Η απόφαση της Ευρωπαϊκής…Διαίρεσης (ΕΔ) στις 24 Μαρτίου ε.έ, να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, έτυχε της εγκρίσεως του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την πεποίθηση ότι ούτως «θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του κράτους-δικαίου, η  καταπολέμηση της διαφθοράς και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος». Στο κρατίδιο των Σκοπίων, βεβαίως. Παρά την τελείως αρνητική αφετηρία της προσχωρήσεως στην ΕΔ,  η μόνη Γεωπολιτική μεταβολή από την απόφαση του Κομισαριάτου της ΕΔ

και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι η «εμβάθυνση της στρατηγικής κυριαρχίας των ΗΠΑ στα δυτικά Βαλκάνια», ως παρεδέχθη ο Μάϊκ Πομπέο.

Πρόκειται περί νίκης της Αμερικανικής διπλωματίας και μία από τις σπάνιες ήττες του Ρώσσου προέδρου Πούτιν, μετά τις επιτυχίες του στην Κριμαία, Συρία, Λιβύη, Τουρκία και Σαουδική Αραβία.

Λησμόνησε όμως ο μίστερ Μάικ την πρόσφατη σκοτεινή ιστορία του κρατιδίου των Σκοπίων. Το κλεψίτυπο κρατίδιο της «Βαρντάσκα», ιδρύθη από τον Κροάτη κομμουνιστή Γιόζεφ Μπρός, γνωστόν ως «Τίτο», τον Μάϊο του 1944, όταν λήγοντος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η συνεργαζόμενη με τα Γερμανικά στρατεύματα βουλγαρόφωνη χωροφυλακή προσεχώρησε στο SNOF και αύξησε την μαχητική του ισχύ από τάγμα σε μεραρχία , που ανεμίχθη στον Ελληνικό ανταρτοπόλεμο, στο πλευρό του ΕΛΑΣ.

Είχε προηγηθεί η σύσταση το 1893 υπό ομάδος νεαρών διανοουμένων στην Θεσσαλονίκη, της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (ΕΜΕΟ) που πρότεινε την αυτονόμηση της Μακεδονίας .

Αλλά κατόπιν των δύο Βαλκανικών πολέμων 1912-13,  η Μακεδονία απεκτήθη κατά 50% από την Ελλάδα και 30% από την Σερβία, με το υπόλοιπο να διεκδικείται από τους Βουλγάρους και Αλβανούς.

Μεταπολεμικώς, στην Μακεδονική υπόθεση ανεμίχθη και ο Στάλιν που ήθελε την Μακεδονία στην σφαίρα επιρροής των Σοβιέτ αλλ’ ήταν αντίθετος στα σχέδια του Τίτο γι’ απόκτηση Ελληνικών εδαφών ,που ήταν έτοιμος ν’ αποδεχθή ο ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Η SNOF μετωνομάσθη  σε NOF αλλά η επιβουλή εις βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας παρέμεινε.

Στα τέλη Ιανουαρίου 1949 , ο Ζαχαριάδης απεκήρυξε την συνεργασία του ΚΚΕ με τον Τίτο κι’ επέλεξε να μείνει πιστός στον Στάλιν και τη ΚΟΜΙΝΦΟΡΜ που εξυπηρετούσε τα Γεωπολιτικά συμφέροντα της Σοβιετικής Ρωσίας διεθνώς.

Η Τιτοϊκή «Γιουγκοσλαβία» έκλεισε τα σύνορα με την Ελλάδα και συνέβαλε στην ολοκληρωτική ήττα της ανταρσίας του ΚΚΕ κατά του νομίμου Ελληνικού κράτους – όχι όμως και στην συντριβή των κομμουνιστών.

Ο αντίκτυπος  της απόφασης του ΚΚΕ ν’ αποδεχθή την αυτονομία της Μακεδονίας εις βάρος της Ελλάδος εβάρυνε στην περιθωριοποίηση  του τον 21αιώνα αλλά η «για πρώτη φορά αριστερή διακυβέρνηση» της Ελλάδος , με ηγέτη τον σ. Αλέξη Τσίπρα ανεγνώρισε στις Πρέσπες το 2018  την ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία», με ιδία γλώσσα (ένα βουλγαρικό ιδίωμα) και «μακεδονική κουλτούρα», την υπεξαιρεθείσα κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αμέσως, οι προαιώνιοι εχθροί της Ελλάδος, Τουρκία και Βουλγαρία ανεγνώρισαν το κρατίδιο, όπως είχαν κάνει στις αρχές του 1992 για την ΠΓΔΜ, που είχε την απρονοησία ο «εθνάρχης» να δεχθεί μαζί μ’ όλο το τότε  «πολιτικό προσωπικό», εξαιρέσει του Αντώνη Σαμαρά.

Ένας καινούργιος εχθρός της Ελλάδος δημιουργήθη στα βόρεια σύνορα, που «ξυπνά φόβους σφαγών και καταστροφής» στις νέες γενιές των Ελλήνων (**).Το κρατίδιο αυτό έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και συντόμως της ΕΔ. Σήμερα κυβερνάται απ’ τον Συνασπισμό κομμάτων VMRO-DPMNE και DUI (***) , διαδόχους του SNOF .

(*) Slavjanomakedoniski Narondno Osloboditelen

Front = Σλαβομακεδονικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο με έτος ιδρύσεως Οκτώβριο 1943.

(**) Βλ. σχ. Andre Gerolymatos “Eμφύλιος-ένας διεθνής πόλεμος» εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ 2016, σελ.445.

(***)Τα Σκόπια κυβερνώνται σήμερα από συνασπισμό της «Εσωτερικής Μακεδονικής Οργάνωσης -Δημοκρατικού Κόμματος για την Εθνική Μακεδονική Ενότητα και του εθνικιστικού κόμματος DUI.