Η κλιματική αλλαγή που για να ακριβολογούμε θα πρέπει να αποκαλείται εφεξής κλιματική κρίση είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που όχι μόνο έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά αλλά βιώνεται και στην καθημερινότητά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί σε παγκόσμια κλίμακα στην αντιμετώπισή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη φιλόδοξη δέσμη μέτρων που πρότεινε τις προάλλες την έχει εντάξει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της

Η Πράσινη Συμφωνία, ο Νόμος (Κανονισμός) για το κλίμα με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 (net zero emissions) και ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με αυτές του 1990, η τροποποίηση με υψηλότερους στόχους των οδηγιών για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η επέκταση του συστήματος εμπορίας ρύπων στις αερομεταφορές, στη ναυτιλία, στα κτίρια και στις οδικές μεταφορές είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό και με το Κοινωνικό Ταμείο Κλίματος - που προτείνεται για πρώτη φορά - και αντιμετωπίζει την ενεργειακή φτώχεια υποστηρίζοντας ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στην ενεργειακή μετάβαση. Οι προτάσεις, βέβαια, αυτές της Επιτροπής - με εξαίρεση τον Κανονισμό για το κλίμα που έχει ήδη εγκριθεί - πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου στο πλαίσιο της τακτικής νομοθετικής διαδικασίας οι δυο συν-νομοθέτες μπορούν να τις τροποποιήσουν.

To momentum, ενόψει και της Παγκόσμιας Διάσκεψης COP26 - που θα γίνει στη Γλασκώβη 31/10 με 12/11 - είναι πάντως ισχυρό και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάθε λόγο να αποδείξει έμπρακτα  ότι έχει βάλει τον πήχυ ψηλά και να δώσει, όπως πάντα, το καλό παράδειγμα στην καθολική προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το ευτύχημα είναι ότι η νέα administration των ΗΠΑ συμπλέει στην προσπάθεια αυτή και συμμερίζεται τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 καθώς και τον στόχο να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 1,5 °C.

O Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά οι ΗΠΑ, διά στόματός του, αναφέρονται στην κυκλική οικονομία ως το νεο οικονομικό μοντέλο που ενστερνίζονται και αυτές και που αποτελεί εμβληματική προτεραιότητα της ΕΕ. Το ευχάριστο εν προκειμένω είναι ότι ο Τζον Κέρι έχει εξάρει κατ' επανάληψη τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Χώρας μας, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν που μετεξελίσσεται σε ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η Χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και πολλές φορές υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που υπέχουμε ως κράτος - μέλος της ΕΕ: Πρόωρη απολιγνιτοποίηση όπως και απανθρακοποίηση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, γενναία κίνητρα ηλεκτροκίνησης, προώθηση των ΑΠΕ, νέα στρατηγική κυκλικής οικονομίας και ένα φιλόδοξο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση - και στο οξυγόνο ως το καύσιμο του μέλλοντος αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας - που πήρε εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και ένα νέο φιλόδοξο ΝΣΧ για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων ως πόρων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας είναι κάποια από τα σημαντικά μέτρα που προωθούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Οι πόροι υπάρχουν, οι νέες τεχνολογίες και η οικοκαινοτομία θα ανθίσουν και νέες πράσινες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Ανοίγεται έτσι ένα πεδίον δόξης λαμπρόν!

*Ο Γιώργος Κρεμλής είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")

Διαβάστε ακόμα