Δεν είναι μόνον ενδιαφέρουσα η διαφοροποίηση του Τουρκικού διαβήματος όσον αφορά στην μεταφορά Αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης Μ-1117, για την προάσπιση των παραλίων της Σάμου και Λέσβου , που ζήτησε η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον «να σταματήσει ο εξοπλισμός των Ελληνικών νήσων του ΒΑ Αιγαίου», αλλά κι η αντίθεσις με τη ρηματική διακοίνωση

στον Έλληνα πρεσβευτή στην Τουρκική πρωτεύουσα Χριστόδουλο Λάζαρη, να εφαρμόσει η Ελλάς απαρεγκλίτως την αποστρατικοποίηση των όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης – αίτημα που απέρριψε πάραυτα  ο πρέσβης λόγω της υπάρξεως 150 αποβατικών σκαφών της Τουρκίας στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Είναι σημαντική η διαφοροποίηση καθώς στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μπήκε όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και η Αμερική. Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται η αλληλεγγύη της  Αμερικής στα Ελληνικά δίκαια ως προς την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία των νήσων του Αιγαίου και το δικαίωμα  εξοπλισμού των.

Κάτι ανάλογο έκαμε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσφάτως όταν εδήλωσε προσφάτως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν στρατιωτικώς την ανεξαρτησία της Ταϊβάν εις περίπτωσιν Κινεζικής εισβολής.

Όταν μάλιστα ένα Κινεζικό Μη Επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) «πέταξε» πάνω από νησίδες στην Νότια Σινική Θάλασσα, που ανήκουν στην Ταϊβάν, η αεράμυνα της νήσου δεν εδίστασε να το καταρρίψει, προστατεύουσα την κυριαρχία αλλά και την μυστικότητα των αμυντικών της εγκαταστάσεων της Ταϊβάν που έκαμε χρήση του διεθνούς δικαίου για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αποτροπή κατασκοπίας.

Δυστυχώς τούτο δεν συμβαίνει ενταύθα όταν κατ’ επανάληψιν Τουρκικά ΜΕΑ υπερίπτανται της Κινάρου και της Κανδελιούσας. Μάλιστα στην περίπτωση του εξοπλισμού της Λέσβου και Σάμου με τα Αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα, Μ1117, το Τουρκικό ΜΕΑ τύπου «Μπαϊρακτάρ ΤΒ2» πήρε φωτογραφίες στον λιμένα της Μυτιλήνης και Σάμου, που δημοσιεύθησαν στον τύπο της Γείτονος. Το περιστατικό δεν συνιστά μόνο παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αλλά και κατασκοπία εις βάρος της Ελλάδος.

Εως πότε η Ελληνική κυβέρνηση θ’ ανέχεται τα Τουρκικά ΜΕΑ να κατασκοπεύουν τα αμυντικά έργα προστασίας των κατοικημένων νήσων του ΒΑ Αιγαίου; Δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι αποδυναμώνει την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού , η παρουσία του οποίου είναι απαραίτητη για την άμυνα της εδαφικής ακεραιότητος της χώρας;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκεί να επικαλείται συνεχώς το διεθνές δίκαιο αλλά και να το εφαρμόζει. Όπως η Ταϊβάν.

 

Διαβάστε ακόμα