Οι προεδρικές εκλογές της Κύπρου δεν αναμένεται να αναδείξουν έναν σαφή νικητή αλλά μάλλον δικαίωση του απερχομένου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καθ’ όσον και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο ανεξάρτητος Ν. Χριστοδουλίδης, ο εκλεκτός του ΑΚΚΕΛ Α. Μαυρογιάννης και ο Α. Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, ήσαν όλοι «παιδιά» του:

Ο πρώτος πρώην  υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο δεύτερος διαπραγματευτής του για την επανένωση της Κύπρου και ο Νεοφύτου νυν διάδοχος του απερχομένου προέδρου στο κόμμα  ΔΗΣΥ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κρίνεται ως «επιτυχής», αν και επί εποχής του απεκαλύφθη το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων με ολιγάρχες και σεΐχηδες που επεκρίθη στο… «ενάρετο» Ευρωκοινοβούλιο! Επέτυχε, όμως, ν’ αποκαταστήσει το Τραπεζικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και  την εξήγαγε από την παγίδα της… Ευρωτιμωρίας Σόϊμπλε, μετά το 2013, στην οποία συνέβαλε και η Τράπεζα της  Ελλάδος, επί Προβόπουλου - οπότε χάθηκαν εκατομμύρια δολλάρια καταθέσεις στις Κυπριακές Τράπεζες.

Στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης τρ. μηνός, για την ανάδειξη προέδρου της Κύπρου μάλλον θα διαγωνισθούν ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ.Μαυρογιάννης ως επικρατέστεροι.

Από την επιλογή, όμως, δεν πρέπει ν’ αναμένεται μεταβολή της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εθνικό ζήτημα, της  αντιμετωπίσεως της Τουρκικής κατοχής, αν και η διεθνής θέση της Κύπρου είναι τώρα πολύ ενισχυμένη αφ’ ενός λόγω της ανακαλύψεως σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και αφ’ ετέρου της  προϊούσης αποδυναμώσεως διπλωματικώς της Τουρκίας.

Οι πιέσεις του ΟΗΕ δια την επανεκκίνηση των Κοινοτικών συζητήσεων θα ενταθούν αλλά μέχρις των Τουρκικών εκλογών τουλάχιστον δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος – αν υπάρχει τέτοια δυνατότης. Η Τουρκία που διοικεί τον βορρά της Μεγαλονήσου δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από την απαράδεκτη αξίωση της δημιουργίας δύο ισοτίμων κρατών στην Κύπρο. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκβαση του Ουκρανικού πολέμου για τον οποίο η Τουρκική εισβολή το 1974 υπήρξε ατιμώρητο προηγούμενο καταχρήσεως των Νατοϊκών όπλων.

Η σημαντικότερη πρόκληση της νέας κυβερνήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η προώθηση της «συμμαχίας» υδρογονανθράκων 3+1 με  Ισραήλ και Αίγυπτο, εν συνεργασία με Αμερικανικά πετρελαϊκά συμφέροντα και η αναβίωση του σχεδίου δια τον αγωγό φυσικού αερίου «ΗΣΤ-ΜΕΝΤ» προς Ελλάδα, Ιταλία και εκείθεν προς δυτική Ευρώπη που αποτελεί εναλλακτική λύση του ανατιναχθέντος προσφάτως αγωγού Ρωσσικού φυσικού αερίου, ΝΟΡΘ-ΣΤΡΗΜ, στη Βαλτική θάλασσα.

Η παγίδα νεκραναστάσεως του σχεδίου καταστροφής της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακούει στο όνομα «Κόφυ Ανάν», αλλά πρόκειται περί Βρεταννικής συνομωσίας, επιπολάζει πάντοτε στα ανακτοβούλια της Δύσεως και οφείλει ν’ απορριφθή εκ προοιμίου από τον νέον εκλεγμένο πρόεδρο. Εδώ, η κληρονομία της προεδρίας Αναστασιάδη αποκτά προστιθεμένη αξία διά να εκλείψει πάσα απροσδιοριστία του Κυπριακού προβλήματος που είναι αποκλειστικό ζήτημα παρανόμου εισβολής και κατοχής υπό της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμα