Ταιριάζει η λέξις στη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) στις Βρυξέλλες, όχι μόνο ετυμολογικώς ως «κακόηχη συνάντηση… «διαφωνηέντων» ηγετών αλλά και γιά την διακοπή  του κωμικοτραγικού έργου «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη», ως ανακαλύψει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, απαιτών ανακατανομή των χιλιάδων

λαθρομεταναστών που αδειάζει η Τουρκία στα Ελληνικά παράλια – διαφορετικά την επιβολή κυρώσεων. Συζητεί όμως την εκταμίευση κονδυλίων στον Ασιάτη εκβιαστή της ΕΕ, όπερ «οξύμωρον» που θά λεγε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Δεν έχει ακόμη καταλάβει ακόμη ο Κυριάκος το παίγνιον της ΕΕ, «γράμματα κερδίζει (η Γερμανία), κορώνα χάνει (η Ελλάς). Σκοτίσθηκε η φράου Μέρκελ αν η Σάμος, η Μυτιλήνη και η Χίος έχουν γεμίσει από οικονομικούς μετοίκους από το Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τζιμπουτί και (μερικούς) από την Συρία. Τη δουλεία της έκανε.

Δεν χρειάζεται να είναι  κανείς εξ απορρήτων της Ούρσουλα φον ντερ Λάηεν να ξέρει ότι αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων στην ταραχοποιό Τουρκία για την παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κύπρου και την εισβολή των φουσάτων της στην Συρία. Είναι τόσο βαθειά χωμένη η Γερμανική βιομηχανία στην οικονομία της γείτονος, που αποκλείεται «η λήψις μέτρων» εναντίον της, πλην ίσως μερικών συστάσεων, τα οποία απορρίπτει αύθις ο χαλίφης της Αγκύρας.

Συμφωνία για το Μπρέξιτ δεν θα επιτευχθή παρά μόνο στο 12 παραπέντε της 31 Οκτωβρίου, ως έχει αποφασίσει το Πάρλαμεντ, τηρώντας τις αποφάσεις του Βρεταννικού λαού - εκεί δεν είναι Ελλαδιστάν των «είπα-ξείπα» (πχ. Πρέσπες). Αλλά το συντομότερο ανέκδοτο της συνόδου κορυφής ακούει στο όνομα «κοινοτικός προϋπολογισμός». Θα είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής …υφέσεως είτε θα σκαλώσει στις προϋποθέσεις για την επένδυση ενός τρισεκατομυρίου ευρώ στις χώρες-μέλη της …Ευρωζώνης!

Με την Κομμισιιόν χωρίς νόμιμο πρόεδρο, έπειτα από απόρριψη υπό του Ευρωκοινοβουλίου μίας … «λαμόγιας» που πρότεινε ως επιτρόπον ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, η νέα Επιτροπή θα αναλάβει μετά τον Δεκέμβριον και βάλε.

Δεν τελειώνουν εδώ τα αγεφύρωτα προβλήματα της Ευρωπαϊκής …Διαιρέσεως: Με την Ιταλία να πασχίζει να  εγκριθή από την Επιτροπή δημοσιονομικός χώρος για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της, με την νέα πολιτική αναταραχή στην Ισπανία, με τον Γένς Βάϊντεμαν της κρατεάς Μπούντεσμπανκ να έχει ξεσπαθώσει εναντίον της πολιτικής της ΕΚΤ (ποσοτική χαλάρωση και αρνητικά επιτόκια), με το μέγα πλυντήριο «μαύρου χρημάτων» της Εσθονίας εν δράσει και τις αντιρρήσεις της Πολωνίας για τις μειώσεις εκπομπών άνθρακος, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της ΕΡΤ για το αποτέλεσμα της διασκέψεως θυμίζουν τις προβλέψεις του… Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό της Αττικής.

Διαβάστε ακόμα