδινής απόφασης για «κούρεμα» σε μέρος του χρέους μας κατά 50%, να θυμίσουμε ότι σε μελέτη που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας προβλεπόταν ότι ένα τέτοιο ύψος θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την προσωπική περιουσία των Ελλήνων. Μάλιστα, η έρευνα υπογραμμίζει και ένα σημείο που έχουν επισημάνει και επιφανείς εκπρόσωποι του ελληνικού τραπεζικού χώρου, ότι δηλαδή ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% ή περισσότερο θα έχει μικρή επίπτωση στην απομείωση του καθαρού ελληνικού χρέους

Επ’ ευκαιρία της χθεσινοβραδινής απόφασης για «κούρεμα» σε μέρος του χρέους μας κατά 50%, να θυμίσουμε ότι σε μελέτη που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας προβλεπόταν ότι ένα τέτοιο ύψος θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την προσωπική περιουσία των Ελλήνων.

Μάλιστα, η έρευνα υπογραμμίζει και ένα σημείο που έχουν επισημάνει και επιφανείς εκπρόσωποι του ελληνικού τραπεζικού χώρου, ότι δηλαδή ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% ή περισσότερο θα έχει μικρή επίπτωση στην απομείωση του καθαρού ελληνικού χρέους. Μάλιστα, η απομείωση δεν πρόκειται να είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Μάλιστα, το δυνητικό όφελος δεν πρόκειται να υπερβεί σύμφωνα με τον ΣΕΒ, σε καθαρή βάση, τα 45 δισ. ευρώ ή περίπου 20% του ΑΕΠ, χωρίς, μάλιστα να είναι μεγαλύτερο από το όφελος του PSI (το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, είναι κατώτερο των 30 δισ. ευρώ).

Η μελέτη ξεκαθαρίζει κάτι πολύ σημαντικό – ότι, δηλαδή, η απομείωση κατά 50% του χρέους αφορά μόνο στο χρέος που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών, δηλαδή τα 212 δισ. ευρώ, από το συνολικό χρέος των περίπου 360 δισ. ευρώ. Ετσι, η απομείωση αγγίζει μόλις τα 106 δισ. ευρώ

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το σημείο που τονίζει η μελέτη του ΣΕΒ για τα ασφαλιστικά ταμεία, ότι δηλαδή αμέσως μετά το «κούρεμα», θα πρέπει η Ελλάδα να καλύψει με νέο δανεισμό την απομείωση χαρτοφυλακίων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών ταμείων και εταιρειών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ.

Η μελέτη του ΣΕΒ προτείνει και κάποιες λύσεις και πρόσθετες διευθετήσεις που προσδίδουν ευνοϊκότερα αποτελέσματα για την Ελλάδα -πάντα με βάση την ομόφωνη ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ειδικότερα, προτείνεται:

Η εξέλιξη της Εταιρείας Διαχείρισης Αποκρατικοποιήσεων σε μια ακόμη πιο ευέλικτη μορφή, ώστε να μπορεί να εκδώσει τίτλους διαφόρων ειδών, ύψους 30-35 δισ. ευρώ (τιτλοποίηση), με βάση την αξία και τη μορφή της δημόσιας περιουσίας προς αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση.

Βελτίωση των όρων για την αποπληρωμή των διμερών δανείων που έχουν ήδη εκταμιευτεί (περίπου 47,1 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα), ευθυγραμμίζοντάς τους με τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Η άμεση εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα -με αφετηρία την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ με μειωμένη από το 50% στο 15% την εθνική συμμετοχή- σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr