Γιατί ΗΠΑ και Ευρώπη Δεν Πρέπει να Υποτιμούν τον Πούτιν

Γιατί ΗΠΑ και Ευρώπη Δεν Πρέπει να Υποτιμούν τον Πούτιν
energia.gr
Πεμ, 27 Ιανουαρίου 2022 - 16:56

Ιαν Μπρέμερ και Αν Απλμπάουμ θεωρούν ότι η πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν πρέπει να αποκλειστεί και εξηγούν γιατί πρέπει το ΝΑΤΟ να παρουσιαστεί αρραγές στο θέμα της επιβολής κυρώσεων προς τη Μόσχα

Αρκούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ούτως ώστε να συμμορφωθεί, στην περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί στην Ουκρανία. Αυτό υποστηρίζει ο Ιαν Μπρέμερ, o ιδρυτής και πρόεδρος του Eurasia Group, θέτοντας ωστόσο μία βασική προϋπόθεση: ότι «θα είναι ξεκάθαρο ότι τις στηρίζουν όλοι. Οι Ρώσοι δεν πρέπει να μπορούν να σκεφτούν πως οι Αμερικανοί τις θέλουν ενώ οι Ευρωπαίοι όχι». Ο διακεκριμένος αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, μίλησε στη La Repubblica και επέμεινε στην ανάγκη ενιαίας στάσης των Συμμάχων.

«Είναι πολύ σημαντικό να εμφανιστούν ενωμένοι, όχι μόνον όσον αφορά το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή στου στάτους κβο, σε μια προσάρτηση του Ντονμπάς π.χ. Η Δύση πρέπει να καταστήσει σαφές πως η απάντηση στις ρωσικές ενέργειες θα είναι ισχυρή», πρόσθεσε.

Ο Μπρέμερ θεωρεί επίσης πως η κρίση στο Καζακστάν ευνοεί τη Δύση σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ «αντιμετωπίζει προβλήματα επειδή διαχειρίστηκε πολύ άσχημα την οικονομία. Ο Πούτιν το βλέπει αυτό και ανησυχεί πολύ για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι βαριές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η κρίση στο Καζακστάν πρέπει να καταστήσει τη Ρωσία πιο προσεκτική, όσον αφορά τη βούλησή της να επισπεύσει τη σύγκρουση με τη Δύση στην Ουκρανία», εξήγησε.

Τι φοβάται περισσότερο το Κρεμλίνο

Το ότι οι ταραχές στο Καζακστάν μπορούν να πλήξουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζει και η Αν Απλμπάουμ. Μιλώντας στην Corriere della Sera η βραβευμένη με Πούλιτζερ (για το βιβλίο της «Γκουλάγκ: η αληθινή ιστορία») αμερικανίδα ιστορικός και δημοσιογράφος σημείωσε πως «σοβαρές ταραχές μπορούν να αποτελέσουν επιπρόσθετο λόγο για να μην εισβάλει (η Ρωσία) στην Ουκρανία. Ταραχές σημειώνονται ήδη στη Λευκορωσία, η Ουκρανία έχει καταστεί εχθρός και ολόγυρα υπάρχουν δυσαρεστημένες χώρες και οι Ρώσοι φέρουν την ευθύνη για τη διατήρηση της τάξης σε όλα αυτά τα μέρη, γιατί οποιαδήποτε επιτυχημένη εξέγερση – εάν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Καζακστάν διαπραγματευόταν με τους διαδηλωτές – θα ήταν αρνητική για τη Ρωσία σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του Πούτιν, καθώς θα υπονόμευε το πολιτικό της μοντέλο στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με κανέναν», εξήγησε η Απλμπάουμ.

Οσον αφορά, όμως, την ουκρανική κρίση «από την πλευρά του Κιέβου, η στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία φαίνεται απίστευτα αφελής. Από την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι καταλαμβάνονται διαρκώς εξαπίνης από τη Ρωσία: από τη ρωσική επιθετικότητα, από τις ρωσικές εδαφικές φιλοδοξίες, από τη ρωσική παρέμβαση στα δικά μας πολιτικά συστήματα, από τις ρωσικές προσπάθειες καταστροφής των συμμαχιών μας», επισήμανε σε κείμενό της στο The Atlantic όπου αρθρογραφεί.

(η συνέχεια στο Protagon.gr)

Διαβάστε ακόμα