Γιατί η Ατζέντα της «Πράσινης Μετάβασης» Έχει Συντηρητικό Πρόσημο

Γιατί η Ατζέντα της «Πράσινης Μετάβασης» Έχει Συντηρητικό Πρόσημο
του Χάρη Τοπαλίδη*
Σαβ, 25 Ιουνίου 2022 - 17:35

Η αισθητή επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η αλματώδης ανάπτυξη της τηλεργασίας, λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και οι επαχθείς συνέπειες με άξονα την ενέργεια που είχαν οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας στην καθημερινότητα των πολιτών, προσέλκυσαν το γενικό ενδιαφέρον στην υπό εξέλιξη “πράσινη μετάβαση”, τη μετάβαση από το βιομηχανικό σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την πράσινη οικονομία (οικονομία της γνώσης)

Η συνειδητοποίησή της είναι βίαιη και επώδυνη για τη μεγάλη πλειοψηφία της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως υποδηλώνει π.χ. η κοινωνική αποστασιοποίηση που συνεπάγεται η χρήση των νέων μέσων σε συνθήκες κοινωνικών περιορισμών, η διαρκής μείωση του εισοδήματος της εργασίας, η ενεργειακή φτώχεια και η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και η παράλληλη περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων (εκτόξευση του αυταρχισμού, υποβάθμιση συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών, δικαιωμάτων και θεσμικών λειτουργιών, μονοπωλιακή χειραγώγηση της δημόσιας σφαίρας επικοινωνίας από μια επιχειρηματική ελίτ).

Στις συνθήκες αυτές η στρατηγική σύμπλευση των κοινοβουλευτικών κομμάτων με προοπτική εξουσίας όλου του πολιτικού φάσματος, αλλά και μικρότερων, με την κυρίαρχη διεθνή ατζέντα της μετάβασης προς το νέο παραγωγικό μοντέλο, την πράσινη μετάβαση, επιτείνει την αβεβαιότητα και ανασφάλεια του μέσου πολίτη. Διευκολύνεται έτσι η άκριτη χειραγώγησή του από υπερεθνικά σχεδιασμένες συντηρητικές πολιτικές διαχείρισής της, μιας μεγάλης “επανεκκίνησης”, χωρίς κοινωνικές και εθνικές αναφορές ή από ακροδεξιές πολιτικές πλατφόρμες αντίδρασης σε αυτήν. Τούτο γιατί η διακομματική σύμπλευση έχει θολώσει την ουσιαστική διάκριση μεταξύ της συντηρητικής και προοδευτικής πολιτικής διαχείρισής της.

Η πολιτική διάκριση έχει αντικατασταθεί από πολιτικά ψευδεπίγραφες και χειραγωγητικά πρόσφορες διαιρέσεις προθύμων ή μη να αποδεχθούν την κυρίαρχη ατζέντα της, του τύπου “εκσυγχρονιστές-λαϊκιστές”, “ορθολογιστές-ψεκασμένοι”, η επιβολή των οποίων στηρίζεται μάλιστα σε μια νεοπαγή πολιτική θέσπισης οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων “συμμόρφωσης” και ποινών “ανυπακοής” που παραβιάζει κατάφωρα τα αστικοδημοκρατικά δικαιώματα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*Ο Χάρης Τοπαλίδης είναι διδάκτωρ Οικονομικών επιστημών. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Στατιστική (ΜΑ) και Οικονομικά (ΜΑ) στο City University of New York (ΗΠΑ). Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από υψηλόβαθμες τραπεζικές θέσεις. Διετέλεσε Σύμβουλος σε Ελληνική Τράπεζα, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και σε επιχειρήσεις. Υπηρέτησε ως μέλος σε Δ.Σ. εταιρειών, εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και στο Δ.Σ. Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΕΠΙ). 

Διαβάστε ακόμα