Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο εξεδηλώθησαν 63 πυρκαγιές εις ολόκληρη την χώρα. Κατά τον υπουργό Προστασίας του πολίτη «οι πυροσβέστες έχουν να κοιμηθούν ένα μήνα», από τις 1.302 πυρκαγιές, που είναι διπλάσιες από πέρυσι.

Πράγματι, από της περιοχής του Έβρου μέχρις Μεσσηνίας κι’ από Κεφαλονιάς έως το Βροντερό Πρεσπών, δασικές εκτάσεις έγιναν παρανάλωμα του πυρός σε μία μόνη μέρα. Η φωτιά στην Ελαφόνησο κατεσβέσθη προχθές, αφού κατέκαυσε το 25% της χλωρίδας της νήσου, η οποία νήσος εξεκενώθη προληπτικώς από τους παρεπιδημούντες τουρίστες.Ήταν ζήτημα χρόνου να εκδηλωθή η μανία των φλογών και στις παρυφές της πρωτευούσης – στην Παιανία προχθες στις 3.30 π.μ (σήμερα στην Εύβοια στις 3 το πρωϊ.)

Η χώρα πυρπολείται απ’ άκρου εις άκρον και οι αιτίες αποδίδονται στις επικρατούσες υψηλές θερμοκρασίες, στα …μελτέμια (ετησίες Ελληνιστί), ακόμη και στην «κλιματική αλλαγή».

Εν τούτοις, δεν είναι πρωτοφανής ο εφετινός καύσων (το 1939 ήτο 41,5 βαθμούς κελσίου κατά τον Φιλίστορα της «Καθημερινής» αλλά τότε τα δάση προστατεύοντο αποτελεσματικά). Οι ετησίες φυσούν δυνατά από την εποχή του Ομήρου αλλά ευθύνονται μόνο για την παραπλάνηση του επιστρέφοντος στην Ιθάκη, Οδυσσέως Η αποδιδομένη στην υπερθέρμανση του πλανήτου τήξις των πάγων γίνεται στον Αρκτικό ωκεανό αλλ’ όχι στην Ανταρκτική ήπειρο - προφανώς από φυσικά φαινόμενα.

Αντιθέτως, ο πύρινος κλοιός στην χώρα μας είναι ανθρωπογενής, πυροδοτείται στις τρείς τα ξημερώματα και θυμίζει επιτελικό σχέδιον, με σκοπό την διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων και συνεπώς την μεγαλυτέρα δυνατή καταστροφή των Ελληνικών δασών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται εμπρηστές για την αποσταθεροποίηση της χώρας – ποίος αφελής πιστεύει ακόμη στην τυχαία πυρκαϊά ή στα «κουκουνάργια» του πάλαι ποτέ πρωθυπουργού Γ. Ράλλη;

Το 1994 πάλι, τα περιαστικά δάση υπέφεραν από εκτεταμένες πυρκαϊές που απεδόθησαν στην…ΔΕΗ και τα γυμνά καλώδια του εναερίου δικτύου της. Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια για ν’ αποδειχθή ότι Τούρκοι πράκτορες έβαζαν φωτιά στα Ελληνικά δάση, ως παρεδέχθη αργότερα η τότε Τουρκάλα πρωθυπουργός Τανού Τσιλλέρ (1993-96), μάλιστα «με περισσή υπερηφάνεια»!...

Σήμερα, οι δαυλοί, ή τα γκαζάκια που εκρηγνύονται νύκτωρ (κατά δήλωσιν κατοίκων της Παιανίας) δεν χρειάζονται ξένους πράκτορες για να πυρπολήσουν τον Υμηττό. Τούς ενημερώνει το 112, με «εκατομμύρια» SMS ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος φωτιάς», όπως είπε ο ψηφιακός υπουργός .

Αρκούν διάφοροι ψυχοπαθείς, ενθαρρυνόμενοι από την δημοσία εικασία περί πιθανής πυρκαϊας, για να ικανοποιήσουν την πυρολαγνεία τους και περισσεύουν οι εμπρηστές της πολιτικής ομαλότητος - αν και δεν αποκλείονται

Διαβάστε ακόμα