Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν το πρόσωπο που κυριάρχησε στη βαλκανική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αλβανία και την υποδοχή στην Αγκυρα του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του υπουργικού συμβουλίου του. Και αν στα Τίρανα μοίρασε διαμερίσματα για τους σεισμοπαθείς και αγάπες στη «χώρα της καρδιάς» του, οι συζητήσεις με τον Βούτσιτς επικεντρώθηκαν στο μεγάλο ζήτημα 

που υποβόσκει σήμερα στα Βαλκάνια: αυτό της αλλαγής των συνόρων, με επίκεντρο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το ετοιμόρροπο αυτό κράτος-μόρφωμα κλυδωνίζεται επικίνδυνα, απειλώντας τις συνοριακές ισορροπίες στη Βαλκανική, κι εκείνοι που μπορούν να αποτρέψουν τη διάλυσή του επί του παρόντος είναι η Αγκυρα και το Βελιγράδι.

Τα δύο αυτά κέντρα έχουν τους μηχανισμούς και την επιρροή στους ομοεθνείς και ομοθρήσκους τους, που απαρτίζουν τις δύο ιδρυτικές συνιστώσες της Β-Ε, και είναι σε θέση να επηρεάσουν αποφασιστικά τις εξελίξεις.

Ο μεν Βούτσιτς να εμποδίσει τον εθνικολαϊκιστή των Σέρβων της Βοσνίας Ντόντικ να υλοποιήσει τις απειλές του για απόσχιση της Ρεπούμπλικα Σρπτσκα, ο δε Ερντογάν να πιέσει τους ομοθρήσκους του να μην επιμένουν στο μοντέλο ενός πιο συγκεντρωτικού κράτους που θα αφαιρούσε προνόμια από τους Σερβοβόσνιους.

Το αν θα το πράξουν ή όχι θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντά τους και τις ευρύτερες γεωπολιτικές μεταβολές. Το κλειδί, πάντως, της ειρήνης στα Βαλκάνια σήμερα βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη φωτιά που σιγοκαίει και πάει να φουντώσει. Ενδεχόμενη διάλυσή της, το ξέρουν όλοι, θα επιφέρει νέα βαλκανική ανάφλεξη και δεν γνωρίζω αν είναι έτοιμοι οι μεγάλοι παίκτες της Βαλκανικής να τη διαχειριστούν. Προσώρας, Ερντογάν και Βούτσιτς εμφανίζονται σε ρόλο ρυθμιστή, τόσο στη Βοσνία όσο και στο Κόσοβο. Αξίζει, τούτες τις ώρες, να διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τι γίνεται πίσω από τα βόρεια σύνορά μας το βιβλίο – δοκίμιο «Τα σύνορα – Αναθεωρητισμός» (εκδ. Σιδέρης) του γνωστού διπλωμάτη Αλέξανδρου Μαλλιά. Πρέσβης σε Τίρανα, Σκόπια, Ουάσιγκτον, επικεφαλής στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς γνωρίζει πώς παίζεται το παιχνίδι στα Βαλκάνια, μεταγράφει ρόλους, επισημαίνει κινδύνους, μας λέει γιατί πρέπει να ανησυχούμε από μια νέα αλλαγή συνόρων και ανταλλαγές εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, αναλύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ε.Ε., και επισημαίνει την ανάγκη να σταθμίσουμε το εθνικό μας συμφέρον ως Ελληνες.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Διαβάστε ακόμα