Η παραίτηση του Ρώσσου πρωθυπουργού Δημήτρη Μεντβέντεφ και η αντικατάσταση του από τον «τσάρο» επί των φόρων Μιχαήλ Μισουστίν (53 ετών), έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Μήπως όμως ήταν αναμενομένη; Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν (67), πρσφάτως επανεκλεγείς μέχρις του 2024, πρέπει ν’ αποχωρήσει της ηγεσίας της Ρωσσίας που κατέχει 

από το 1999 και προετοιμάζει την διαδοχή του.

Αλλ’ αυτός δεν φαίνεται ο πραγματικός λόγος των «συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» που ανήγγειλε εχθές και που χαρακτηρίσθησαν  από διαφόρους ειδήμονας, ως «νόμιμο πραξικόπημα».

Η βαθυτέρα αιτία της αλλαγής της κυβερνήσεως στην Ρωσσία είναι ότι η οικονομία της δεν πάει καλά. Οι συνταξιούχοι υποφέρουν,  το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων υποχωρεί, η πένητες αυξάνουν στην Ρωσσική κοινωνία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι χαμηλής ποιότητος – κάτι που συγκρίνεται δυσμενώς με την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Από την άλλη πλευρά, οι νεοκαπιταλιστές και οι ολιγάρχες γίνονται πλουσιώτεροι και η φοροδιαφυγή γιγαντούται παρά τις πρόσφατες προσπάθειες περιστολής της. Το κυβερνητικό σχήμα δεν αποδίδει.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει καλές πληροφορίες για την εσωτερική κατάσταση του Ρωσσικού έθνους και δεν μένει αδιάφορος. Προσπαθεί να αναζωογονήσει την κυβέρνηση, με πρόσχημα τις συνταγματικές μεταβολές για μετά το 2024 οπόταν λήγει η θητείας του. Επιθυμεί να ενισχύσει την Κάτω βουλή (Δούμα) και να προσδώσει στον πρωθυπουργό της πλειοψηφίας περισσότερες εξουσίες, περικόπτοντας αυτές του προέδρου. Στο βάθος προετοιμάζει μια νέα κυβέρνηση, περισσότερο «κοινοβουλευτική» παρά προεδρική, που να έρχεται σε επαφή με τον λαόν και να εξαρτάται από την ψήφο του μέσου Ρώσσου, όταν η οικονομική κατάσταση του χωλαίνει.    

Το βασικό στοιχείο της Ρωσσικής οικονομίας είναι το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που δεν επιφυλάσσει ευχάριστες για την Ρωσσία εξελίξεις, καθώς η διεθνής παραγωγή είναι πλεονασματική και η ζήτηση υπό περιορισμούς σχετιζομένους με το Περιβάλλον.

Η μόνη διέξοδος της Ρωσσικής οικονομίας είναι οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, από των όπλων μέχρις των αυτοκινήτων. Συγχρόνως, η οικονομία έχει ανάγκη ενός καλυτέρου μάνατζμεντ καθώς το μέχρι τούδε έχει εξαντλήσει την αποδοτικότητά του. Το Ρωσσικό κράτος χρειάζεται υγιή έσοδα και περιορισμό της σπατάλης. Άρα κάποιον καλό οικονομολόγο.

Για τους σκοπούς αυτούς έγινε μάλλον ο χθεσινός ανασχηματισμός της Ρωσσικής κυβερνήσεως και η μετακίνηση του Μεντβέντεφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Ο χρόνος θα δείξει εάν η αιφνιδία απόφαση του προέδρου Πούτιν ήταν εύστοχη.