Η ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη. Κάποιους όμως λίγο περισσότερο. Διότι μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ελληνικά συστημικά ΜΜΕ συνέχιζαν να προβάλλουν τον σεισμό ως πρώτο θέμα στο δελτίο ειδήσεων 12 ημέρες μετά, ανακυκλώνοντας για τουλάχιστον ένα 20λεπτο τα ρεπορτάζ για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και τις εικόνες των πράγματι ηρωικών διασωστών της ΕΜΑΚ. Ενώ την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να συνέλθει από την απόφαση του Αρείου Πάγου που δίδει το ελεύθερο στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς αλλά και να ανταπεξέλθει στον ρυθμό της ξέφρενης ακρίβειας, στον οποίο κινείται τους τελευταίους μήνες

Προς Θεού, ουδείς υπονοεί ότι οι άνω των 50.000 νεκρών στην Τουρκία δεν είναι σημαντικοί. Αλλά πραγματικά αναρωτιέται κανείς τι νέο υπάρχει μετά από δύο εβδομάδες όσον αφορά την ολοκληρωτική αυτή καταστροφή σε ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο που έχει εμπεδώσει όσο και συνταράξει τόσο πολύ την ελληνική κοινή γνώμη. Τι πραγματικά προσφέρουν οι γλαφυρές περιγραφές του πόνου, που δεν περιγράφεται και οι αναλύσεις επί αναλύσεων για το αν θα αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία, όταν η ιστορία έχει ήδη απαντήσει. Μήπως όμως όλα αυτά δεν είναι εντελώς τυχαία; Μήπως οι εικόνες αυτές επιδιώκουν κατά το βάθος να προκαλέσουν τον οίκτο της ελληνικής κοινής γνώμης, προκειμένου να δεχθεί πιο εύκολα κάποια τετελεσμένα; Όπως το σχέδιο για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου με την «φίλη» μέχρι νεωτέρας Τουρκία;

Άγκυρα καλεί Τελ Αβίβ
Είναι δηλαδή τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε, εν μέσω βαρύτατου πένθους, να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογο του Έλι Κόεν και να θέσει επί τάπητος εκτός από το ανθρωπιστικό και το ενεργειακό ζήτημα; Συμφώνως προς το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρότεινε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κόεν, να εξαχθεί ισραηλινό φυσικό αέριο προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας Συγκεκριμένα, συμφώνως προς καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλέσθηκε το ισραηλινό μέσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την συνάντησή του με τον Έλι Κόεν φέρεται να δήλωσε ότι «η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί στον τομέα της ενέργειας με το Ισραήλ, ειδικά αυτήν την περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει από το ρωσικό φυσικό αέριο». «Έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και η Τουρκία είναι σε θέση να βοηθήσει το Ισραήλ να εξαγάγει το φυσικό του αέριο προς την Ευρώπη», φέρεται να δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ΜΜΕ, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του τουρκικού αιτήματος και είπε ότι «το ζήτημα θα εξετασθεί». Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας είχε τεθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2022 και είχε θιγεί επί θητείας της προηγούμενης κυβε5ρνήσεως υπό τους Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ. Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου έχουν σκοπό να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της νέας ισραηλινής κυβερνήσεως υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίες δεν είναι κατ αρχήν αρνητικές. 

