Με την απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζων Μπόλτον από την Αμερικανική κυβέρνηση, η εποχή της ιδεολογίας στην εξωτερική πολιτική φαίνεται να τελείωσε. Εισήλθαμε στις σφαίρες συμφερόντων και εξαρτήσεως. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την σύναψη προσωρινής εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και προτείνει Αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό «Μπίμπι» Νετανιάχου, που αναμετράται σε λίγο με το κόμμα 

«Μπλε κι Άσπρο», στις δεύτερες εφέτος βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, γνωστή ως ΦΕΝΤ, αναμένεται να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια του δολλαρίου, πιεζομένη ν’ αποτρέψει την επερχομένη ύφεση στην Αμερικανική οικονομία το 2020, έτος προεδρικών εκλογών. Η Ευρωπαϊκή αντελήφθη επί τέλους ότι η λιτότης αντιμετωπίζεται μόνο με την πιστωτική χαλάρωση και έπραξε τα δέοντα.

Ο Ερντογκάν επιθυμεί τώρα ν’ αγοράσει αντιπυραύλους «Πάτριοτ» από την Αμερική. Η Γερμανία χάνει βραδέως, αλλά σταθερώς την επιρροή στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, με την Βρεταννία και την Πολωνία ν’ αποσύρονται από την «συμμαχία» της, ενώ η Τσεχία απειλεί ότι θα καταψηφίσει τυχόν συμφωνία για την Βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή…Διαίρεση, το ΜΠΡΕΞΙΤ. Τα ιδεολογικά ταμπού υποχωρούν και οι πολιτικές σκοπιμότητες υπαγορεύουν νέα συμφέροντα και εξαρτήσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ήδη θα έχει αντιληφθή την ματαιότητα της πολυδιάστατης πολιτικής από τα ταξίδια στο Παρίσι και Βερολίνο. Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πώληση δύο φρεγατών στην Ελλάδα και η Γερμανική κεντρική Τράπεζα, Μπούντεσμπανκ, δεν συναίνεσε στην μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την υπαγωγή των Ελληνικών Τραπεζών στην «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ.

Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για το κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την εξαγορά των δικτύων και υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδος. Συγχρόνως απασχολούνται να εύρουν διάδοχο της Αγκελας Μέρκελ στην καγκελαρία, προτού ένα νέο «τσουνάμι» οικονομικών προσφύγων εγκύψει στην Γερμανία και χαθούν οι επόμενες εκλογές στην Θουριγγία για την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση.

Ο κίνδυνος από την επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Δύσεως δεν προέρχεται μόνον από τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίον και τις απειλές στο Καστελόριζο, αλλά κυρίως από την προσεχή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον χαλίφη της Αγκύρας, μην ενδώσει στις αξιώσεις της Τουρκίας που αν και παράνομες, θα τεθούν επί τάπητος.

Όπως απέτυχε κι ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του να επηρεάσει τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα δια της αναμίξεως της Ρωσσίας και Κίνας στις διαφορές με την γείτονα χώρα κι αντιμετώπισε παγερή αδιαφορία αν όχι κατηγορηματική απόρριψη, έτσι και τώρα, η μόνη ακτίδα φωτός διά τα Ελληνικά συμφέροντα προέρχεται από την Ουάσιγκτον κι όχι απ’ την Μόσχα ή το Πεκίνο.

Καθώς οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται ν’ ανοίξουν το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως (κυριολεκτικώς, αναλαβόντες να το απαλλάξουν από μία από δεκαετίας βυθισμένη βυθοκόρο, προς δόξαν του Ελληνικού κράτους-μπακάλη). Στοχεύουν στην μεταφορά στρατευμάτων στον στρατηγικό άξονα από Αιγαίου μέχρις Πολωνίας  και Βαλτικών χωρών, ως και για την πώληση σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Βαλκανική αγορά. Διάγουν μήνα του μέλιτος με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εκκρεμεί επίσης η Αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία για την βάση της Σούδας της οποίας η γεωπολιτική αξία έχει αναβαθμισθή τελευταίως όχι όμως και οι υποδομές της. Η λέξις κλειδί είναι ή Αμοιβαιότης ή Εγγύησις.

Το μοναδικό αυτό χαρτί μπορεί να παίξει ο Κυρ. Μητσοτάκης ,επισκεπτόμενος προσεχώς την Νέα Υόρκη και συνιστών στην Ομογένεια , να παύσει να ερωτοτροπεί με τους διασπασμένους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές του 2020 για να δελεάσει τον πρόεδρο Τράμπ. Αλλά θα πρέπει ν’ αποφύγει οιαδήποτε δέσμευση για τους αναξιοπίστους Τούρκους ιδίως στο Κυπριακό, όπου παρατηρούνται περίεργες κινήσεις της μεσολαβητού του ΟΗΕ.

Αν ο Αττίλας θέλει και την Αμμόχωστο ας την καταλάβει, για να εκτεθεί κι άλλο στα Ηνωμένα Εθνη. Ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο ποτέ να επιστραφεί στην Κυπριακή δημοκρατία. Όπως έλεγε ο πρέσβυς Μιχάλης Δούντας, η Τουρκία φοβείται περισσότερον παντός άλλου την διχοτόμηση και την διπλή ένωση στην Κύπρο παρά την δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία. Ας μπλοφάρει και μια φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης αντί να συζητεί ατελευτήτως.