Μοντέλο… Κύπρου στο Αιγαίο Από την Τουρκία: Ο Παράγοντας Ρωσία και τι Πρέπει να Κάνει η Ελλάδα

Μοντέλο… Κύπρου στο Αιγαίο Από την Τουρκία: Ο Παράγοντας Ρωσία και τι Πρέπει να Κάνει η Ελλάδα
energia.gr
Παρ, 5 Ιουνίου 2020 - 16:36

«Συναγερμός» έχει σημάνει για τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, καθώς η τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων ετοιμάζεται για έρευνες σε επτά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιδράσεις προκλήθηκαν στη χώρα μας όταν η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτείνονται ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης

«Βήμα προς βήμα υλοποιούνται οι σχεδιασμοί της Τουρκίας. Αναμενόμενες και παράνομες οι τουρκικές ενέργειες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Μπορούν να είναι αναστρέψιμες;» διερωτάται, μιλώντας στο Sputnik ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μετά την υλοποίηση του τουρκολιβικού μνημονίου, η Τουρκία στήριξε ενεργά τον Σάρατζ, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία προσδίδει νομιμοφάνεια σε όλα της τα βήματα. Με βάση το μνημόνιο, χωρίζει την περιοχή σε 24 θαλασσοτεμάχια, ενώ έχει δεχθεί το αίτημα της τουρκικής εταιρείας υδρογονανθράκων.

«Υπάρχουν κάποια κρίσιμα σημεία πάνω στους χάρτες. Στη Ρόδο, στην Κάρπαθο, στην Κάσο και στην Κρήτη. Πρόκειται για φερόμενα ως αδειοδοτημένα οικόπεδα. Θα τα χαρακτηρίσουμε ως δήθεν αδειοδοτημένα όπως με το ψευδοκράτος» τονίζει.

«Τα θαλασσοτεμάχια που έχουν παρανόμως διαχωριστεί, εφάπτονται και γκριζάρουν ελληνική θαλάσσια ζώνη. Δεν πρόκειται για ΑΟΖ, αλλά για ελληνική θαλάσσια ζώνη. Ο λόγος που δεν καταγράφονται ως ΑΟΖ είναι ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε ακόμα σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αν το είχε κάνει, με βάση το διεθνές δίκαιο, θα καταγράφονταν στην ελληνική ΑΟΖ».

Η Τουρκία, όπως εκτιμά, εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο που εφάρμοσε και στην Κύπρο. «Έκανε ακριβώς τις ίδιες κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ» λέει ο διεθνολόγος. Και προσθέτει:

«Μέσα στον Ιούλιο, όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε παράνομη διερεύνηση των υδάτων και θα βρεθούν στο προτελευταίο στάδιο πριν από μια παράνομη γεώτρηση. Όπως γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ,  επιχειρεί να γκριζάρει και την ελληνική ΑΟΖ».

Αυτό είναι, υπογραμμίζει, και το κρίσιμο σημείο.

«Έχει ήδη γίνει διάβημα προς την Τουρκία, απέναντι στον Τούρκο πρέσβη. Όπως φαίνεται, ετοιμάζεται διάβημα που θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, από την ελληνική πλευρά και ειδικότερα το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σίγουρα θα γίνουν αντίστοιχες ενέργειες και ως προς το επίπεδο της ΕΕ».

Εκτιμά, ωστόσο, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα αποδώσει, για αυτό και υπάρχουν δύο λύσεις:

«Αυτές οι τρεις ενέργειες δυστυχώς εκ του αποτελέσματος της παρόμοιας περίπτωσης της Κύπρου δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Άρα μένουν μόνο δύο ουσιαστικά χαρτιά.

Ο πρώτος είναι το ρωσικό χαρτί. Μόνο η Ρωσία μπορεί να αποτρέψει τους παράνομους τουρκικούς σχεδιασμούς. Η ρωσική διπλωματία μπορεί να φρενάρει με κάποιο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες. Οι ΗΠΑ δεν θα ασχοληθούν και δεν έχουν πρόθεση να το κάνουν, καθώς οι τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη βολεύουν τους Αμερικανούς. Σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία σιωπηρά, καθώς φοβούνται ότι θα επικρατήσει ο Χαφτάρ που είναι αντίπαλος στα δυτικά συμφέροντα. Έτσι επιθυμούν να στηρίξουν τον Σάρατζ. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη θα λειτουργήσει σαν αντίβαρο στη φερόμενη ρωσική επιρροή. Μια παρόμοια χλιαρή στάση είχαν οι Αμερικανοί και στο ζήτημα της Κύπρου που μίλησαν για αυτοσυγκράτηση σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος και όχι σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Ας μην ξεχνάμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ στη χώρα του. Πρώτα η Αμερική λέει και αυτό ισχύει και εδώ».

Ο δεύτερος τρόπος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προσπάθεια αποτροπής από τους Έλληνες.

«Όλο αυτόν τον καιρό, οι Τούρκοι έκαναν έλεγχο στα αντανακλαστικά των Ελλήνων στον Έβρο. Με φρεγάτες, οι Έλληνες πρέπει να αντιδράσουν σε ενδεχόμενες θαλάσσιες τουρκικές έρευνες, σε παρανόμως αδειοδοτημένα οικόπεδα. Όπως αναχαιτίζει δηλαδή τα αεροσκάφη από αέρος, να αποτρέψει με αμυντικούς όρους τα τουρκικά πλοία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα μιλάμε για γκριζάρισμα περιοχών. Το μεγάλο στοίχημα είναι μέχρι πού θα τραβήξει τη γραμμή ο Ερντογάν. Θα βγάλει το Μπαρμπαρός κοντά σε αυτές τις περιοχές συνοδεία φρεγατών;

Τώρα, φαίνεται ότι οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Η Ελλάδα να αντιδράσει, για να μην αποφασίσουν οι Αμερικανοί να παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή με ζημιογόνα αποτελέσματα για την Ελλάδα».

(από sputniknews.gr)