«Μία νύκτα θα ξυπνήσουν και θα προσγειωθούν στη πραγματικότητα» , απήντησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στον Ερντογάν, από την Κομοτηνή. -Τι μας λέγει ο Τούρκος πρόεδρος, κάθε λίγο και λιγάκι; «Θα έρθει ένα βράδυ» και θα καταλάβει το μισό Αιγαίον μέχρις του 25ου μεσημβρινού. Έως το Φαρμακονήσι, την Κίναρο και τον Αϊ Στράτη. Και θα πλήξει την Αθήνα με τον Τουρκικό πύραυλο Tayfun. Αλλά κι αν δεν έλθει αυτός, θα έλθει κάποιος άλλος απ’ την παρανοϊκή παρέα της γείτονος.

 

Με τα φουσάτα που συγκεντρώνονται στον Τσεσμέ και την  Αλικαρνασσό , απέναντι απ’ την Ρόδον μας.

Τι απαντά η Ελληνική κυβέρνηση; «Πρόκειται για απαράδεκτη στάση φίλης και συμμάχου χώρας. Που «ασφυκτιά μέσα στο Αιγαίο» συμπληρώνει η Αθηναϊκή ελίτ .

- Ούτε φίλη είναι η Τουρκία (εβίασε τον Ελληνισμό της Κων/λεως , το 1955), μήτε σύμμαχος (εισέβαλε και κατέλαβε το 38% της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Κύπρου ,το 1974). «Γκριζάρισε» το Αιγαίο, στα Ίμια, το 1996  (Ελληνικό νησαίον έδαφος, σύμφωνα μ’ όλους τους ναυτικούς χάρτες του Αιγαίου. Όπου υπάρχει η «αβλαβής διέλευση» για τους ασφυκτιώντες.

-Τι λέγουν οι Βορειοατλαντικοί μας «φίλοι», όσον αφορά στις καθημερινές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου και θαλασσίου χώρου απ’ την Τουρκική αεροπορία και τις ψαρότρατες;

 «Κακό πράγμα τούτο. Δεν συνάδει με την συμμαχία στο ΝΑΤΟ». Αλλά μόνον ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Αμερικανικής  Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ ομιλεί περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας «αν δεν σταματήσει τις παραβιάσεις».

- Κι αν οι Τούρκοι τις σταματήσουν προσωρινώς έως ότου αποκτήσουν τα καινούργια Αμερικανικά αεροπλάνα F - 16, μετά τι γίνεται; Θα συνεχίσουν  απειλές μέχρις ότου τις πραγματοποιήσουν «ένα βράδυ»;

-Τι θα έπρεπε ένα σοβαρό κράτος να κάνει στις παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδος (ως λχ. το Ισραήλ, η Γαλλία, οι ΗΠΑ αλλά κι… η Τουρκία , που κατέρριψε ένα παραβατικό, Ρωσικό μαχητικό το 2015);

- Το Ελληνικό κράτος θα έπρεπε να καταρρίψει τα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν την Ελληνική κυριαρχία , μετά  από πρώτη προειδοποίηση.

«Ναι , λέγουν οι ημέτεροι δοκησίσοφοι αλλά δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία. Θέλουμε τουλάχιστον δύο έτη για να έχουμε «υπεροχή αέρος» στο Αιγαίο».

-Αλλά τότε οι «έμποροι των εθνών» (Α. Παπαδιαμάντης), οι… Γερμανοί , θα έχουν παραδώσει 6 σύγχρονα υποβρύχια στη Τουρκία , όποτε πάλι δεν θα υπάρχει «παλάντζα» (ισορροπία ναυτικής δυνάμεως) στη Μεσόγειο θάλασσα. Μάλιστα ένας δικός μας - πανεπιστημιακός αυτός - πρότεινε να δοθούν στην Τουρκία και τα αεροπλάνα που ζητεί, «για να μην… τα πάρει – λέγει - από τη Ρωσία»!...

Προφάσεις εν αμαρτίαις της κυβέρνησης των Αθηνών που δεν αντιμετωπίζει τον Τουρκικό κίνδυνο εγκαίρως (Opportunely).

Πρώτος υποστηρίξε την έγκαιρη αποτροπή το 1988, ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης (μη-καθηγητής στο ΕΚΠΑ), με το βιβλίο του ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ,σελ.398 επ.). Η πολιτική ελίτ της Ελλάδος δεν διακινδυνεύει την εξουσία της σε  πόλεμο με την Τουρκία. «Δεν υπάρχουν μέσα αποτροπής στην Ελλάδα» υποστηρίζει Π. Κονδύλης (*).Εν αντιθέσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας κ. Ντόκο που πιστεύει στην «μεσολάβηση».

