Το ΥΠΕΝ Εντείνει τις Δράσεις του για το Project της Αστυπάλαιας- Στο Νησί η Αλ. Σδούκου

Το ΥΠΕΝ Εντείνει τις Δράσεις του για το Project της Αστυπάλαιας- Στο Νησί η Αλ. Σδούκου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 7 Οκτωβρίου 2021 - 17:56

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δείχνει έμπρακτα τη θέλησή του να προωθήσει το φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής της Αστυπάλαιας σε ένα «πράσινο» νησί όπου θα βρουν εφαρμογή μια σειρά πρωτοποριακά συστήματα κινητικότητας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται στο πλαίσιο της Ενεργειακής Μετάβασης. Για το λόγο αυτό επισκέπτεται 

από σήμερα και έως το Σάββατο το νησί, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου. Η επίσκεψη της κας Σδούκου αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του μικρού, όμορφου, νησιού μας ώστε να ενστερνιστούν την έννοια της έξυπνης κινητικότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο, που θα τροφοδοτείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το Υπουργείο συμβάλει με αυτή την πρωτοβουλία της ΓΓΕΟΠΥ, στο να καταστήσει σαφή στους κατοίκους τα πλεονεκτήματα του φιλόδοξου έργου που σχεδίασε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον όμιλο Volkswagen, καθώς, εκτός από την αντικατάσταση των οχημάτων δημόσιας χρήσης με ηλεκτρικά, περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικών οχημάτων με καθαρά, μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης που έχει ήδη ανακοινωθεί. Παρά τη δημοσιότητα που προσέλαβε το project, το ενδιαφέρον των κατοίκων είναι περιορισμένο.

Θυμίζουμε ότι οι βασικές παράμετροι του έργου περιλαμβάνουν την εισαγωγή της ηλεκτροκίνηση σε ποσοστό 100% και την ανάπτυξη ΑΠΕ, ενώ σχεδιάζεται και ένα εκτεταμένο δημόσιο δίκτυο φόρτισης που θα τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια το νέο καθαρό στόλο οχημάτων στην Αστυπάλαια.

Παράλληλα, ένα υβριδικό ενεργειακό σύστημα ΑΠΕ θα αντικαταστήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, με τη σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.
Το νέο ενεργειακό σύστημα του νησιού θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις και θα καλύψει τουλάχιστον το 50% των αναγκών σε ρεύμα, με τη διείσδυση της ανανεώσιμης ενέργειας να σχεδιάζεται να αγγίξει ακόμ και το 80% στο τέλος της 2ης φάσης ανάπτυξής του.

Έτσι, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί θα μειωθούν αρχικά κατά 50% και κατά 70% με την ολοκλήρωση των έργων, με την Αστυπάλαια να μετατρέπεται σε ένα νησί-παράδειγμα κλιμτικής ουδετερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.