Ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους (Α.Ο.) κ. Θανάσης Μαρτίνος θα υποδεχθή, μαζί με Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά την επίσημο επίσκεψη του τελευταίου στο Θεοβάδιστο Όρος μεταξύ 19 και 21 Οκτωβρίου ε.έ , συνεορτάζοντας με την Ιερά Μονή (Ι.Μ.) Ξενοφώντος.

Ο κ. Μαρτίνος, επιτυχής μάνατζερ της Ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και γνωστός ως χορηγός κοινωφελών έργων (λέγεται ότι υπεσχέθη στον Πατριάρχη την ανακαίνιση της Σχολής της Χάλκης στην Κων/λη), έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και απολαύει ευρείας δημοσιότητος για την παρουσία του στο Α.Ο.

Εν τούτοις, μεταβαίνει ως «πολιτικός διοικητής και εκπρόσωπος του Ελληνικού κράτους» και όχι μόνο διά τελετάς και λιτανείες, αλλά διά τ’ απαραίτητα να γίνουν νέα έργα και την επίλυση τοπικών προβλημάτων που χρονίζουν στο Α.Ο.

Η χερσόνησος του Αθω πολιορκείται τελευταίως από Ρουμάνους μοναχούς που θέλουν την σκήτη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ν’ ανακηρυχθή αυτοκέφαλος Μονή – η εικοστή πρώτη στον αλατόμητο Αθω. Οι Ρώσσοι προσπαθούν να καταλάβουν και το «Σέρβικο μοναστήρι» του Χιλιανδαρίου με τ’ άφθονα δολλάρια που τους διαθέτει ο πρόεδρος Πούτιν, όπως έκαμαν στην Ι.Μ. Παντελεήμωνος των Ουκρανών καλογέρων. Οι ημεδαποί ζηλωτές παραμένουν στο κονάκι στις Καρυές, μη υπακούοντες στον μητροπολίτη τους στην Ι.Μ. Εσφιγμένου. Περιφρονούν τους νόμους του Ελληνικού κράτους και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, προφανώς στηριζόμενοι απ’ άλλους και την ολιγωρία της Ελληνικής δικαιοσύνης.

Το Α.Ο. κατακλύζεται κάθε χρόνο από 140.000 «προσκυνητές» που ελκύονται όχι μόνο από προσκυνηματική ευσέβεια, αλλά κι’ από την φθήνια του διαμονητήριου (25 ευρώ για τέσσαρες ημέρες παραμονής που συνήθως παρατείνονται, δίχως έλεγχο κατά την έξοδο των από Δάφνης).

Οι μοναχοί έχουν μεταβληθή σε ξενοδοχειακούς υπαλλήλους και οι μονές σε Βυζαντινά μουσεία, αλλά οι εκατοντάδες αφίξεις ημερησίως προσκυνητών παράγουν απορρίμματα, απαιτούν φιλοξενία και τροφή και ρυπαίνουν με τα λύματα, που χωρίς καμμιά επεξεργασία, μολύνουν τ’ άλλοτε κελαρυστά ρυάκια του «περιβολιού της Παναγίας». Οι πηγές στερεύουν και το πόσιμο νερό πλέον δεν επαρκεί για τις ανάγκες των μονών, πλην της Ι.Μ. Βατοπεδίου, που έλυσε το πρόβλημα με τεχνητή λίμνη.

Αυτομάτως ανακύπτουν τα καθήκοντα του νέου διοικητού, ν’ αντιμετωπίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Α.Ο. που είναι παρόμοιο με των πόλεων της υπολοίπου Ελλάδος. Καλές οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη «ότι σε τέσσαρα χρόνια θα μαζευτούν τα σκουπίδια», αλλά μέχρι τότε θα πνίξουν την χώρα μαζί με τους λάθρο-μετανάστες (Λ/Μ) και το Α.Ο., με τους ξένους «τσαμπταζήδες».

Όπως οι Λ/Μ θέλουν επαναφορά στις χώρας απ’ όπου ήλθαν, έτσι και οι αθρόοι επισκέπτες χρειάζονται σήμερα Numerus clausus .Επειδή τον περιορισμένο αριθμό εισακτέων στο Α.Ο. αδυνατεί να τηρήσει το Γραφείο Προσκυνητών της Ουρανούπολης, μόνον οι μονές θα πρέπει να δέχονται όσους μπορούν. Όσοι προσκυνητές επιθυμούν σοβαρώς να τις επισκεφθούν, να γίνονται δεκτοί κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής συνεννοήσεως με το Αρχονταρίκιον εκάστης Ι.Μ.

Εκτός αν ο νέος διοικητής επιλύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Α.Ο. και δεν το αναθέσει στον υποδιοικητή πάλι, όπως όλοι οι προηγούμενοι των εορτών και πανηγύρεων.