Καλή μεν αυτή αλλά η εθνική κυριαρχία δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Αργά ή γρήγορα , οι Τούρκοι θα εισβάλλουν στην Ελλάδα. Η πρόβα τζενεράλε έγινε στον Έβρο και την ματαίωσε ο στρατηγός Στεφανής το 2020. Άλλωστε  δεν το κρύβουν όλα τα Τουρκικά κόμματα και ΜΜΕ. Η εισβολή ετοιμάζεται στο Αιγαίο και στο Καστελλόριζο (Ακάρ).Και τότε ο Ελληνισμός των νησιών και της Θράκης θα πάρει πάλι τον δρόμο της  προσφυγιάς, γιατί με τον Τούρκο δεν κάνεις χωριό.

Σήμερα , οι συσχετισμοί δυνάμεως έχουν αλλάξει απ’ την εποχή του Π. Κονδύλη.Τότε ήταν άλλες οι προτεραιότητες (του «εθνάρχη» : «ΕΟΚ και Νάτο»…). Τώρα είναι η ευκαιρία  μιας ''Τσωρτσίλιας'' απαντήσεως στην Χιτλερική απειλή του Ερντογάν. Τώρα, που η Τουρκία είναι διεθνώς αποσυνάγωγος και με χαίνουσες πληγές από το αντικαθεστωτικό κίνημα του 2016. Τώρα , η Τουρκική οικονομία καταρρέει κι η πολεμική της ανάμιξη στη βόρειο Συρία καρκινοβατεί και το διαθέσιμο  στρατιωτικό της «Ματεριέλ» είναι κουρασμένο. Τώρα, που αρχηγός των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι καταδρομέας κι όχι «πουρκουάς»...

«Πάλι εισβολή στην Μικρά Ασία», θα κλαψουρίζουν οι γνωστοί ριψάσπιδες. «Δεν μας φτάνει η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 (που την διαφημίζουν, επί καθημερινής βάσεως);Τι θέλουμε νέες περιπέτειες. Καλά δεν είμαστε;

- Εν τούτοις , η Τουρκική επέκταση εις βάρος του Ελληνικού χώρου είναι διακηρυγμένη. Ο Ερντογάν θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία από Λιβύης μέχρις Αρμενίας κι απ’ Αλβανίας  μέχρις Αβησσυνίας , ενδιαμέσως με την υποταγή της  Ελλάδος.

Εξ άλλου, δεν είναι απαραίτητο  ο Ελληνικός στρατός να εισβάλει στην Μικρά Ασία – το έκανε το 1918 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, να προστατεύσει τον Ελληνικό πληθυσμό από τους σφαγείς Τσέτες του Κεμάλ. Σήμερα , υπάρχουν μόλις 2.500 ηλικιωμένοι Έλληνες στην Κων/λη κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που θα  μπορούσαν ν’ αναχωρήσουν εκείθεν.

Ένα καίριο κτύπημα στον Τουρκικό στόλο στα παράλια της Ιωνίας, η ευθυγράμμιση της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στο Καραγάτς του Έβρου, η ανακατάληψη των πρώην Ελληνικών νήσων, Ίβρου και Τενέδου και κυρίως, η καταστροφή της Τουρκικής αεροπορίας στο έδαφος , θα έχουν αλυσιδωτές επενέργειες: Οι Κούρδοι θα ξεσηκωθούν και θα ζητήσουν την ανεξάρτητο κράτος, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας όπως προέβλεπε η συνθήκη των Σεβρών. Το ανθελληνικό χαλκείο της Κομοτηνής θα κλείσει κι οι 3.000 πράκτορες του Ερντογάν θα πάνε στην πατρίδα τους, την Τουρκία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα μεταφερθεί στο Άγιο Όρος , για να μην καυχάται ο Πούτιν τη Μόσχα ως «Τρίτη Ρώμη» . Κυρίως  προέχει η καταστροφή του Τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού πριν προλάβει να παραγάγει αρκετό πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα.

Είναι προς το συμφέρον της δύσεως μια ειρηνική και δημοκρατική Τουρκία που θα μπορούσε να προκύψει απ’ την Ελληνική έγκαιρη απάντηση στην ιταμή απειλή του Ερντογάν. Μία νέα Τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε συνάψει  ευνοϊκή τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, εγκαταλείπουσα τα νεοθωμανικά όνειρα και παρέχουσα εργασία και οικονομική σταθερότητα στον Τουρκικό λαό, που σήμερα υποφέρει από την αυταρχική του κυβέρνηση .

Κι ειρήνη… υμίν , δυτικοί παράγοντες.Με την πλουσία σε φυσικό αέριο Μεσόγειο θάλασσα, οι Γερμανοί βιομήχανοι θα αποκτήσουν την χρειαζούμενη ενέργεια. Η Τουρκία δεν χρειάζεται καινούργια F-16 για να παραβιάζει την Ευρώπη και ν’ απειλεί την Κύπρο.

 

 (*) «Αποτροπή είναι η ικανότητα να καταφέρεις  ένα καίριο πρώτο πλήγμα και να παραλύσεις  για μακρύ χρονικό  διάστημα τον εχθρό.» σελ.399 αυτόθι. Π. Κονδύλης.