Αυτή τη στιγμή το ισραηλινό φυσικό αέριο εξάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου. Ενώ έχει εκφραστεί η πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερες συνέργειες μέσω της συμμετοχής των δύο χωρών στο ενεργειακό φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Τα τελευταία χρόνια έχουν ασκηθεί έντονες αμερικανικές πιέσεις για την συμπερίληψη και της Τουρκίας στο εν λόγω φόρουμ και γενικότερα στα ενεργειακά φόρουμ που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο. Δια στόματος μάλιστα του πρώην πρέσβυ των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν υφυπουργού ενέργειας Τζέφρυ Πάυατ, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2020 είχε προτείνει, σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την πρόσκληση της Άγκυρας στο EastMed Gas forum, πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποχωρήσουν αιφνίδια από το φιλόδοξο αυτό σχέδιο. Αλλά και ο ειδικός Απεσταλμένος για την Ενέργεια του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, Άμος Χόκσταιν κινείται εδώ και μήνες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να φέρει στο τραπέζι κάποιου είδους συμφωνία στα ενεργειακά ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Με τις ευλογίες φυσικά της κυβερνήσεως Μπάιντεν, καθώς του έχει δώσει ήδη τα εύσημα για την συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας Λίβανου-Ισραήλ για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν και η Ντόρα Μπακογιάννη
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία. Μπορεί η 'Αγκυρα να μην πήρε εγγυήσεις για τα F-16, προκαλώντας την ικανοποίηση της Αθήνας. 'Έλαβε ωστόσο 100 εκατομμύρια δολλάρια επι πρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό. Αυτό που έγινε άφησε να εννοηθεί ο Μπλίνκεν είναι ότι όλα θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα πει το πολυπόθητο ναι στην ένταξη της Σουηδίας και δευτερευόντως της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ουδόλως τυχαίως εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τα βήματα που κάνει η Τουρκία για συνεργασία με την Ελλάδα, την Αρμενία και το Ισραήλ. Τόνισε ακόμη πως η Άγκυρα θα έχει όφελος από τη μείωση της έντασης και την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, καθώς θα βρίσκεται στο επίκεντρο των δικτύων μεταφοράς ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να προσεγγίσει τη δυτική συμμαχία και τις χώρες που την εκπροσωπούν στην περιοχή.

Κατά την επίσκεψή του την Ελλάδα του Αμερικάνου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα επαναβεβαιώθηκαν μεν οι πολύ καλές σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτoν, ωστόσο διεφάνη ίσως για πρώτη φορά τόσο εμφανώς μια ευρεία συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης -Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε και με τον Τσίπρα- ;όσον αφορά τα ελληνουρκικά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να βάζει ως μοναδική κόκκινη γραμμή την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων και να συμφωνεί με την προσφυγή στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είχε προηγηθεί η σημαντική τοποθέτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη για την συνεκμετάλλευση και την λύση συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπάρχει η συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ – Ελλάδας στην οποία εκλήθη και η Τουρκία. Δεν ήθελε να μπει, λόγω Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή που να δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αντίθετα, πάρα πολλά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν βρει λύση, λύση συνεργασίας. Είναι παράδειγμα ο τρόπος που συνεργάστηκε ο Λίβανος με το Ισραήλ. Φανταστείτε, είναι δύο χώρες που είναι σε “πόλεμο” και από την άλλη πλευρά συνεργάζονται», είπε μιλώντας στο KritiTV.

Το Κυπριακό
Καθοριστικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη που προωθούν οι Αμερικάνοι αναμένεται να παίξει φυσικά και η στάσις της νέας κυπριακής κυβέρνησης υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης ως πρώην ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεως Αναστασιάδη είναι άριστος γνώστης της γεωστρατηγικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται και θα ασκήθουν από την Δύση για λύση τους Κυπριακού. Θεωρεί ότι το πλαίσιο συμφωνίας στο Κραν Μοντανά μόνο ως βάση διαπραγματεύσεως και όχι ως τετελεσμένο και επιμένει στην ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από την ΕΕ. Ειδικότερα, στις προγραμματικές του θέσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτείνει την ανάληψη ενεργού, πρωταγωνιστικού ρόλου από πλευράς ΕΕ, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ και την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων και επιδιώξεων με την επίλυση του Κυπριακού. Για τον σκοπό αυτό, θα αναληφθεί , σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, μεγάλη διπλωματική προσπάθεια ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας με συγκεκριμένους όρους εντολής για να αρθεί το αδιέξοδο. Και αυτή την ιδέα αναμένεται να προωθήσει ακόμη και εντός του Μαρτίου, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά την μισάωρη συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως έγινε γνωστό ο Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν την 1η Μαρτίου που επισήμως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η συνάντησις θα είναι η οικία του Κόλιν Στιούαρτ στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τατάρ, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε με έμφαση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι η παρούσα κατάστασις πραγμάτων δεν είναι προς όφελος καμίας από τις δύο κοινότητες. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση λύσεως του Κυπριακού. Εξ άλλου στις αρχές Μαρτίου ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ως είθισται, ενώ στα τέλη του ίδιου μηνός έχει προγραμματίσει να έχει συνάντηση με τον επι κεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίες Ζοζεπ Μπορρέλλ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.