Η Παρούσα Κρίση Διαλύει τις Ισραηλινές Ψευδαισθήσεις

Η Παρούσα Κρίση Διαλύει τις Ισραηλινές Ψευδαισθήσεις
του Thomas Friedman / The New York Times
Πεμ, 13 Μαΐου 2021 - 15:56

Οι παλαιστινιακές διαμαρτυρίες κατά της καταπάτησης γης από Ισραηλινούς εθνικιστές σε αραβικές συνοικίες της Ιερουσαλήμ, η ένταση του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, που συνέπεσε με ισραηλινή πατριωτική επέτειο, οι πολιτικές μηχανορραφίες της Χαμάς με στόχο την ανάληψη της ηγεσίας του παλαιστινιακού αγώνα και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, αποτελούν θανάσιμο και εύφλεκτο μείγμα, υπεύθυνο για τη βία των τελευταίων ημερών

Πολλοί αναρωτιούνται: είναι αυτή άραγε η αρχή της επόμενης παλαιστινιακής εξέγερσης; Η ισραηλινή κυβέρνηση, τα γειτονικά αραβικά κράτη και η Παλαιστινιακή Αρχή απεύχονται ολόψυχα το σενάριο αυτό. Το Ισραήλ, επειδή δεν αναμένει να βρει στήριξη από τον «αριστερόστροφο» Λευκό Οίκο και τον υπόλοιπο κόσμο για χρήση στρατιωτικής βίας κατά των Παλαιστινίων, τα αραβικά κράτη γιατί ελπίζουν να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις με ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας αιχμής και όχι να εμπλακούν με Παλαιστίνιους «ταραξίες», ενώ η παλαιστινιακή ηγεσία δεν επιθυμεί νέα εξέγερση γιατί κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε πόσο αποκομμένη είναι πια από το κοινό αίσθημα και τον «δρόμο». Αντίθετα, όμως, από τις Ιντιφάντα του 1987 και 2000, όταν το Ισραήλ είχε πάντα κάποιον αξιόπιστο Παλαιστίνιο συνομιλητή για να διαπραγματευθεί μαζί του, αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανείς. Μόνο κάποιος ανώνυμος 15χρονος Παλαιστίνιος, δεινός χρήστης της εφαρμογής TikTok, που ενθαρρύνει νέους ομοεθνείς του να αντιπαρατίθενται στους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Η σπίθα προήλθε από την ετήσια Ημέρα της Ιερουσαλήμ, εθνική γιορτή στο Ισραήλ προς τιμήν της κατάληψης της Ιερουσαλήμ στον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967. Η γιορτή συνέπεσε, όμως, με τη μουσουλμανική «λαϊλά αλ Καντρ» (Νύχτα Δύναμης), την ιερότερη νύχτα του Ραμαζανιού και του ισλαμικού ημερολογίου. Η γιορτή τιμά το πρώτο όραμα του προφήτη Μωάμεθ, που λαμβάνει τους πρώτους στίχους του Κορανίου διά στόματος του αγγέλου Γαβριήλ. Χιλιάδες μουσουλμάνοι συρρέουν την ημέρα αυτή κάθε χρόνο στο τέμενος αλ Ακτσά, πάνω από το Τείχος των Δακρύων.

Οι αλληλοκαλυπτόμενες ιερές ημερομηνίες οδήγησαν σε αναπόφευκτες συγκρούσεις στα σοκάκια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την ένταση να κορυφώνεται τη Δευτέρα με την εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος, όπου Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρώσει πέτρες ως πολεμοφόδια. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, όπως και 20 Ισραηλινοί αστυνομικοί. Την οργή των Παλαιστινίων πυροδότησε επίσης δικαστική απόφαση που παραχωρεί την κυριότητα κατοικίας σε Εβραίους, οι οποίοι διέμεναν εκεί πριν από τη διαίρεση της Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο του 1948. Εξι παλαιστινιακές οικογένειες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της πρωτόδικης απόφασης. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, που επρόκειτο να εκδώσει την απόφασή του τη Δευτέρα, επέλεξε την αναβολή της διαδικασίας εξαιτίας των ταραχών.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι Ισραηλινοί, απόγονοι Εβραίων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης της προ του 1948 περιουσίας τους, καθώς οι Παλαιστίνιοι δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν τις περιουσίες που έχασαν στη Δυτική Ιερουσαλήμ και στο υπόλοιπο Ισραήλ. Οι συγκρούσεις με αφορμή ιερές ημέρες και ιερούς τόπους τροφοδοτούνται επίσης από το TikTok. Τον Απρίλιο, νεαροί Παλαιστίνιοι «ανέβασαν» βίντεο, στο οποίο επιτίθενται σε ορθόδοξο Εβραίο σε αστικό λεωφορείο. Σε αντίποινα, η ακροδεξιά σιωνιστική οργάνωση Λεχαβά πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Ιερουσαλήμ με προορισμό την Πύλη της Δαμασκού προς την Παλαιά Πόλη, φωνάζοντας το σύνθημα: «Εξω οι Αραβες!».

Επικρατούσα αντίληψη

Η παρούσα κρίση αποδεικνύει ότι η απλοϊκή επικρατούσα αντίληψη στο Ισραήλ, που θέλει το παλαιστινιακό πρόβλημα να βρίσκεται υπό έλεγχο και τους Παλαιστίνιους να έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους στα Κατεχόμενα υπό μόνιμο ισραηλινό έλεγχο, είναι εσφαλμένη. Η αντίληψη αυτή είναι τόσο βαθιά ριζωμένη, που το θέμα της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους δεν απασχόλησε καν τις τέσσερις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες στο Ισραήλ. Οι συμφωνίες του Αβραάμ, που προώθησε ο πρόεδρος Τραμπ, εξομάλυναν τις σχέσεις του Ισραήλ με αραβικά κράτη, αλλά δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι το παλαιστινιακό είναι πρόβλημα του παρελθόντος. Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τις τελευταίες ημέρες διαψεύδουν την εντύπωση αυτή.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")